Bitcoin Update: bloedbad, portfolio en mindset!

Koersbewegingen van 10 tot 20 procent in enkele dagen in welke richting dan ook horen erbij. Waarom? Omdat dit de cryptomarkt is! Alleen al in het afgelopen jaar hebben we wel 10 tot 15 van dit soort momenten gezien.

Het nieuws over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zorgde voor een paniek reactie op de financiële markten en was de aanleiding voor de daling van ruim 9% afgelopen vrijdag. Ben jij hard geraakt? Heb jij een behoorlijk deel van je portfolio zien verdampen? Ondanks het feit dat we ons niet op dergelijke externe factoren kunnen voorbereiden, gaf de daggrafiek ons al voldoende reden om voorzichtig te zijn.

Op zoek naar unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen? Je vindt ze in de Bitcoin Webshop van Nederland & België!

Bitcoin daggrafiek | ziet jouw portfolio eruit als een bloedbad?

Na het vormen van een higher low werd op 16 november door het vormen van een lower (!) low, de bearish markstructuur op de daggrafiek bevestigd. Dit hebben we dit jaar pas twee keer eerder gezien en had meer dan genoeg reden moeten zijn om je ‘mindset’ op deze nieuwe marksituatie aan te passen. Gedurende een pas onlangs gevormde neerwaartse trend op een hoger tijdsbestek als de daggrafiek, neem je geen grote posities in want dit is het risico simpelweg niet waard.

Je kan de markt niet controleren. Het enige waar jij controle over hebt is jezelf, je portfolio, je positiegrootte en hoeveel risico je bereidt bent te nemen. Focus je op die zaken waar je wel controle over hebt. Voorkom dat jouw portfolio er na een dag als vrijdag uitziet als een bloedbad!

Los van de sell-off van ruim 9% afgelopen vrijdag liet de daggrafiek al zien wat we konden verwachten, namelijk lower highs en lower lows. Vanaf het moment dat we onder de recente low (!) uitkwamen hielden we de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek in de gaten, die historisch gezien dienen als plek waar bitcoin lokale bodems en toppen vormt.

Bitcoin daggrafiek | ‘stap voor stap’ mentaliteit

We hebben gezegd dat als de 200 MA’s (4 uur) als support verloren zouden gaan, de kans groot is dat ook het belangrijke supportgebied $59.000 verloren zou gaan en we ons konden richten op het volgende supportgebied rond $53.000. Deze stap voor ‘stap voor stap’ mentaliteit (van prijsniveau naar prijsniveau) hebben we in eerdere updates regelmatig besproken.

Sinds de sell-off van afgelopen vrijdag hebben we support gevonden bij het belangrijke supportgebied $53.000. Voor veel mensen reden om erop te gokken dat dit de bodem is ‘buy the dip’. Voor nu hou ik me nog altijd vast aan onze ‘stap voor stap’ mentaliteit naar beneden. Waarom? Begin oktober hebben we dezelfde mentaliteit toegepast, alleen toen naar boven toe en dit heeft meer dan goed uitgepakt. Dus waarom zouden we hier nu van afwijken?

We gaan kort terug naar 1 oktober (zwarte pijl), het moment waarop de bearish trend bullish werd doorbroken. Na het vormen van een higher low was de higher high de bevestiging van een nieuwe bullish trend. De combinatie met het terugwinnen van het belangrijke prijsgebied $47.000 maakte de bullish case des te sterker. Vanaf hier hebben we dezelfde ‘stap voor stap’ mentaliteit toegepast, alleen toen naar boven.

Dit wil zeggen dat we er toen vanuit gingen dat wanneer het ene weerstandsgebied doorbroken werd we ons richtte op het volgende weerstandsgebied. Dus van $47.000 naar $50.000, vervolgens $53.000, $59.000 en uiteindelijk op prijsontdekking. We hebben toen ook niet gegroepeerd de exacte bodem te voorspellen, maar zijn pas ingestapt op het moment dat de bearish trend werd doorbroken en een belangrijk prijsniveau (47K) werd teruggewonnen. Ondanks dat we iets later zijn ingestapt hebben we alsnog kunnen profiteren van een stijging van bijna 50% gedurende de uptrend.

