Bitcoin VPVR

Bitcoin VPVR – Volume Profile Visible Range – POC 

VPVR is een geavanceerde indicator die door de ervaren handelaren wordt gebruikt bij het maken van technische analyses van bijvoorbeeld bitcoin. Maar wat zegt deze indicator ons eigenlijk? Hoe kun jij de VPVR gebruiken om significante prijsniveaus vast te stellen? In dit artikel lees je alles over de VPVR indicator.

Bitcoin VPVR – Het volumeprofiel

VPVR staat voor ‘Volume Profile Visible Range’ oftewel het volumeprofiel. De indicator toont het handelsvolume over een bepaalde periode en wordt weergegeven als histogram in de grafiek. Zo kun jij in een oogopslag dominante en significante prijsniveaus zien op basis van handelsvolume. De histogram toont zowel het volume in vraag als in aanbod.

>>> koop bitcoin direct bij het grootste en goedkoopste crypto handelsplatform van Nederland <<<

Voorbeeld VPVR in grafiek

In de bitcoin grafiek hieronder zie je aan de rechterkant de VPVR indicator. Het volumeprofiel toont de hoeveelheden die worden gekocht of verkocht in een bepaalde prijsklasse. Hoe breder de lijn, hoe meer er wordt verhandeld (gekocht en verkocht). Hoe meer paars, des te meer er wordt verkocht. Hoe meer blauw, des te meer er wordt gekocht.

VPVR bitcoin POC
VPVR bitcoin – POC

Point of Control (POC)

In de grafiek zie je een zwarte lijn, gelijk aan het prijsniveau van $9.233,80. Dit is dus het prijsniveau met het hoogste handelsvolume in desbetreffende periode en wordt POC genoemd. Handelaren gebruiken de POC vaak om interessante prijsniveaus te vinden.

Kijk maar eens in de grafiek de koers schommelde weken tegen en rond het prijsniveau van de POC aan. Toen het eenmaal het prijsniveau wist te doorbreken schoot de koers omhoog. Dit komt omdat een koers makkelijker kan stijgen of dalen in de prijsgebieden waar weinig handelsvolume is. Des te minder volume, des te groter is in het algemeen de volatiliteit. In de periode rond augustus 2019 speelde de POC ook al een significante rol.

Support en weerstand

Handelaren gebruiken de gebieden met een hoog volume om support- of weerstandsgebieden te bepalen. In de grafiek hieronder zijn een aantal support- en weerstandsgebieden weergegeven bij significante prijsklassen met een hoog handelsvolume. Wanneer de prijs deze gebieden nadert, volgt over het algemeen enige consolidatie. We weten aan de hand van de VPVR indicator ook dat het minder waarschijnlijk is dat de prijs desbetreffende prijsklasse onmiddellijk zal doorbreken.

VPVR bitcoin - Weerstand en Support
VPVR bitcoin – Weerstand en Support

Hoe krijg ik de VPVR in mijn grafiek?

De VPVR indicator is beschikbaar op via Tradingview, je zult dan wel een Pro-abonnement moeten hebben.

Ook interessant: Winst maken met bitcoin? Risicomanagement!

Laat een bericht achter