Bitcoin en ChatGPT

Bitcoin Update: breakout op losse schroeven

De koersontwikkelingen van de afgelopen week hebben plaatsgevonden binnen een range van $400. Waarom zit de koers vast in de huidige range? Maakt bitcoin zich klaar voor een nieuwe breakout? Als ik de menigte moet geloven gaat bitcoin op korte termijn flink uitbreken. Koersdoelen van $11.500 zie ik met grote regelmaat voorbijkomen. Maar eerlijk gezegd heb ik hier zo mijn twijfels over.

Uitdaging voor bitcoin

We kijken eerst naar de koersontwikkeling van de afgelopen week, zie grafiek hieronder. Bitcoin begeeft zich nog steeds boven de 200 DMA -> $9.067 (200-daags voortschrijdende gemiddelde). In de afgelopen week heeft de koers deze supportlijn meerdere keren getest en hier met succes steun gevonden. Aan de bovenkant ondervindt bitcoin behoorlijke weerstand van de Fibonacci retracement level .328 -> $9.441. Ook deze weerstandslijn is in de afgelopen week meerdere malen getest, echter zonder succes. De koers zit opgesloten tussen de 200 DMA en de .328 Fibonacci level. In mijn vorige update: bitcoin in drijfzand na rally, voorspelde ik de huidige situatie en vergeleek het met drijfzand.

Er staat bitcoin komende week een belangrijke uitdaging te wachten. Weet het uit het drijfzand te klimmen en dus door de weerstandslijn heen te breken, dan zal de volgende belangrijke test $9.770 zijn (recent hoogtepunt). Wanneer het tegenovergestelde gebeurd dan zie ik als eerste belangrijke supportlevel die van $8.661, welke overeenkomt met de 200 DEMA (Double Exponential Moving Average), die eerder als weerstand diende.

Bitcoin grafiek 3 november 2019

Gevaar ligt op de loer

De grote menigte gaat steeds vaker uit van een bullish breakout en koersvoorspellingen van $11.500 of meer zie ik steeds vaker voorbijkomen. Maar hier zie ik dan ook meteen het eerste gevaar. Bitcoin heeft vaker laten zien dat wanneer steeds meer mensen een koersstijging verwachten, juist het tegenovergestelde gebeurd. Je zou kunnen zeggen dat wanneer de grote menigte een koersstijging verwacht, de kans dat dit ook gebeurd kleiner wordt.

Het volgende gevaar is de mogelijke bearish cross van de MACD op korte termijn (zie grafiek hieronder). De MACD staat voor ‘Moving Average Convergence Divergence’. Het geeft op basis van voortschrijdende gemiddelde een trend aan (dalende of stijgende trend). De MACD wordt door veel handelaren gebruikt om het juiste in- en uitstapmomenten te bepalen. Handelaren gebruiken de MACD lijn als volgt. Wanneer de MACD lijn boven de signaallijn kruist, is de verwachting dat de koers zal gaan stijgen en kan dit een goed instapmoment zijn. Aan de andere kant, en dat is de situatie waar we mogelijk de komende dagen in terecht gaan komen, wanneer de MACD lijn onder de signaallijn kruist. De verwachting is dat de koers daarna zal gaan dalen en dus een goed verkoopmoment. Mocht dit scenario zich voordoen zal er een hogere verkoopdruk ontstaan en worden (flinke) koersstijgingen minder aannemelijk. Is de MACD 100% betrouwbaar? Nee, maar omdat het eenvoudig is toe te passen wordt de MACD strategie wel door veel handelaren toegepast (uiteraard in combinatie met andere indicatoren).

Tot slot zien we het handelsvolume sinds de rally verder afnemen en de bitcoin dominantie is weer iets terug gelopen van 71% naar 67% op het moment van schrijven. Mocht deze trend zich voorzetten dan zal het voor bitcoin moeilijker worden flink te stijgen en liggen de grootste koersstijgingen misschien wel bij de altcoins.

Bitcoin grafiek MACD

Bitcoin verwachting komende week

Mijn verwachting is dat bitcoin vandaag/morgen eerst de supportlijn van $9.067 (200 DMA) zal gaan testen. Vindt bitcoin hier wederom met succes support, dan is de kans groot dat de koers opnieuw de bovenkant van de huidige range zal gaan testen $9.441. Vanaf dit punt zou een mini breakout richting $9.770 wellicht haalbaar zijn. Maar koersuitbraak richting $11.500 of hoger zie ik niet zo een-twee-drie gebeuren op korte termijn. Wel zie ik mogelijkheden voor altcoins om ten aanzien van bitcoin weer iets op te kunnen gaan krabbelen.

Wat is jouw bitcoin verwachting voor komende week?

 

 

 

 

 

Laat een bericht achter