Bitcoin Bodem

Bitcoin, Ethereum en S&P: waar blijft nou die bodem?

Juni was de slechtste maand ooit voor Bitcoin, maar ook voor Ethereum en de S&P 500 was het op zijn zachts gezegd geen beste maand. Hebben we het ergste nu gehad? Gaat juli een aanzienlijk betere maand worden?

In deze update kijken we naar Bitcoin, Ethereum en de S&P 500. Ze hebben één ding gemeen en dat is dat er nog heel wat moet gebeuren willen we het kunnen hebben over een mogelijke bodem of trendwijziging.

We kijken ook nog naar de Bitcoin Dominantie, zijn er betere tijden op komst voor Altcoins?

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin op alle tijdsbestekken | er is nog geen één bodem-argument te vinden

De afgelopen weken hebben we weer tal van argumenten voorbij zien komen dat de bodem nu echt in zicht zou zijn:
– Bitcoin heeft nog nooit een wekelijkse kaars gesloten onder de 200 MA.
– De RSI op de maandgrafiek is nog nooit zo laag geweest.
– On-chain data laat een bullish beeld zien, de bodem is in zicht.
– Bitcoin breekt uit ‘inverse head and shoulder’ patroon, dit veranderd alles.

De simpele analyse die wij de afgelopen periode maakte en ervoor gezorgd heeft dat ons heel wat pijn bespaard is gebleven, was en is nog altijd: ‘de richting die we opgaan is de rechter onderhoek’. Dit blijft het geval totdat we echt iets significants zien wijzigen en de richting veranderd naar zijwaarts of de rechter bovenhoek.

Het heeft geen zin om in de huidige marktsituatie keer op keer je portfolio bloot te stellen aan grote risico’s in een poging de bodem te voorspellen. Na vijf mislukte pogingen en een daling van ruim 70%, zul je maar weinig overhouden voor het moment dat de bodem uiteindelijk wel gevormd wordt.

Op dit moment gaan we er nog steeds vanuit dat we op weg zijn naar het eerst volgende supportgebied rond $13.863 op de weekgrafiek.

Wanneer je naar de onderstaande grafieken kijkt van de weekgrafiek tot aan de 15-minuten grafiek is er dan één argument te vinden die duidt op een aanstaande bodem of trendwijziging?

Weekgrafiek:

Daggrafiek:

4 uursgrafiek:

15-minuten grafiek:

En? is het jou gelukt om op een van de grafieken een bullish argument te kunnen vinden die duidt op een bodem of aanstaande trendwijziging?

Voor komend weekend is er een grote kans op de nodige volatiliteit en onlogische koersbewegingen in welke richting dan ook, zie de update voor Bitcoin magazine van eerder vandaag: Bitcoin analyse: koers kwakkelt bij $19.200

Ethereum 2 uursgrafiek | voorloper van mogelijke trendwijziging

We zijn onlangs zowel bij bitcoin als bij Ethereum begonnen met analyses te maken op de 2 uursgrafiek, om eerder een signaal te krijgen dat er iets significants aan het veranderen is. Dit is een stuk zinvoller omdat de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek ruim twee maanden niet meer getest zijn.

We gebruiken dit tijdsbestek dus als een voorloper van een mogelijke trendwijziging op de 4 uursgrafiek. Omdat de 200 MA’s op dit tijdsbestek de afgelopen twee maanden en vrij recent nog, wel relevant zijn gebleken.

Iedere opleving van Ethereum in de afgelopen maanden kwam niet verder dan slechts een test van de huidige bearish trend. Ondanks de recente bounce van maar liefst ~40% is er niets veranderd en zijn we nog altijd trending richting de rechter onderhoek.

Het terugwinnen van de 200 MA’s en dus de trend, die de koers in drie maanden circa -73% naar beneden heeft geduwd, is het moment waarop we zeggen dat er echts iets significants veranderd is. Hiervoor is een stijging van zo’n 16% nodig vanaf de huidige koers.

Trends zijn er om uiteindelijk doorbroken te worden. Vroeg of laat zullen we de 200 MA’s terugwinnen en dit is voor ons het moment om onze verwachtingen bullish aanpassen. Wat willen we nog meer na een correctie van 70% tot mogelijk 90%?

Tot die tijd is de drie maanden lange downtrend nog altijd de trend en verwachten we niets anders dan we nu al maanden gezien hebben; een verdere daling richting de rechter onderhoek.

ETH/BTC daggrafiek | trend is krachtig en niet wendbaar

In een eerdere update vergeleek in de recente trendwijziging van ETH/BTC al eens met een groot oorlogsschip dat erg krachtig is, maar alles behalve wendbaar. Wat we hiermee bedoelen zie je goed terug in onderstaande daggrafiek.

ETH/BTC heeft een bijna twee jaar lange uptrend gehad (+316%), van begin 2020 tot begin 2022. Vervolgens kregen we in grote lijnen een zijwaartse trend die bijna 4 maanden aanhield, tot 12 mei 2022. Sindsdien hebben we te maken met een downtrend. Hoe groot acht jij de kans dat de huidige bearish trend (-31%) na slechts zeven weken zijn richting even zal gaan aanpassen op weg naar nieuwe hoogtepunten?

We kunnen ons niet voorstellen dat dit daadwerkelijk het scenario gaat worden in de komende periode. De daggrafiek van ETH/BTC ziet er gewoon heel belabberd uit en er is nog heel wat ruimte om verder naar beneden af te kunnen dalen richting de rechter onderhoek.

Eigenlijk hebben we geen eens prijsactie nodig om tot bovenstaande conclusie te komen. Kijk maar naar de 200 MA’s in de gele cirkel, welke richting gaan ze op? Naar beneden, toch? En het is nog maar net begonnen. Hoever we de komende periode naar beneden zullen gaan? Geen idee, maar we gaan er vanuit dat het een stuk verder zal zijn dan wat we tot nu toe gezien hebben.

