Bitcoin Bearmarkt

Bitcoin NU in bearmarkt volgens deze Moving Averages

Bitcoin Bearmarkt nu echt begonnen? Wanneer bitcoin niet snel boven een aantal belangrijke Moving Averages weet uit te komen, kan de nieuwe bearmarkt een stuk langer gaan duren dan wenselijk is.

Wist je dat een Death Cross in de meeste gevallen betekent dat we het ergste al gehad hebben? Wanneer we kijken naar verschillende Moving Averages op verschillende tijdsbestekken wordt één ding heel duidelijk aan de uptrend van de afgelopen maanden is echt een einde gekomen.

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts *TIP*

Tijd dringt om langdurig verblijf onder de 8 en 21 EMA te voorkomen

Tijdens de bearmarkt in 2019 begaf de koers zich maar liefst 56 weken onder de 8 en 21 EMA op de weekgrafiek.

De meest recente keer dat de koers onder de EMA’s uitkwam was in maart 2020 (corona crash). Bitcoin had toen slechts 6 weken nodig om de EMA’s te heroveren. Kijken we iets verder terug zien we dat het in november 2019 circa 8 weken duurde en vlak daarvoor in september, slechts 4 weken.

Morgen begint bitcoin aan zijn zesde week op rij onder de 8 en 21 EMA. Dit betekent ook op basis van het verleden dat bitcoin nog maar een paar weken de tijd heeft om een langdurig verblijf onder de EMA’s te voorkomen.

Bitcoin | Weekgrafiek
Bitcoin | Weekgrafiek

Death Cross betekent dat we het ergste al gehad hebben

Een Death Cross (DC) ontstaat wanneer een kortlopend voortschrijdend gemiddelde, in dit geval de 50 MA, de lijn van een langlopend gemiddelde, in dit geval de 200 MA neerwaarts doorbreekt.

In onderstaande daggrafiek zie je de vier gevallen van een Death Cross (DC) sinds de bullrun van 2017. Een aantal opvallende feiten:

Maart 2018

In de periode voorafgaand aan de Death Cross had er al een correctie van -68% plaatsgevonden, gemeten vanaf het hoogste punt voordat de Death Cross plaatsvond. Vlak na de DC zagen we een aantal dagen een stabiele koers en vervolgens een flinke stijging (+56%).

Oktober 2019

Voordat de DC plaatsvond had ook dit keer al een correctie van -48% plaatsgevonden, opvallend is dat de dag voor en van de daadwerkelijke Death Cross de koers met +40% omhoog ging.

Maart 2020

Ook in maart 2020 vond er voor de DC een flinke correctie plats van -64%. De eerste dagen nadat de MA’s elkaar kruiste zagen we nog een lichte koersdaling, maar al snel kregen we te maken met een sterke uptrend van +77% in de periode na de DC.

Juni 2021

Ook nu zien we dat sinds het bereiken van het hoogtepunt op 12 april $64.980 de koers tot aan het moment van de DC ook al met -54% gecorrigeerd was. Wanneer we naar het verleden kijken zouden we kunnen zeggen dat we het ergste waarschijnlijk al gehad hebben.

Death Cross | Daggrafiek
Death Cross | Daggrafiek

Na ruim één jaar (385 dagen) weer onder de 200 MA’s  

Tijdens de bullrun 2016/2017 handelden we maar liefst  867 dagen boven de 200 MA en EMA op de daggrafiek. Na de corona crash in maart 2020 begon bitcoin aan zijn opmars. Het ging pas echt los toen bitcoin op 28 april, na 197 dagen, weer boven de beide 200 MA’s wist uit te komen.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000

Dat we nu, na maar liefst 385 dagen, weer onder de 200 MA’s handelen, zegt ons dat de huidige marktsituatie de afgelopen weken echt aanzienlijk veranderd is. We zullen er rekening mee moeten houden dat de huidige nieuwe marktsituatie mogelijk maanden kan gaan duren.

Bitcoin dagrafiek | 200 MA
Bitcoin dagrafiek | 200 MA

Van lokale bodems naar lokale toppen

Tijdens de sterke uptrend van de afgelopen maanden waren het de 200 MA en EMA waar bitcoin lokale bodems wist te vormen. Iedere aanraking van de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek betekende gedurende de hele uptrend de perfecte ‘buy the dip’ mogelijkheid.

De marktsituatie veranderde op het moment dat de koers op 18 april onder de 200 MA’s terecht kwam. Na 2 weken onder de 200 MA’s gehandeld te hebben, schommelde de koers in de weken erna er vlak boven of er net onder.

Op 12 mei dook de koers met een flinke daling (-20%) weer onder de 20 MA’s. Het was voor het eerst in maanden dat bitcoin in plaats van een lokale bodem, nu een lokale top had gevormd rond de 200 MA’s. Recent rond 16 juni, deed bitcoin opnieuw een poging de 200 MA’s terug te winnen. Weerstand was te groot en de koers werd nu voor de tweede keer afgewezen en dus opnieuw een lokale top voor bitcoin.

Waar we maanden lang de dip konden kopen rond de 200 MA’s (long), is de situatie nu dat we rond diezelfde MA’s de lokale top verkopen (short). Beide MA’s zijn inmiddels flink naar bededen afgebogen en zolang bitcoin de 200 MA’s niet weet terug te winnen als support blijft de huidige downtrend intact.

4 uursgrafiek | van lokale bodem naar lokale top
4 uursgrafiek | van lokale bodem naar lokale top

Eerste stap naar trendomkeer op 1 uursgrafiek

Het ombuigen van de huidige downtrend en de bearish markstructuur waar we nu mee te maken hebben begint op de lagere tijdsbestekken. Om die reden pakken we tot slot onderstaande 1 uursgrafiek erbij.

Bitcoin zal op dit tijdsbestek allereerst boven de 200 MA’s moeten uitkomen en deze succesvol om weten te zetten in support. De 200 EMA bevindt zich op dit moment rond $37.000 en de 200 MA op $37.700. Vanaf hier kan bitcoin een eerste poging gaan doen de bearish markstructuur op de hogere tijdsbetekken, door het stap voor stap terug vorderen van belangrijke prijsniveaus, om te buigen naar bullish.

Bitcoin 1 uursgrafiek | eerste stap naar trendomkeer
1 uursgrafiek | eerste stap naar trendomkeer

Bitcoin Webshop

TIP: In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. laat je verassen!Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter