Bitcoin en Emoties

Handelen uit emoties en paniek zijn geen goede raadgever wanneer het gaat om investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies. In dit artikel een aantal tips om zoveel mogelijk beginnersfouten te voorkomen.

Handelen in Bitcoin doe je zonder emotie!

Dit klinkt makkelijk, maar uit eigen ervaring kan ik verstellen dat dit misschien nog wel het moeilijkste van alles is! Het te snel of vaak te laat verkopen van een munt met winst of verlies. De meeste mensen (ik dus ook) maken aan het begin de fout geen winst te durven pakken. Je bent bang dat wanneer jij, die ene munt verkoopt de koers verder zal stijgen en je winst veel meer had kunnen zijn. Tot het sentiment ineens drastisch omslaat en de winst die je had kunnen pakken binnen een paar minuten is verdwenen,

Je hebt pas winst als je deze durft te nemen

Belangrijk is om van te voren te bepalen met welk doel je een bepaalde munt aanschaft. Spreek met jezelf van te voren af dat je met bijvoorbeeld 10% winst verkoopt en hou je daar ook aan. Kijk vervolgens ook niet meer naar wat de koers verder doet. Mocht je dit wel doen, blijf jezelf eraan herinneren dat je winst hebt gepakt en het doel is bereikt, in plaats van te blijven hangen in de gedachte dat het veel meer had kunnen zijn.

Bescherm jezelf en gebruik een stop-loss

Om te veel verlies te voorkomen adviseer ik altijd een stop-loss in te stellen. Je kun bijvoorbeeld bij Binance instellen dat wanneer jouw munt een bepaalde waarde behaald hij automatisch verkocht wordt. Zo voorkom je bijvoorbeeld in de nacht dat jouw munt ineens 15% minder waard is geworden. Ik hanteer zelf meestal afhankelijk van de munt een stop-loss van 5% tot maximaal 10%.

Hoogste en laagste punt

Je zult nooit exact op het laagste punt kunnen inkopen en op het aller hoogste punt kunnen verkopen, laat dit ideaal los! Het gaat er om dat je op een relatief laag punt inkoopt en op een hoger vooraf bepaald puntweer verkoopt. Koop nooit een munt die in een hele korte tijd hard is gestegen, voor je het weet maakt de pump plaats voor een dump. Dit fenomeen wordt ook wel FOMO genoemd wat staat voor “fear of missing out” oftewel “de angst om iets te missen”. Hetzelfde geldt met sterk dalende koersen, wacht altijd tot dat er een trendwijziging zichtbaar is.

Spreid je kansen in verschillende Cryptovaluta

Het is belangrijk dat jouw Crypto valuta portofolio uit verschillende munten bestaat, hou bijvoorbeeld een verdeling aan van 60% Bitcoin, 20% procent Altcoin 1 en 20 % Altcoin 2 (60/20/20). Een iets andere verdeling kan natuurlijk ook, het gaat er om dat je niet in bijvoorbeeld 25 verschillende  Altcoins investeert. Pas op voor onbekende coins, je kunt met kleinere onbekende coins vaak mooie winsten behalen maar de verliezen kunnen vele malen groter zijn. Lees je altijd in als je een Cryptomunt aanschaft voor de lange termijn, wie zitten er achter de munt en wat doen ze nu precies, is het een goed project. Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je investeert in een munt.

Laat een bericht achter