Bitcoin daggrafiek | zelfde mentaliteit, maar nu neerwaarts

Nu we dezelfde mentaliteit toepassen op de huidige situatie en we weten dat de trend neerwaarts is houden we rekening met verdere koersdalingen. Ja, we zouden vanaf het supportgebied $53.000 nog een mooie bounce omhoog kunnen zien, maar naar alle waarschijnlijkheid zal deze niets meer dan een lower high opleveren. Wanneer we zoals de huidige trend impliceert vervolgens een lower low gaan zien betekent dit ook dat het supportgebied $53.000 als support verloren is gegaan en we ons kunnen richten op het gebied rond $50.000, enzovoort.

“Koop Bitcoin eenvoudig en en snel, op Bitcoin Meester

Onze mentaliteit en verwachtingen passen we pas aan op het moment dat koersontwikkelingen ons hier een goede reden voor geeft. Dit zou voor nu een higher high zijn en het terugwinnen van het gebied $59.000. Komen we in de nabije toekomst onder de $53.000 terecht dan willen we op dat moment eerst een breuk in de neerwaartse trend zien en dat eerst dit belangrijke gebied weer wordt teruggevorderd. Kortom we gaan er pas vanuit dat de bodem bereikt is op het moment dat er iets veranderd en we de nodige kracht terug zien.

Bitcoin 4 uur | 200 MA’s laten zien wat er gaande is

De 200 MA’s op de 4 uursgrafiek is onze gids die ons verteld in welke richting we ons bewegen. En eigenlijk hebben we de koersontwikkelingen niet eens nodig om te zien wat er gaande is. In de grafiek hieronder hebben we de koersontwikkelingen weg gefilterd.

Aan het begin van dit jaar hadden we te maken met een sterke uptrend, dit zien we terug in hoe de MA’s omhoog bewegen. Halverwege april zien we de situatie veranderen en beginnen de MA’s zijwaarts te bewegen. Dit lijkt een kleine verandering maar als we het afzetten tegen de periode hiervoor is dit een behoorlijke wijziging in de marktsituatie en een sterk teken dat er iets significants te gebeuren staat.

Er volgde een sterke neerwaartse trend die tot eind juli aanhield. Gevolgd door een sterke uptrend, een periode waarin de MA’s in september zijwaarts bewegen. Tot slot de sterke uptrend die ons recent een nieuw all-time-high heeft opgeleverd.

Bitcoin 4 uursgrafiek | marktsituatie is sterk aan het veranderen

Maar nu zien we voor pas de tweede keer dit jaar dat de marktsituatie sterk aan het veranderen is. De grote vraag is nu leidt de veranderde situatie tot een sterke neerwaartse trend zoals we gezien hebben toen in april de MA’s zijwaarts/licht naar beneden begonnen te hellen? Of tot een vergelijkbare situatie in september toen ook de MA’s zijwaarts/licht naar beneden begonnen te hellen en de uptrend zich na een tijdelijke onderbreking gewoon voortzetten?

Het antwoord hierop is dat niemand het weet! Wat we wel weten is dat we in beide situaties we hier liever geen onderdeel van zijn en dat we om onze portfolio te beschermen liever even aan de zijlaan staan. We willen pas weer onderdeel van de ontwikkelingen zijn op het moment dat we de MA’s omhoog zien hellen, zoals we dit jaar twee keer eerder gezien hebben. Namelijk rond eind juli en begin oktober (groende cirkels). Tot die tijd zul je mij niet horen roepen dat de bodem is bereikt.

Bitcoin 4 uursgrafiek | is de bodem nu eindelijk bereikt?

In de afgelopen dagen zijn er al drie momenten geweest waarbij we mogelijk de bodem bereikt zouden hebben (gele cirkels). Als eerste toen de koers succesvol support wist te vinden bij het belangrijke prijsgebied $59.000, toch bleek dit niet de bodem te zijn. De twee potentiële bodems die zich vervolgens vormde werden opgevolgd door een sterke bounce omhoog, maar ook dit was uiteindelijk niet de definitieve bodem.

Wie zegt ons dat we nu rond $53.000 wel de bodem hebben bereikt? Het zou kunnen, maar we willen hier eerst een bevestiging van zien. We willen kracht zien door het doorbreken van de neerwaartse trend en het terugvorderen van een belangrijk prijsniveau, zoals eerder genoemd. Let op: kracht is niet hoe sterk we omhoog bouncen vanaf een belangrijk supportgebied, want ook dit hebben we recent nog, twee keer eerder gezien.

Bitcoin Webshop

In de Bitcoin Webshop van Nederland & Belgie vind je unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen, die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out – Bestsellers voor de feestdagen:

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

 

Laat een bericht achter