Bitcoin onder de $29.000! Altcoin Horror Season van start?  

Bitcoin is vandaag onder de $29.000 terecht gekomen en tevens onder de openingskoers van 2021. We bespreken in deze update onze interessegebieden om extra bitcoin te kopen voor wanneer de neerwaartse trend ook de komende weken aanhoudt. Daarnaast gaan we op de lagere tijdsbestekken op zoek naar momenten die ons vertellen dat de trend mogelijk bullish wordt doorbroken, op zijn minst voor de korte termijn.

Bescherm je vermogen en laat Altcoins voorlopig zoveel mogelijk links liggen. Waarom? Dit leggen we uit aan de hand van de bitcoin dominantie en de ETC/BTC grafiek.

De grootste bullmarkt in de historie voor de S&P 500 is nu echt voorbij. Cruciaal support heeft bij een eerste test stand gehouden, maar er is geen enkel argument te vinden die duidt op een aanstaande trendwijziging.

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: Tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin weekgrafiek | $26.964, $22.155 en $13.863

We hebben eerder besproken hoe de 200 MA’s op dit hogere tijdsbestek in de afgelopen jaren hebben gediend als bodem gedurende een bearmarkt. Het gaat dan om de lange termijn trend van bijvoorbeeld drie jaar bullmarkt naar één jaar bearmarkt.

Nu we onze eerste interessegebied zijnde de 200 EMA recent hebben aangetikt betekent niet dat dit ook daadwerkelijk de bodem was van de huidige bearmarkt. Vanuit een investeringsoogpunt hebben we gezegd dat de 200 EMA ($26.964) ons eerste interessegebied is om extra bitcoin te kopen voor de lange termijn. Het gaat tenslotte om een belangrijk jarenlang dynamisch supportniveau gedurende historische bearmarkten.

Hiermee zeggen we niet dat dit ook de definitieve bodem is voor bitcoin. De week- en daggrafiek hebben beide nog altijd te maken met een sterke neerwaartse trend. Ondertussen zien we op de lagere tijdsbestekken in de afgelopen weken een zijwaartse trend is ontstaan. Wanneer je naar de weekgrafiek kijkt zie je in één oogopslag welke richting de trend opgaat: de rechter onderhoek.

Interessegebieden om meer bitcoin te kopen

Gedurende de neerwaartse trend vanaf november 2021 zijn er zoveel potentiële bodems voorbij gekomen, wanneer je uitging van de lagere tijdsbestekken. Keer op keer heeft de trend op dit hoge tijdsbestek bewezen dat de richting die we opgaan nog altijd de rechter onderhoek is. Dit blijft de situatie totdat we de richting zien wijzigingen naar de rechter bovenhoek.

Zou de 200 EMA dan niet de uiteindelijke bodem kunnen zijn? Dit zou kunnen, maar gezien de sterke downtrend op hogere tijdsbestekken houden we rekening met verdere dalingen. Waarbij onze interessegebieden om meer bitcoin te kopen zijn:
– 200 EMA – $26.964
– 200 MA – $22.155
– supportgebied $13.863

Natuurlijk gaan we niet wachten op een stijging van 50% tot 100% om tot de conclusie te komen dat de trend/de richting op de weekgrafiek aan het veranderen is. De weekgrafiek gebruik je niet om te traden maar om te investeren. Voor het traden zullen we dus in moeten zoomen op de lagere tijdsbestekken.

Bitcoin daggrafiek | de richting is de rechter onderhoek

Waar we op de weekgrafiek al een neerwaartse trend zien vanaf november 2021, zien we dat er op de daggrafiek een tussenfase is geweest met een opwaartse trend. Namelijk tussen eind januari 2022 en de bearish retest van de 200 MA op 28 maart 2022.

Eén ding is zeker dat sindsdien ook de daggrafiek weer in overeenstemming met de weekgrafiek een duidelijke richting aangeeft; de rechter onderhoek. De 200 MA bevindt zich op dit moment circa 50% boven de huidige koers en ook hier kunnen we vanuit een traders oogpunt niet op wachten om tot de conclusie te komen dat de trend bullish is omgeslagen.

We zullen dus nog verder in moeten zoomen op de lagere tijdsbestekken om te bepalen op welk moment de trend mogelijk wijzigt.

Bitcoin 4 uursgrafiek  | trendloos en dus nog altijd zijwaarts

We houden het kort bij dit tijdsbestek. De prijsrange van de afgelopen weken waarbij we trendloos en dus zijwaarts bewegen is goed terug te zien. Vanmorgen heeft bitcoin voor de zesde keer range low $28.900 getest als support. Er volgde een minimale reactie omhoog en het is zeker niet ondenkbaar dat we vandaag nogmaals range low op gaan zoeken.

Mocht range low geen stand houden dan focussen we ons op de eerdere genoemde interessegebieden uit de weekgrafiek.

Wanneer we succesvol support weten te houden gaan we conform onze prijsrange-analyse ervanuit dat range high voor de vijfde keer getest zal gaan worden.

Om overwegend bullish te zijn op dit tijdsbestek moeten we de 200 MA’s weten terug te winnen en hiervoor is een stijging van ruim 18% nodig. Dit is al beter dan de 50% uit de daggrafiek maar vanuit een traders oogpunt willen we hier al eerder op in kunnen spelen. We zoomen verder in op de 2 uursgrafiek.

Bitcoin 2 uursgrafiek | al een stuk interessanter

Hier wordt het al een stuk interessanter. Wat direct opvalt is de 200 EMA welke nagenoeg samenvloeit met onze range high $30.800. Een bullish uitbraak in combinatie met het terugwinnen van de 200 EMA zou een eerste serieuze teken zijn dat de trend op dit tijdsbestek aan het veranderen is. Hiervoor is vanaf de huidige koers een stijging van 6% nodig. Dit is alweer een stuk beter dan de 18% op de 4 uursgrafiek en 50% op de daggrafiek.

De reden dat het terugwinnen van de 200 EMA een serieuze teken van kracht is komt voort uit het feit dat deze al ruim twee maanden netjes gerespecteerd wordt door bitcoin. Het terugwinnen van de 200 MA’s half maart (gele cirkel) leidde tot een stijging van ruim 20% in de twee weken erna.

het verliezen van de 200 MA’s op 6 april (blauwe cirkel) leidde tot een daling van ruim 40% in de maand erna. Gedurende de neerwaartse trend diende de 200 MA’s consequent als dynamische weerstand waar lokale toppen gevormd werden.
Het terugwinnen van de 200 EMA vergroot de kans op een stijging van 20% tot 40% in de weken die volgen aanzienlijk.

Nu mogelijk een stijging van 6% mislopen om vervolgens met een stuk minder risico 20% tot 40% te pakken is een prima uitgangspunt. Mocht je eerder in actie willen komen en je hebt dit vanmorgen nog niet gedaan, zou je een long positie in kunnen nemen rond range low met een strakke stop loss (-2%) vlak onder de recente lows.

Bitcoin dominantie daggrafiek | serieuze bedreiging voor Altcoins

De recente ontwikkelingen in bitcoin dominantie zijn een serieuze bedreiging voor Altcoins en als de nieuwe neerwaartse trend aanhoudt kan het Altcoins volledig verpulveren in de komende weken tot maanden.

Wanneer we naar onderstaande daggrafiek kijken zien we dat we één jaar en drie maanden handelden onder de beide 200 MA’s en dominantie zat duidelijk in een downtrend. Sinds twee weken (12 mei) is de bearish trend doorbroken en zijn we weer boven de MA’s uitgekomen. Een nieuwe opwaartse trend op dit hoge tijdsbestek is/wordt gevormd.

Dezelfde analyse, maar dan omgekeerd, maakte we begin 2021 (gele cirkel). Het resultaat was Altseason 2021 en bracht ons van ~63% BTC-dominantie helemaal naar beneden tot de ~40%. Die tijd ligt, nu we weer boven de MA’s handelen, achter ons. Dit betekent dat we terughoudend zijn met betrekking tot nieuwe Altcoin trades en hier eigenlijk nagenoeg volledig weg van willen blijven.

Altcoins al ruim 90% verloren ten opzichte van ATH

De afgelopen weken en de komende periode wordt je hoogstwaarschijnlijk vanuit alle kanten en hoeken beïnvloedt met mooie trade-setups van Altcoins die al 90%+ zijn verloren ten opzicht van hun recente all-time-high. Maar wanneer je naar onderstaande grafiek kijkt, dan weet je dat het echt nog veel erger kan gaan worden. We proberen ons niet te verzetten tegen de nieuwe dominantie trend en proberen niet tegen de trend in te wedden.

Zegt een stijgende dominantie iets over de bitcoin koers? Nee, het zegt helaas helemaal niets over de bitcoin koers. Een stijgende bitcoin dominantie betekent niet dat ook de bitcoin koers zal gaan stijgen. Als dominantie stijgt verteld het ons dat geld vanuit Altcoins richting bitcoin stroomt. De bitcoin koers kan in diezelfde periode nog altijd naar beneden gaan, maar Alctoin-koersen zullen nog veel harder naar beneden gaan. Zolang de trend de trend is verdienen Altcoins niet onze aandacht en de ETH/BTC grafiek bevestigd deze gedachte.

