Bitcoin Update: de tijd begint te dringen

Al vanaf beging mei schommelt de koers rond het prijsniveau van nu. Ook de koersontwikkelingen van afgelopen dagen geven geen enkel signaal welke richting bitcoin op zal gaan. De uptrend die in maart begonnen is begint duidelijk af te vlakken. Langzaamaan lijken de bears de controle over te nemen. Het is nu aan de bulls om in actie te komen en de tijd begint te dringen!

DOE MEE & WIN! | Bitcoin On The Wall | t.w.v. €125,- | KLIK HIER

Daggrafiek ingezoomd

Wanneer we inzoomen op de koersontwikkelingen van de afgelopen weken en dagen is duidelijk te zien dat de uptrend aan het afvlakken is. Al weken schommelt de koers rond de $9.300 lijn, zie oranje lijn in de grafiek hieronder.

Ruim een week geleden zakte de koers onder de 20 DMA, de eerste overwinning van de bears was een feit. Aan het begin van deze week deelde de bears opnieuw een tik uit. Bitcoin zakte ook door de 50 DMA lijn heen. De afgelopen dagen lukt het de bulls maar niet om terug te slaan en weer boven de 50 DMA uit te komen.

Einde uptrend door ronde top

De ronde bodem (rounding bottom) is in technische analyses een bekend grafiekpatroon. De ronde bodem is een patroon die ontstaat door een reeks prijsbewegingen die de vorm van een “U” hebben. Een ronde bodem wordt gevormd aan het einde van een neerwaartse trend en duidt op een potentiële trendomkeer. Het tegenovergestelde gebeurd bij ronde toppen (rounding top). Dit patroon heeft de vorm van een omgekeerde U en wordt gevormd aan het einde van een opwaartse trend, ook bij een ronde top kan het patroon duiden op een trendomkeer.

Het lijkt erop dat bitcoin op dit moment een ronde top aan het vormen is, zie grafiek hieronder. Ronde bodems en toppen hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. Kijk maar eens naar de koersbewegingen die volgde nadat er een ronde top of bodem werd gevormd. Ook is een V-bodem (V-bottom) zichtbaar na de crash in maart.

De EMA Ribbon

De EMA Ribbon indicator is een verzameling van acht EMA’s van verschillende tijdlengtes. Al deze verschillende EMA lijnen worden als het ware samengevoegd in een golvende beweging. Door gebruik te maken van de EMA Ribbon indicator zie je eigenlijk in één oogopslag de trend en de kracht van een trend. Staan de lijnen van de Ribbon ver uit elkaar is er een krachtige trend gaande. Liggen de lijnen dicht op elkaar is de trend minder krachtig en zijn er op dat moment geen grote prijsbewegingen gaande. Daarnaast is de EMA Ribbon een goede indicator om potentiële trendveranderingen waar te nemen.

In de grafiek hieronder zie je dat de koers begin maart onder de EMA Ribbon is uitgekomen, gevolgd door een flinke prijsdaling. Rond 22 april brak de koers weer door de Ribbon heen met een periode van (verdere) prijsstijgingen tot gevolg. Op dit moment zien we dat de koers zich in het midden van de EMA Ribbon begeeft. Wanneer de koers onder de Ribbon uitkomt liggen verdere koersdalingen voor de hand. De EMA Ribbon kan ook als support dienen en mogelijk een springplank zijn voor de bulls om opnieuw het gevecht met de $10.000 aan te gaan.

Dalende driehoek 4-uurs grafiek

Op de 4-uursgrafiek is een dalende driehoek (descending triangle) zichtbaar, welke gister naar boven is uitgebroken. Moet wel gezegd worden dat de uitbraak niet heel overtuigend was. Een dalende driehoek is een bearish patroon die in de meeste gevallen neerwaarts uitbreekt. Op zich goed nieuws dat dit niet gebeurd is want het had de koers zomaar door de EMA ribbon kunnen duwen en tevens door het supportgebied van $9.000 – $9.200.

Koersdoel bij de opwaartse uitbraak uit de dalende driehoek is $9.701. Wanneer bitcoin er in slaagt om de komende dagen zijn koersdoel te behalen zou dit tevens een bounce betekenen vanaf de EMA ribbon en wellicht het startsein van een nieuwe poging richting de $10.000 grens.

De tijd begint echt te dringen

In deze update zijn de onderstaande signalen besproken die erop kunnen duidden dat er een trendwijziging aan zit te komen:

  1. lange periode met weinig prijsactie
  2. potentiële ronde top formatie
  3. uptrend verliest zijn kracht
  4. potentiële doorbraak EMA Ribbon

Het zijn alle vier signalen dat de bulls de grip over de huidige marktsituatie steeds meer verliezen en de bears stap voor stap de controle overnemen. Het is de hoogste tijd voor de bulls om wakker te worden en een teken van leven te geven. De bulls zullen alles uit de kast moeten halen om de huidige uptrend nieuw leven in te blazen en een trendwijziging te voorkomen. De tijd begint nu echt te dringen.

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

 

Margin Traders

Laat een bericht achter