Bitcoin Update: koers fors omlaag, trend traders profiteren maximaal

De poging van bitcoin om bullish uit te breken uit de falling wedge is overduidelijk mislukt en inmiddels handelen we ruim 17,5% lager dan een week geleden. Hiermee is ieder sprankje hoop die de bulls nog hadden verpulverd. Het eerst volgende belangrijke supportgebied bevindt zich rond de $30.000.

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke bitcoin Items & Gifts, laat je verrassen!

Korte terugblik…

Laat ik beginnen met een korte terugblik op de recente update van afgelopen donderdag ‘koers op rand van mega bullish uitbraak’. Wie de update gelezen heeft had kunnen zien dat de uitbraak nog niet had plaatsgevonden. Vandaar dat ook in de titel was opgenomen dat de koers op de rand van een mega bullish uitbraak stond. In de update is ook heel duidelijk beschreven dat er nog geen reden was om bullish te zijn zolang we geen piek in het handelsvolume zien, die de uitbraak bevestigde. Daarnaast is, net als de afgelopen twee maanden, benoemd dat zolang we de 200 MA’s (4 uur) niet weten te heroveren, er niet veel reden is om bullish te zijn.

Bitcoin Daggrafiek | de voordelen van trend traden

Is er de afgelopen dagen iets veranderd? Het antwoord is na ruim twee maanden nog altijd hetzelfde: ‘nee er is niets veranderd’. Het is begrijpelijk dat dit na 100 keer gelezen te hebben saai begint te worden, dit is voor mij niet anders. Zelf zou ik ook veel liever willen zien dat bitcoin zijn weg omhoog weer weet te vinden. Maar zolang er geen enkele reden of argument te vinden is waaruit blijkt dat we wee omhoog kunnen gaan kijken, kan ik hier niet verkondigen dat we weer omhoog zullen gaan. We zullen de huidige bearish trend simpelweg moeten accepteren, net zolang totdat er daadwerkelijk iets veranderd is.

In het gehele afgelopen jaar zijn er 3 periodes geweest waarin we te maken hadden met een bullish trend (groene vlakken). De start van iedere bullish trend begint met het ombuigen van de trend door het vormen van een higher high + het heroveren van een belangrijk prijsniveau, hetgeen we in de updates definiëren als een teken van kracht (zie zwarte duimen).

Een bearish trend start altijd met het ombuigen van de bullish trend in combinatie met het verliezen van een belangrijk prijsniveau, hetgeen we in de updates definiëren als een teken van zwakte (zie paarse duimen). Een trend trader accepteert de trend en handelt niet tegen de trend in. Dit betekent dat we gedurende een opwaartse trend niet de exacte top proberen te voorspellen, want in de meeste gevallen ligt die uiteindelijk hoger dan verwacht. Tegenovergesteld proberen we gedurende een neerwaartse trend niet de exacte bodem te voorspellen, want die ligt in de meeste gevallen uiteindelijk weer lager dan verwacht.

Wanneer je keer op keer blijft roepen dat de bodem is bereikt zul je uiteindelijk een keer gelijk krijgen…

Door pas in actie te komen wanneer er daadwerkelijk iets veranderd (teken van kracht of zwakte) pakken we wellicht niet de exacte top of bodem, maar biedt ons wel een in- of uitstapmoment met veel meer zekerheid. Hoe vaak hebben we de afgelopen weken niet gehoord dat de bodem bereikt is? Heel vaak, namelijk bij $60.000, $52.500, $46.000 en bij $40.000 en iedere keer bleek de bodem toch weer lager te liggen. Wanneer je keer op keer blijft roepen dat de bodem is bereikt zul je uiteindelijk een keer gelijk krijgen, maar tegen welke prijs?

Dus wie zegt ons dat de uiteindelijk bodem op $30.000 gevormd gaat worden? Niemand, het enige wat wij willen zien is een teken van kracht die ons verteld dat het dit keer wel anders is. Tot die tijd respecteren we de huidige trend en laten we ons niet verleiden tot het voorspellen van de uiteindelijke bodem.

Voor nu betekent dit dat we de koers een higher high willen zien vormen in combinatie met het terugwinnen van het belangrijke prijsniveau $40.000. Dit zou namelijk het begin kunnen zijn van de eerste bullish trend van 2022, die historisch gezien een aantal weken tot maanden zal aanhouden.

Bitcoin 4 uursgrafiek | tot die tijd loont het om even niets te doen

Het moment dat we onze mentaliteit aanpaste na de sterke uptrend in oktober was rond 16 november (paarse duim). Het moment waarop we de 200 MA’s op dit tijdsbestek als support verloren, die vervolgens in de weken erna voor de nodige weerstand zorgde (rode kruizen). Dit uitstapmoment heeft ervoor gezorgd dat de pijn van -44% prijsdaling in de weken daarna ons bespaard is gebleven.

Zolang de neerwaartse trend aanhoudt zullen de MA’s verder naar beneden bewegen richting $42.500 en uiteindelijk wellicht de $40.000. Stel in het meest positieve scenario waarin we de MA’s weten terug te winnen op het moment dat ze zich rond de $42.500 bevinden. Is vanaf dit punt ons alsnog een daling van ruim 30% bespaard gebleven. Het niet handelen tegen de trend in of het proberen te voorspellen van de bodem heeft hoe dan ook zijn vruchten afgeworpen.

Wanneer het weer zinvol wordt om de grafieken in de gaten te houden is het moment waarop we de 200 MA’s op dit tijdsbestek weten terug te winnen, om maximaal te profiteren van de gewijzigde marktsituatie. Tot die tijd loont het om vooral andere (leukere) dingen te doen dan naar de grafieken te kijken en proberen bodems te voorspellen.

“Koop Bitcoin eenvoudig en en snel, op Bitcoin Meester

Is jouw portfolio geruïneerd door de crash?

Wanneer de crash van de afgelopen dagen jouw portfolio geruïneerd heeft komt dit door het simpele feit dat je tegen de trend in hebt proberen te handelen en jij je portfolio hebt blootgesteld aan onnodige grote risico’s. Erken dit, accepteer het verlies, leer ervan en zorg ervoor dat je dit in de toekomst niet meer overkomt. Het met verlies eindigen van een trade gebeurd ons allemaal, dit hoort bij het traden, maar het laten ruineren van je hele portfolio is te voorkomen.

Want tenslotte vertelde de grotere bearish trend, waar we al ruim twee maanden mee te maken hebben, ons dat dit mogelijk zou kunnen gebeuren. Niet exact het moment of de sterkte van de daling, maar wel dat de kans op verdere koersdalingen simpelweg aanzienlijk groter was dan flinke stijgingen, er was tenslotte nog altijd niets veranderd.

Update BNB & SOL | stop-loss geraakt

Voor beide trades geldt dat de stop-loss inmiddels geraakt is en hiermee verdere verliezen zijn voorkomen. BNB heeft zijn stop-loss na het bereiken van target 1 (+16%) geraakt (-9%) en SOL heel teleurstellend gesloten met een verlies van -20%. Zoals aangegeven kunnen we niet iedere trade met winst afsluiten en de afgelopen dagen is maar weer eens gebleken hoe belangrijk het is om je portfolio te beschermen met een stop-loss.

Bitcoin Webshop van Nederland & België

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out:

Bitcoin Chocolade Valentijn | van de lekkerste Belgische chocolade
Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA
– Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

Laat een bericht achter