Bitcoin huis verkopen

Wereldwijde woningmarkten presteren slecht

In dit artikel nemen we een aantal woningmarkten over de hele wereld kort onder de loep met het laatste nieuws en cijfers. Wat dit me Bitcoin te maken heeft? Zoals je ook in mijn eerdere blogs kunt lezen ben ik er van overtuigd dat de huidige wereldeconomie en het huidige systeem invloed heeft op de wereldwijde adoptie van Bitcoin. Woningmarkten over de hele wereld zijn de afgelopen jaren kunstmatig omhoog geduwd en hier kunnen we op korte termijn de rekening van verwachten.

Hebben we dan niets geleerd van de vorige crisis? Er is 1 groot verschil: Bitcoin.

Bitcoin heeft zich ten opzichte van 10 jaar geleden sterk ontwikkeld en de adoptie wereldwijd wordt groter en groter. Bij een nieuwe financiële crisis, waarin steeds meer mensen hun vertrouwen in het huidige systeem verliezen, zullen steeds meer mensen een stukje vermogen in Bitcoin gaan investeren.

Hoe staat de woningmarkt er wereldwijd voor? We maken een kort rondje.

New York

In grote delen van New York City kunnen de meeste inwoners nauwelijks een bescheiden appartement betalen. De huizenprijzen in New York zijn na de crisis van 2008 flink gestegen. Dit komt met name door veel buitenlandskapitaal en de ongekende lage rente van de laatste jaren. Door de lage rente en veel vraag naar woningen werden de prijzen steeds hoger en hoger. Maar nadat de woningprijzen voor de hele stad in 2014 hun hoogtepunt bereikten, is de huizenmarkt van NYC, met name de duurste delen van Manhattan, aan het afzwakken.

Maar waar slechts een paar kwartalen geleden die zwakte grotendeels beperkt was tot het hoogste segment, moeten nu steeds meer verkopers hun vraagprijs verlagen om tot een verkoop te komen. In bijna elke wijk in Manhattan en Brooklyn, is meer dan 20% van de verkopers gedwongen de vraagprijs (flink) te verlagen. Groot en deels wordt dit veroorzaakt door het feit dat de hypotheekrente stijgt en de wereldwijde economische groei stagneert.

Hong Kong

Wist je dat Hong Kong de hoogte woningprijen ter wereld heeft? Het betreft dan ook werelds duurste woningmarkt. Maar ook hier zijn de eerste signalen voor een verzwakte woningmarkt zichtbaar. Op dit moment is een eerste correctie gaande vanaf het hoogtepunt van circa 10%. Volgens woningmarkt analisten in Hong Kong kunnen de woningprijzen de komende maanden nog eens met 5 tot 10% dalen. De oorzaken in Honk Kong voor de teruglopende woningmarkt zit hem met name in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, rentestijgingen en een dreigende leegstandsbelasting. Echter doordat de vraag naar woonruimte in Hong Kong zo enorm groot is kunnen de woningprijzen op termijn ook weer wat gaan stijgen.

Australië

De woningmarkt in Australië staat onder druk. De huizenprijzen hebben de sterkste daling doorgemaakt sinds de financiële wereldcrisis in 2008. In Sydney, Melbourne, Perth en Darwin dalen de woningprijzen. Volgens vastgoedanalisten veroorzaakt door minder buitenlandse kopers en strengere kredietverleningscriteria. Landelijk gezien daalde de woningprijzen in heel Australië met 4,8 procent. In Sydney was de daling over het afgelopen jaar bijna 9 procent en in Melbourne 7 procent. Vastgoedanalisten maken zich zorgen over de komende jaren. Om de economie in 2008 overeind te houden, werd ook in Australië de rente drastisch verlaagd van ruim 7% naar 3% en uiteindelijk tot een record laagte van slechts 1.5%. Dit betekent dat bij een eventuele nieuwe dreigende crisis er weinig ruimte is om de woningmarkt te stimuleren.

Verenigd Koninkrijk

De gemiddelde vraagprijs van woningen in het Verenigd Koninkrijk daalde met £10.000. De zwaarst getroffen gebieden zouden volgens analisten Londen en Oost- en Zuidoost-Engeland zijn. De woningmarkt in England presteerde in 2018 het slechts in 10 jaar tijd. Met een onzekere economische toekomst door de Brexit, is het maar de vraag of de woningmarkt zich in 2019 kan herstellen.

Amsterdam

Vanaf oktober 2018 lijkt de gekte op de Amsterdamse woningmarkt af te nemen. Het aantal bezichtigingen dat gemiddeld per woning wordt aangevraagd daalt en de verkooptermijn loopt op. De vraag naar woningen in Amsterdam was zo groot dat bijna iedere woning die op de markt werd aangeboden binnen 1 week  verkocht werd en vaak voor boven de vraagprijs. Amsterdamse makelaars geven al aan dat een trendwijziging op de woningmarkt waarneembaar is. Er worden minder bezichtigingen aangevraagd en dit zorgt ook voor steeds minder biedingen boven de vraagprijs. Dat de gekte aan het afkoelen is zien we dan ook terug in de huidige looptijd, die nu 5 dagen langer is dan 1 jaar geleden. De woningprijzen zijn zo hard gestegen in Amsterdam dat een koper het simpelweg niet meer lijkt te kunnen of te willen betalen. We zullen zien of deze nieuwe trend in 2019 aanhoudt of dat de woningprijzen in Amsterdam uiteindelijk toch nog verder gaan stijgen.

Zie ook: De huizenmarkt stabiliseert. ‘Echte prijsstijgingen zijn er wel uit’

 

Wat is jouw verwachting voor de Nederlandse woningmarkt in 2020?

 

Laat een bericht achter