Bitcoin en ChatGPT

Bitcoin Update: bitcoin in drijfzand na rally

Met een heerlijke rally afgelopen vrijdag heeft bitcoin een einde gemaakt aan een periode met weinig prijsactie. Met een stijging van maar liefst 42% behaalde de koers rond middernacht zijn hoogtepunt op $10.350. Bitcoin breekt dwars door meerdere weerstandsniveaus heen. De belangrijkste is die van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (200 DMA). In theorie zijn we in één dag tijd van een bearmarkt terug in een bullmarkt. Wat zijn de oorzaken die hebben geleid tot de bitcoin rally en wat kunnen we de komende tijd van bitcoin verwachten.

Oorzaken bitcoin rally

Er zijn een aantal oorzaken te achterhalen die hebben geleid tot de bitcoin rally van afgelopen vrijdag. Met name de combinatie van deze verschillende factoren blijken een hele sterke positieve katalysator te zijn voor de bitcoin rally van vrijdag.

4 maanden downtrend

Begin april is bitcoin begonnen aan zijn parabolische rally die de bitcoin koers met een stijging van +245% naar een nieuw jaarlijks hoogtepunt bracht $13.870 (zie grafiek rally 1). Vervolgens is bitcoin in een downtrend terecht gekomen en in 4 maanden tijd heeft er een prijscorrectie van -46% plaatsgevonden (zie grafiek correctie 2). Dit zien we vaker in een bullmarkt dat er na een periode van flinke stijgingen een periode van prijscorrectie volgt. De laatste weken zagen we de volatiliteit van bitcoin steeds verder afnemen en de koersbewegingen werden saaier en saaier. Het lag voor de hand dat hier een einde aan zou komen.

Marktsentiment

Nadat de koers begin van de week wegzakte naar $7.200 bereikte het sentiment op de markt een dieptepunt. Het marktsentiment is de stemming die heerst op de cryptomarkt. Iedereen dacht aan verdere koersdalingen richting $6.000 of zelfs lager. Op basis van technische analyse goed te begrijpen, want het zag er absoluut niet goed uit voor bitcoin. Maar juist als de grote menigte denkt dat de koers verder daalt gebeurd het tegenovergestelde.

 

bitcoin rally - marktsentiment

Positieve divergentie

2 dagen voordat de bitcoin rally plaatsvond was een behoorlijke positieve divergentie (bullish divergence) waar te nemen in de bitcoin grafiek, zie hieronder. Positieve divergentie ontstaat wanneer de RSI stijgt, terwijl de koers daalt. Positieve divergentie is over het algemeen een sterke indicator dat er op korte termijn een trend omkeer gaat plaatsvinden.

 

"<yoastmark

Nieuwsbericht president China

Dan hebben we nog een politieke factor die op de dag van de rally in het nieuws verscheen. De Chinese president Xi Jinping zei dat zijn land de kansen moet grijpen die blockchain-technologie biedt. Zoals eerder gezegd, zag het op basis van technische analyses niet goed uit voor bitcoin. De positieve uitlatingen van de Chineze president Xi Jinping over blockchain-technologie bleek een onverwachte positieve katalysator die leidde tot de opwaartse koers beweging van bitcoin.
Het volledige nieuwsartikel lees je hier: Bitcoin Jumps to 40% as China’s Xi Embraces Blockchain

Bitcoin zakt weg in drijfzand

Bitcoin schoot als een raket door verschillende weerstandsniveaus heen tijdens zijn uitbraak uit de dalende driehoek (falling wedge). De belangrijkste is in mijn ogen de 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Historisch gezien komt de koers tijdens een bullmarkt niet onder de 200-daags voortschrijdende gemiddelde uit. Eind september gebeurde dit wel en in de periode erna probeerde bitcoin zich terug te vechten boven deze lijn, tot afgelopen vrijdag zonder succes. Zie ook mijn Bitcoin Update: er is weer genoeg te vertellen. Je zou kunnen zeggen dat we in één dag van een bearmarkt weer in een bullmakt beland zijn.

Tijdens zijn rally wist bitcoin ook door het belangrijke weerstandsgebied van $9080 – $9480 heen te breken, wat nu weer als supportgebied dient. Dit gebied ligt op dit moment net boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Bitcoin is nog niet uit de gevarenzone en begeeft zich in drijfzand. De bitcoin koers zal de komende weken boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde moeten blijven. Daarnaast is het ook belangrijk dat de koers niet onder het support gebied van $9080 – $9480 uitkomt. We zien dat de koers na het bereiken van zijn hoogtepunt is gecorrigeerd en support heeft gevonden exact op de lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. De afgelopen 24 uur schommelt de koers in het genoemde supportgebied, ook wel drijfzand.

Als bitcoin verder wegzakt in het drijfzand dan kunnen de koerswinsten van vrijdag binnen de kortste keren weer ongedaan gemaakt worden. We hebben dit de laatste tijd al vaker gezien. Na een flinke koersstijging weet bitcoin het prijsniveau niet vast te houden en valt de koers in de dagen erna zomaar met $2.500 terug (zie oranje pijlen in grafiek hieronder). Maar weet bitcoin de komende periode wel langzaam uit het drijfzand te klimmen en dus echt structureel boven het supportgebied en het 200-daags voortschrijdende gemiddelde te blijven, dan kunnen we verder omhoog gaan kijken. Tenslotte zou de uitbraak uit de dalende driehoek een prijsdoel geven van $11.500.

Support en weerstand voor bitcoin

Tot slot kijken we nog naar de verschillende supportlevels onder ons en de weerstandslevels boven ons die we tegen gaan komen als bitcoin inderdaad zijn prijsdoel van $11.500 gaat halen.

Supportlevels
$7.026 = Fibonaccilevel .236 (gemeten van all-time-high tot dieptepunt 2018).
$7.770 = belangrijk support niveau waar bitcoin de afgelopen weken 3 keer support vond.
$8.200 = dient de afgelopen weken als weerstand en support, recent doorheen gebroken.
$8.925 = 200-daags voortschrijdende gemiddelde, hevige weerstand.
$9.080 – $9.480 = belangrijk supportgebied, koers schommelt op dit moment in dit gebied.

Weerstandslevels
$9.664 = 100-daags voortschrijdende gemiddelde (100 DMA).
$10.500 = belangrijk weerstandslijn in augustus en september.
$11.000 = belangrijk weerstandslijn in juli, augustus en september.
$11.000 = prijsdoel uitbraak dalende driehoek (falling wedge).

bitcoin grafiek 27 oktober 2019

 

Wat denk jij: “zakt bitcoin weg in het drijfzand? Of gaat bitcoin zijn koersdoel van $11.500 halen?”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een bericht achter