Altcoin Waarschuwing

Bitcoin Dominantie: huidige uptrend is waarschuwing voor Altcoins  

Wanneer we naar de bitcoin dominantie kijken op verschillende tijdsbestekken is dit best even schrikken. De ontwikkelingen in de bitcoin dominantie geven ons vooral een waarschuwing om posities in Altcoins tot het minimum te beperken.

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts!

Bitcoin dominantie gebruik je om vast te stellen of Altcoins beter presteren dan bitcoin. Vanaf begin van het jaar presteerde Altcoins beter dan bitcoin. Het was dus erg lucratief om in Altcoins te stappen. Maar die trend is aan het wijzigen en dit is genoeg reden om Altcoins voor voor nu even links te laten liggen.

Daggrafiek | beginnende uptrend is waarschuwing voor Altcoins

Wanneer we naar de daggrafiek kijken zien we de sterke downtrend in bitcoin dominantie vanaf begin van het jaar duidelijk terug. Maar sinds het bereiken van het dieptepunt rond 40% zien we dat de trend aan het wijzigen is. De dominantie veerde op en creëerde voor het eerst in maanden een higher high die werd opgevolgd door een higher low (zie blauwe lijnen).

Dit betekent dat de trend is omgebogen van een sterke downtrend naar een beginnende uptrend. Het maakt het extra gevaarlijk voor Altcoins omdat dominantie nog behoorlijk wat ruimte heeft om verder te kunnen stijgen richting 50% en 53%, of zelfs richting de beide 200 MA’s (paarse pijlen).

Uiteraard staat het niet vast dat dit het scenario is voor de komende tijd, maar gezien de recente structuurwijziging is dit wel het meest aannemelijk. Je wilt simpelweg niet het risico lopen dat de dominantie verder blijft oplopen en jij volle bak in Altcoins zit. Om een idee te geven van het het risico, wanneer de dominantie met circa 6% stijgt richting 50%, zullen Altcoins met minimaal 30% in BTC-waarde afnemen.

Daggrafiek | beginnende uptrend is waarschuwing voor Altcoins
Daggrafiek | beginnende uptrend is waarschuwing voor Altcoins

Wanneer we inzoomen op de 4 uursgrafiek dan ziet het er eigenlijk nog een stuk zorgwekkender uit.

4 uursgrafiek | markstructuur is aan het veranderen

Hieronder zien we de 4 uursgrafiek van de Bitcoin dominantie vanaf begin 2021. Nadat de dominantie eind 2020 nog in een sterke opwaartse trend zat, dook de dominantie op 15 januari onder de beide 200MA’s. Altcoins profiteerde optimaal van de dalende trend, zie ook hoe de MA’s naar beneden buigen in de eerste maanden van 2021.

Nadat dominantie vervolgens ruim een maand rond de 200 MA’s schommelde, veranderde dit drastisch eind maart. Bitcoin dominantie schoot naar beneden en bewoog een flink stuk onder de 200 MA’s. Het feit dat dominantie in bijna 2 maanden tijd niet een keer in de buurt van de MA’s is gekomen zegt genoeg over hoe sterk de neerwaartse trend was en hoe Altcoins hier optimaal van profiteerde.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000

4 uursgrafiek | markstructuur is aan het veranderen
4 uursgrafiek | markstructuur is aan het veranderen

Op 23 mei piekte dominantie voor het eerst sinds maanden weer boven de MA’s. Het bleef bij een korte opleving maar kan wel gezien worden als eerste waarschuwing dat de marktstructuur aan het veranderen is.

Nu de BTC-dominantie sinds 10 juni weer boven de 200 MA’s beweegt en hier inmiddels ook succesvol support heeft gevonden is dit een marktsituatie die we sinds begin van dit jaar niet meer gezien hebben. Hetgeen het meest beangstigend voor Altcoins is dat we op de daggrafiek hebben kunnen zien hoe ver de dominantie nog kan oplopen. Zoals eerder aangegeven heeft een verandering van een paar procent in dominantie veel sterkere gevolgen voor de BTC-waarde van Altcoins.

Bitcoin Dominantie 4 uursgrafiek ingezoomd

Ja, het kan ook om een tijdelijke opleving gaan

In de cryptowereld is niets zeker. Natuurlijk kan straks blijken dat het slechts ging om een korte opleving. Wanneer dominantie compleet tegen de trend in flink gaat dalen zullen Altcoins in korte tijd flink in BTC-waarde stijgen. Wanneer dit scenario zich voordoet is deze analyse waardeloos en ben ik de sukkel die Altcoins links liet liggen.

Maar toch kies ik er heel bewust voor voor om op dit moment Altcoins links te laten liggen en met te focussen op bitcoin. In afwachting van wat de dominantie de komende dagen gaat doen. De kans op een stijging is gezien de huidige trend velen malen groter dan een daling. Hierdoor is het risico in mijn ogen dus ook te groot. Mocht de dominantie tegen de trend in toch gaan dalen, komen er nog genoeg goede momenten om alsnog de overstap naar Altcoins te maken.

Om te laten zien hoe de trend zich ontwikkeld halen we de kaarsen weg. In de grafiek hieronder zie je enkel de 200 MA en EMA. Je ziet nu zonder ruis heel duidelijk terug dat de MA’s eerst flink naar beneden doken, een sterke downtrend.  Vervolgens zien we dat de MA’s aan het afvlakken zijn en langzaam terug buigen naar horizontaal, vaak een overgangsfase. De laatste dagen zien we dat beide MA’s omhoog beginnen te buigen. Dit zou heel goed het begin kunnen zijn van een periode met een stijgende bitcoin dominantie.

Trend 200 MA’s is waarschuwing voor Altcoins

Bitcoin Webshop

TIP: In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. laat je verassen!

Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter