Bitcoin en ChatGPT

Bitcoin Update: de strijd is nog niet gestreden  

Bitcoin is er niet in geslaagd door de weerstandslijn van de dalende driehoek heen te breken. Op 1 september begon Bitcoin aan zijn opmars van $9.598 tot aan het hoogtepunt op 6 september van $10.951 (+14%). Wat volgde was een harde afwijzing exact op de weerstandslijn van de dalende driehoek. De koers ging vervolgens in korte tijd met ruim -6% onderuit. Voor wie mijn vorige update heeft gelezen kwam dit niet als een verassing.

Bitcoin vindt support op Fibonacci level

De koers weet uiteindelijk steun te vinden op $10.203. Dit komt nagenoeg overeen met de Fibonacci level van 0.236 (zie grafiek punt 1). Opvallend is dat de rally van bitcoin is afgebroken exact op het punt waar de lijn van Fibonacci level 0.382 en de weerstandslijn van de dalende driehoek elkaar kruiste (zie grafiek punt 2). Voor de komende dagen is het afwachten of de supportlijn van $10.203 stand houdt. Als dit lukt dan vormt bitcoin een nieuwe driehoek met de Fibonacci level 0.236 als supportlijn en de weerstandslijn van de dalende driehoek als weerstand. Richting eind volgende week zal bitcoin een beslissing moeten nemen welke kant het op gaat uitbreken. Wanneer de koers opwaarts uitbreekt betekent dit ook een explosieve uitbraak uit de dalende driehoek (descending triangel) waar we vanaf eind juni in zitten. Breekt de koers neerwaarts uit dan krijgt bitcoin nog één herkansing om eind september een beslissing te nemen. In ieder geval belooft september voor bitcoin een belangrijke maand te worden.

Bitcoin grafiek 08 september 2019 – Fibonacci level

Negatieve divergentie voor bitcoin

Een ander belangrijk signaal dat bitcoin zijn hoogtepunt had bereikt toen het de bovenkant van de dalende driehoek testte rond $10.951 was af te leiden uit de RSI (Relative Strength Index). De koers bereikte een nieuw hoogtepunt terwijl de RSI indicator een lager hoogtepunt liet zien. Dit wordt negatieve divergentie (bearish divergence) genoemd, zie grafiek hieronder. De RSI geeft hiermee een duidelijk signaal af dat de top van de opgaande trend bereikt kan zijn en een trendwijziging in de maak is. Dit gebeurde vervolgens ook, de opgaande trend maakt plaats voor een dalende trend en de koers is gaan zakken.

Bitcoin prijs op korte termijn

Op dit moment lijkt het er sterk op dat bitcoin een bear flag aan het vormen is. De bear flag vormt zich na een periode van prijsdalingen. Na de prijsdaling vindt consolidatie van de koers plaats in een stijgend trendkanaal met hogere toppen en hogere bodems. In de meeste gevallen breekt de koers neerwaarts uit. Om een koersdoel te bepalen wordt de vlaggenstok gebruikt en op de punt van de uitbraak geplaatst. Mocht dit scenario daadwerkelijk plaatsvinden betekent dit dat de supportlijn van $10.203 (Fibonacci level 0.236) geen stand houdt en de koers zakt richting $9.920. Zoals gezegd heeft bitcoin dan nog één herkansing over om een besluit te nemen welke richting het op wil gaan.

Bitcoin grafiek 8 september 2019 – bear flag & negatieve divergentie

Dalende driehoek is bearish patroon

Het grotere patroon dat bitcoin vormt is de dalende driehoek (descending triangle). Een dalende driehoek is een bearish patroon. In de meeste gevallen zorgt een dalende driehoek voor een voortzetting van de huidige dalende trend en breekt dus ook meestal neerwaarts uit. Maar zal dit ook dit keer het geval zijn? Tenslotte is de dalende driehoek zich gaan vormen na een flinke koersstijging vanaf half juni. Daarnaast staat in september de start van Bakkt op het programma en op economisch vlak is er ook van alles gaande. Deze factoren vergroten wat mij betreft de kans dat bitcoin misschien juist wel opwaarts uit de driehoek gaat breken. De strijd is in ieder geval in volle gang en in de update van volgende week maken we opnieuw de balans op!

 

Laat een bericht achter