trendweerstand

Bitcoin Update: bullish markstructuur versus sterke trendweerstand

Bitcoin heeft de afgelopen week een mooie uptrend laten zien van 11,5% in de afgelopen 7 dagen. Een eerste poging om een maandenlange trendweerstand te doorbreken is mislukt, krijgen we komende week een tweede poging of hebben we de top van deze uptrend al bereikt?

We zien op de lagere tijdsbestekken een bullish trend, terwijl de hogere tijdsbestekken nog altijd bearish zijn. Wie van de twee gaat de situatie komende week naar zich toe trekken?

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin weekgrafiek | twee belangrijke vragen

We beginnen kort bij de weekgrafiek waar we onszelf met regelmaat twee belangrijke vragen stellen:
1. Is er al iets significants gewijzigd?
2. Wat is de richting die we op gaan?

Als we naar de weekgrafiek kijken zien we dat er nog steeds niets significants gewijzigd is, ondanks de opwaartse trend van de afgelopen week. We handelen nog altijd onder de 200 MA (rond $22.500) en zijn hier recent afgewezen (bearish retest). Om de week alsnog boven de 200 MA af te sluiten zouden we vandaag een stijging moeten zien van circa 6%. Mede gezien de ontwikkelingen op de lagere tijdsbestekken lijkt dit niet heel waarschijnlijk.

De richting die we opgaan is nog altijd de rechter onderhoek, waarbij het gebied rond $13.800 nog steeds onze aandacht heeft. Dit veranderd pas wanneer er echt iets significants wijzigt.

Bitcoin 12 uursgrafiek | koers richting $22.000 geeft flinke verkoopdruk

Iedere keer dat de koers de afgelopen week in de richting van de $22.000 wist te komen nam de verkoopdruk sterk toe. Onderstaande 12 uursgrafiek laat dit goed zien met flinke wicks boven de $21.700 tot gevolg.

Het structureel boven de $22.000 uit komen en hier daadwerkelijk een dagelijkse of 12-uurlijkse kaars boven te sluiten zou een ‘big deal’ zijn. Als we inzoomen op de 4 uursgrafiek zien we rond dit prijsniveau sterke trendweerstand liggen.

Bitcoin 4 uursgrafiek | trendweerstand sinds drie maanden getest

Op de 4 uursgrafiek handelen we op dit moment binnen een bullish marktstructuur met higher lows en higher highs, zie paarse stippellijn. Zijn we er al in geslaagd de trend terug te winnen?

Wat is onze definitie van kracht ook al weer? Onze definitie van kracht is wanneer we de bearish trend bullish weten om te buigen en we belangrijke prijsniveaus weten terug te winnen. Vanaf dit moment spreken we over kracht en hebben we een goede reden om bullish te zijn.

Dit betekent overigens niet dat je voor die tijd niet bullish zou kunnen zijn. Belangrijk om te onthouden is dat je in dit geval bullish bent binnen een grote bearish trend. Hier pas je dan ook je positie grootte op aan, er blijft tenslotte een reëel risico dat de grotere neerwaartse trend alsnog de overhand gaat nemen.

Wanneer je naar onderstaande grafiek kijkt zie je dan een teken van kracht? De high van afgelopen vrijdag is de higher high die we nodigen hadden voor de bevestiging van een bullish markstructuur. Is dat een volledige bevestiging van onze definitie van kracht? Nee, het is pas de helft van wat we nodig hebben, slechts een eerste puzzelstukje…

Van lokale toppen naar lokale bodems

Wanneer we erin slagen om ook de 200 MA’s terug te winnen, een belangrijk prijsniveau die dient als trendweerstand, pas dan is de puzzel compleet. Waarom we de 200 MA’s gebruiken? Vanwege hun relevantie gedurende de downtrend in de afgelopen maanden, waar we consequent lokale toppen hebben gevormd. Het na drie maanden terugwinnen van de 200 MA’s betekent dat bitcoin eindelijk iets significants anders doet. Vanaf dit moment zouden de 200 MA’s gedurende de nieuwe uptrend kunnen dienen als plek waar lokale bodems worden gevormd.

Als we in de nabije toekomst een serieuze poging willen gaan doen om de downtrend op de daggrafiek te gaan testen, begint dit hoe dan ook bij het terugwinnen van de 200 MA’s op dit tijdsbestek.

trendweerstand

Sinds we afgelopen vrijdag nagenoeg de 200 MA’s getest hebben en hier zijn afgewezen, zien we de koers een stapje terug doen. Wellicht dat we eerst nog een higher low zullen gaan vormen, ergens boven de recente low van $18.626, om vanaf hier een higher high neer te zetten boven de 200 MA’s. Logische plek voor het vormen van een higher low zou het prijsgebied rond $20.500 zijn (!).

Zoomen we in op de lagere tijdsbestekken dan zien we dat het verliezen van het gebied $20.500 zeer waarschijnlijk betekent dat we op kortere termijn boven de 200 MA’s uit gaan komen.

Bitcoin 2 uursgrafiek | slechts een tijdelijke afwijking?

Zojuist bestempelden we het gebied rond $20.500 als belangrijk prijsniveau voor het vormen van een higher low. De reden dat het verliezen van dit gebied de kans op verdere koersdalingen in de komende dagen aanzienlijk vergroot zien we goed terug in onderstaande 2 uursgrafiek.

Het gebied $20.500 komt redelijk overeen met de 200 MA. Het verliezen van $20.500 betekent dus ook het verliezen van de MA’s als support. In dit geval zou ons verblijf boven de 200 MA’s niet meer zijn dan een tijdelijke afwijking.

In dit scenario is er maar weinig wat ons ervan kan weerhouden de recente low $18.626 op te gaan zoeken. Belangrijk is dat we niet onder de $18.626 gaan uitkomen want dit zou betekenen dat alles waar de bulls de afgelopen week zo hard voor gewerkt hebben voor niets is geweest; de bullish markstructuur is dan namelijk bearish doorbroken.

Bitcoin 15-minuten grafiek | mini uptrend begint te wankelen

De lokale uptrend van de afgelopen week begon op 4 juli toen de 200 MA’s op dit lage tijdsbestek werden teruggewonnen. Vervolgens hebben de MA’s gediend als support waar gedurende de uptrend lokale bodems werden gevormd en hebben we een stijging van ruim 17% gezien.

Op dit moment handelen we weer vlak onder de MA’s en dit is een eerste tekenen dat de uptrend zijn kracht dreigt te verliezen. De komende uren zullen we goed in de gaten moeten houden of we verder afstand gaan nemen van de MA’s of dat het slechts om een tijdelijke afwijking gaat zoals ook gebeurde aan het begin van deze opwaartse trend (grijze box).

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Beach Ball | Oranje Strandbal

Banner Bitcoin Webshop Summer

Laat een bericht achter