Een groot oorlogsschip dat niet zomaar even wat richting zal veranderen…. Het gaat echt nog wel even duren om genoeg momentum te creëren om een drastische koerswijziging voor elkaar te krijgen en de MA’s van naar beneden hellend om te buigen naar boven hellend.

ETH/BTC 4 uursgrafiek | op korte termijn geen verandering verwacht

Zoomen we nog even kort in op de 4 uursgrafiek. Die we gebruiken als voorloper van de dagelijkse trend. Het heroveren van de 200 MA’s op dit tijdsbestek zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een verdere stijging tot aan de 200 MA’s op de daggrafiek, voor het testen van de dagelijkse bearish trend.

We zien dat de recente bounce (+19%) werd opgevangen door de meer lokalere trend op dit tijdsbestek, zijnde de 200 MA’s.

Zolang we handelen onder de 200 MA’s op dit tijdsbestek is er geen enkel argument te vinden die er op wijst dat het grote oorlogsschip waar we het zojuist over hadden op korte termijn van richting zal gaan veranderen.

Bitcoin dominantie daggrafiek | gevaar Altcoin Bearmarkt nog niet geweken

We riskeren ondanks de recente ontwikkelingen in bitcoin dominantie nog altijd een flinke Altcoin bearmarkt. Om precies dezelfde reden als we zojuist bespraken bij ETH/BTC.

Het verliezen van de 200 MA’s begin 2021 leidde tot een krachtige downtrend die dominantie in de maanden erna van 63% naar 39% wist terug te brengen. Sinds begin van dit jaar zien we een meer zijwaartse trend met een dominantie rond de 42%.

Sinds half mei 2022 zijn we sinds lange tijd weer boven de 200 MA’s uitgekomen die leidde tot een sterke uptrend naar ruim 48% dominantie. De afgelopen weken zien we dominantie weer teruglopen en vindt tot op heden support rond de 200 EMA. Er bestaat dus nog altijd een reëel risico dat dominantie na een succesvolle bullish retest zijn uptrend op dit hoge tijdsbestek zal voortzetten.

De dominantie trend laat zien dat op het moment dat er een richting wordt gekozen het ook sterk zal bewegen in die richting. De 200 MA’s zijn ondanks de recent sterk stijgende dominantie nog nauwelijks naar boven gaan hellen. Gaat dit de komende tijd alsnog gebeuren? Of blijft het bij slechts een poging om het oorlogsschip echt van koers te laten veranderen?

Bitcoin dominantie 4 uursgrafiek | mini downtrend binnen grotere uptrend?

Wanneer we verder inzoomen op de 4 uursgrafiek zien we dat dominantie op dit tijdsbestek in een neerwaartse trend zit. Het wordt interessant om de komende dagen in de gaten te houden wat dominantie op dit tijdbestek gaat doen.

Gaat de huidige lokale neerwaartse trend dominantie verder naar beneden duwen, dan zal dominantie op de daggrafiek onder support van de 200 MA’s terecht gaan komen. In dit geval blijft het slechts bij een poging om het schip van koers te laten veranderen.

Maar wanneer de hogere tijdbestek trend (200 MA’s daggrafiek) stand houdt en ons weer terug boven de 200 MA’s op dit tijdsbestek weet te duwen, dan bestaat er een reële mogelijkheid dat het oorlogsschip zijn eerder ingezette koerswijziging wel gaat voortzetten. Alle tijdbestekken laten namelijk in dit scenario weer een eenduidig beeld zien; dominantie zit in een uptrend.

Het gevaar voor een aanhoudende Altcoin Bearmarkt is dus nog niet geweken!

S&P 500 4 uursgrafiek | wachten op derde bearmarkt target 3.350

Onze analyse van de S&P 500 is nog altijd onveranderd sinds het begin van dit jaar. Het is wachten op het moment dat ook onze derde target rond 3.350 geraakt gaat worden. Dit kan ergens de komende weken zijn al zijn, maar er lijkt geen ontkomen aan dat we hier ergens in het derde kwartaal terecht gaan komen. Vanaf de huidige koersstand betekent dit een daling van -12%.

Aan de andere kant zien we dat de S&P vanaf de huidige koers nog circa 10% kan stijgen en we technisch gezien nog altijd te maken hebben met een neerwaartse trend. Alhoewel dit een terecht argument is, hebben we maar bar weinig aan deze analyse.

Waarom? Als we een stijging van 10% mislopen van de S&P, zal bitcoin in diezelfde tijd zomaar kunnen stijgen naar $24.000, een stijging van circa 25%. Dat gaan we natuurlijk niet doen! Om onszelf in een goede positie te zetten om mogelijke kansen te pakken.

We hebben dus te maken met een wit gebied van 10% tussen de huidige koers en de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek. Aan de hand van onderstaande 1 uursgrafiek kunnen we dit verder afpellen. We gaan op zoek naar het moment waarop we een signaal krijgen dat we mogelijk de trend op de 4 uursgrafiek gaan testen.

Hiervoor zullen we eerst de 200 MA’s op de 1 uursgrafiek moeten terugwinnen, in plaats van 10% bij de 4 uursgrafiek, is hier op dit tijdsbestek een stijging van 2.71% nodig. Dit is al een heel stuk acceptabeler.

Lukt het de komende week niet eens om de 200 MA’s op dit tijdsbestek terug te winnen, is er geen enkel argument te bedenken waarom we niet verder zullen afzakken richting ons derde target rond 3.350.

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Beach Ball | Oranje Strandbal

Banner Bitcoin Webshop Summer

Laat een bericht achter