Algemeen fonds: “U erft € 10.000 bitcoin”

Heeft jouw partner vermogen geïnvesteerd in bitcoin? Weet jij hoe je toegang krijgt tot de cryptocurrencies van jouw partner? We zullen er steeds vaker mee te maken krijgen dat cryptocurrencies bezitters komen te overlijden. Steeds meer mensen bezitten namelijk cryptomunten als bitcoin en Ethereum. Heb jij het goed geregeld voor jouw nabestaande(n)?

Bitcoin-ondernemer Gerald Cotten

Het meest bekende voorbeeld van iemand die een flink vermogen aan cryptomunten mee zijn graf in nam is Gerald Cotten uit Canada. Gerald Cotten is de oprichter van handelsplatform QuadrigaCX en kwam onlangs onverwachts op 30-jarige leeftijd te overlijden. Hij neemt bij zijn overlijden de wachtwoorden van zijn klanten mee zijn graf in. Het gevolg is dat er duizenden gedupeerden kunnen fluiten naar ruim €127 miljoen aan cryptocurrencies.

Neem cryptocurrencies niet mee je graf in…

Het is mogelijk om net als spaargeld ook cryptocurrencies te vererven. Op het moment dat jij als erfgenaam recht hebt op het bitcoin bezit van jouw overleden partner, moet je wel weten hoe je hier feitelijk over kunt beschikken. Als je er ondanks dat je er recht op hebt niet over kunt beschikken, heb je helemaal niets aan de cryptomunten en gaat dit stuk vermogen verloren!

Neem Bitcoin bezit op in je testament!

Je zult er als bitcoin bezitter dus voor moeten zorgen dat de juiste persoon toegang heeft/krijgt tot jouw Wallet. Dit kun je doen door er voor te zorgen dat de seed phrase bij jouw partner of bij de executeur bekend is. De seed phrase zijn de 24 woorden welke je goed moet bewaren als je een Wallet aanmaakt. Met deze reeks woorden kan jij of iemand anders toegang krijgen tot jouw Wallet en de hierop aanwezige cryptocurrencies.

In veel gevallen is het niet gewenst dat iemand nu al toegang heeft tot jouw Wallet. In dit geval zul je iets anders moeten regelen! Een goede manier om dit probleem op te lossen is het een en ander vast te laten leggen in een testament. Je kunt er voor kiezen de eerste 12 woorden van jouw seed phrase (totaal 24 woorden) op te nemen in jouw testament. De laatste 12 woorden maak je kenbaar bij de executeur. De executeur is degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van jouw nalatenschap.

Seed phrase opnemen in akte van depot

Een andere opties is om de seed phrase van jouw Wallet in depot te geven bij de notaris. De notaris neemt dan de seed phrase op in een  akte van depot. De akte van depot wordt vervolgens geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister (CTR) en hierdoor zijn de gegevens altijd terug te vinden na het overlijden van de bezitter van cryptocurrencies.

Erf jij cryptocurrencies dan ben je erfbelasting verschuldigd. Voor meer informatie over de tarieven van erfbelasting kun je het beste op de website van e belasting dienst terecht.

“Heb jij het goed geregeld voor jouw nabestaande(n)?”

 

 

Laat een bericht achter