De opwaartse trend in dominantie zie je ook goed terug op de 4 uursgrafiek:

ETH/BTC daggrafiek | The King of Altcoins houdt geen stand

Om goed in beeld te krijgen in wat voor situatie Ethereum zich op dit moment bevindt tonen we in de ETH/BTC grafiek hieronder enkel de 200 MA’s, dus zonder prijsactie of supportgebieden.

Wanneer we naar de 200 MA’s kijken zien we dat deze sinds de stijging begin 2020 nu echt aan het afvlakken is en van horizontaal naar beneden beginnen te hellen. Als je nagaat dat de opwaartse trend hiervoor twee jaar lang heeft geduurd en we staan aan het begin van een nieuwe neerwaartse trend, dan zou ook deze zomaar minimaal maanden kunnen gaan duren.

Als de King van de Altcoins er al niet in slaagt om ook maar een beetje stand te houden ten opzichte van bitcoin, wat betekent dit voor de overige Altcoins? Die zullen het zeker niet beter gaan doen dan Ethereum, wellicht op een enkele uitzondering na.
Dit gezegd hebbende zijn de analyses die we zojuist maakte van zowel dominantie als ETH/BTC algemene bevindingen van de marksituatie. Een individuele grafiek van een Altcoin gaat natuurlijk voor ten opzichte van dit soort algemene ‘hoog over’ analyses. Echter houden we dit algemene markt beeld wel goed in ons achterhoofd wanneer we een enkele Altcoin trade overwegen.

We houden rekening met wat de trend ons verteld, maar mochten we onverwachts verrast worden en zowel dominantie als ETH/BTC weten respectievelijk weer onder en boven de 200 MA’s trendlijn terecht te komen, dan passen we hier onze verwachtingen gewoon weer op aan.

S&P 500 daggrafiek | cruciaal support voor de eerste keer getest

De S&P 500 begeeft zich vlak boven het cruciale supportgebied rond 3.800. Dit gebied houden we al sinds onze update van 18 april (gele cirkel) goed in de gaten. Waarbij we zeiden dat als we onder dit gebied terecht komen de S&P 500 officieel in een bearmarkt terecht is gekomen (-20% vanaf hoogste punt.

Dat we vorige week na de eerste aanraking van dit gebied een bounce omhoog zagen was voor ons geen verassing, support doet tenslotte niets meer dan wat het hoort te doen. Wanneer we naar de 200 MA’s kijken zien we dat deze nu echt naar beneden beginnen te hellen wat zou kunnen betekenen dat we echt pas aan het begin staan van een langere periode met over het algemeen dalende koersen.

Mocht supportgebied 3.800 verloren gaan dan ligt het eerst volgende supportgebied rond de 3.350, een daling van nog eens ~12%.

S&P 500 4 uursgrafiek | grootste bullmarkt in historie ten einde

Zoals gezegd support is support en de trend is de trend, één van de twee zal uiteindelijk doorbroken worden. Kijkende naar onderstaande grafiek is er nog geen enkel argument te vinden die op een aanstaande trendwijziging duidt.

Vanaf juni 2020 tot aan midden januari van dit jaar zat de S&P in een anderhalf jaar durende sterke opwaartse trend. Het verliezen van de 200 MA’s half januari 2022 was een eerste teken dat de trend aan het wijzigen was. Nu bijna vijf maanden later zien we het resultaat hiervan tot dusver.

Nu de grootste bullmarkt uit de geschiedenis ten einde is gekomen kiezen investeerders ervoor om risico’s te verlagen door de winsten die ze gedurende 1.5 jaar hiervoor gerealiseerd hebben te verzilveren.

We houden vast aan dezelfde mindset als begin van het jaar, die half april bevestigd werd, totdat toekomstige ontwikkelingen ons een goede reden geeft hier ander over te gaan denken. Hiervoor is meer nodig dan enkel een relief bounce richting het voormalig supportgebied 4.115. Namelijk het terugwinnen van dit gebied als support en vervolgens de 200 MA’s.

Maar kijkende naar de huidige situatie geldt ook voor de S&P 500 dat de richting voor nu de rechter onderhoek is.

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Condoom | Hot Sex & Bitcoin

Bitcoin Summer Sale 2022

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

Laat een bericht achter