Bitcoin crisis

Bitcoin en S&P 500 update: ‘de echte crisis moet nog komen’

De bullish argumenten van vorige week zijn inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. Het feit dat we minimaal hebben kunnen profiteren van deze argumenten is kenmerkend voor de huidige bearmarkt, die overigens de langste ooit is. Wat kunnen we de komende periode verwachten van bitcoin?

Het lijkt er sterk op dat de S&P 500 op weg is om opnieuw cruciaal support te gaan testen van een 14 jaar lange trendsupport. Mocht support verloren gaan kan dit zomaar de genadeklap zijn en het begin van een echte crisis, vergelijkbaar met de kredietcrisis in 2008.

Bij de feestdagen hoort natuurlijk een heerlijk Bitcoin Biertje, nu met 40% korting in de Bitcoin Webshop van Nederland!

Weekgrafiek | de langste bitcoin bearmarkt ooit

We beginnen deze update met een korte blik op de weekgrafiek, om zo een goed beeld te krijgen van het grotere geheel. We hebben te maken met de langste bearmarkt ooit. De huidige neerwaartse trend duurt inmiddels 392 dagen en dat is ruim een maand langer dan de bearmarkt van 2018.

En eerlijk is eerlijk als we naar onderstaande grafiek kijken zijn er nog geen argumenten te vinden die wijzen op een naderend einde van de bearmarkt.

Belangrijke prijsniveaus die we nog altijd goed in de gaten houden zijn het supportgebied rond $13.863 (openingskoers 2018) en de $10.000 grens die in het verleden al heeft laten zien een relevant prijsniveau te zijn.

Het is niet ondenkbaar dat de huidige bearmarkt zijn bodem zal gaan vinden ergens tussen de $10.000 en $13.863. Echter zullen we op het moment dat we hier daadwerkelijk belanden de marktsituatie opnieuw moeten beoordelen.

Voor de optimisten onder ons zou het heroveren van het prijsniveau $19.413 een eerste teken van kracht zijn op dit hoge tijdsbestek. Wanneer we erin slagen om weer boven de 200 MA’s uit te komen, die zich momenteel rond de $25.000 begeven, zou dit een bevestiging kunnen zijn van een nieuwe bullmarkt.

bitcoin crisis

Bitcoin 4 uursgrafiek | het minimale wat we mochten verwachten

In de vorige update hebben we besproken dat het heroveren van de 200 EMA op de 4 uursgrafiek voor ons het moment was een long positie in te nemen. Nu een week later kunnen we concluderen dat we met de stijging naar ons eerste target (+6.4%), echt het minimale hebben gekregen van wat we mochten verwachten (zie zwarte pijl).

De bullish argumenten die het een week geleden rechtvaardigden enigszins bullish te zijn waren het heroveren van de 200 EMA en et feit dat we te maken hadden met een bullish markstructuur. Nog geen week later zijn precies diezelfde argumenten nu juist reden om bearish te zijn.

We handelen weer onder de 200 EMA, de bullish markstructuur is bearish doorbroken en wij zijn teruggevallen in de prijsrange $15.600 – $17.000. Dit betekent dat we conform onze prijsrange analyse ons verblijf boven de range zien als slechts een tijdelijke afwijking. We houden er nu rekening mee dat we op zijn minst het midden van de prijsrange $16.300 zullen gaan opzoeken en mogelijk zelfs de onderkant van de prijsrange $15.600.

Wanneer we de komende periode daadwerkelijk neerwaarts uitbreken uit de prijsrange, dus onder de $15.600 terecht komen, focussen we ons op de prijsniveaus $13.863 en $10.000 zoals besproken bij de weekgrafiek.

Bitcoin 15-minuten grafiek | lokale trend opnieuw relevant gebleken

Zoomen we tot slot nog even kort in op dit lage tijdsbestek. We zien namelijk dat het heroveren van de zeer lokale trend (200 MA’s) rond 12 december het startsein was voor de stijging van 7.5% in de dagen erna naar onze eerste target zoals zojuist besproken.

Aan de andere kant zien we dat het moment waarop we deze lokale trend verloren zagen gaan afgelopen donderdag, het startsein was van de daling -6.53% in de afgelopen dagen.

Zolang we er niet in slagen de 200 MA’s terug te winnen in combinatie met de $17.000 er geen enkele reden is om bullish te zijn. Want alle tijdsbestekken zijn het er unaniem over eens, de trend is na een korte onderbreking, overtuigend bearish.

Registreer je nu bij Bitvavo en ontvang een welkomstbonus van €10 + €1.000 gratis handelen!

S&P 500 weekgrafiek | een lower low is de genadeklap

We starten onze analyse van de S&P 500 ook bij de weekgrafiek om wederom een goed beeld te krijgen van het grotere plaatje. Het is niet ondenkbaar dat de 200 MA’s op dit hoge tijdsbestek de komende periode een cruciale rol gaan spelen.

In de afgelopen 14 jaar zijn er twee momenten geweest waarop de S&P 500 onder de 200 MA’s uit kwam. We hebben het dan over de kredietcrisis in 2008 en tijdens de coronacrash in 2020.

In 2008 had de S&P 500 maar liefst 2.5 jaar nodig om weer boven de 200 MA’s uit te komen. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat zodra de MA’s verloren gingen er nog eens 50% vanaf ging. Je zou kunnen zeggen dat zolang de S&P 500 zich boven de MA’s bevindt er nog geen sprake is van een echte crisis.

Kijk maar naar de coronacrash in 2020; het kostte de S&P 500, met dank aan de geldprinter, slechts één maand om de 200 MA’s te heroveren en om die reden was er toen geen sprake van een echte crisis.

S&P 500 crisis

Boeiende tijden breken aan…

De komende weken tot maanden zullen ongelooflijk boeiend gaan worden. Wanneer we iets verder inzoomen zien we dat de S&P overduidelijk te maken heeft met een bearish marktstructuur. Na het vormen van een lower low volgt er een lower high om vervolgens weer een lower low neer te zetten.

De meest recente low van 10 oktober behoedde de S&P 500 ter nauwe nood van een echte crisis zoals zojuist besproken. Maar wanneer er daadwerkelijk een lower low gaat volgen betekent dit dat we daadwerkelijk onder de 200 MA’s terecht gaan komen en dan wordt het pas echt spannend.

Een ding lijkt haast wel zeker als we naar onderstaande grafiek kijken, de S&P zal binnenkort opnieuw 14 jaar lange trendsupport van de 200 MA’s gaan testen en dan wordt het erop of een echte crisis!

S&P 500 4 uursgrafiek | cruciaal support verloren, meer rood op komst?

In de update van vorige week bespraken we dat de SP 500 de week opende vlak boven cruciaal support van de 200 MA’s (zwarte pijl). Dit leidde aan het begin van de week nog tot een stijging richting ons volgende weerstandsgebied rond 4.115.

Toen de S&P hier vervolgens werd afgewezen ging het hard er volgde een daling van -6.5% aan het einde van de handelsweek, met als eindresultaat dat we de week zijn gesloten ruim onder de 200 MA’s.

Het supportgebied rond 3.800 wordt komende week belangrijk, komen we hier onder terecht dan zullen we naar alle waarschijnlijkheid meer rood gaan zien, wat uiteraard ook van invloed zal zijn op de bitcoin koers.

De Bitcoin Webshop van Nederland en België 

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen, die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out – Bestsellers voor de feestdagen:

– BTC Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
– Bitcoin Chocoladeletter | van de lekkerste Belgische chocolade (200 gram)
– BTC Christmas Rocket | ‘To The Moon’, uniek handgeblazen Bitcoin Kerstbal-Raket
Bitcoin Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is
Bitcoin Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA

Laat een bericht achter