monetaire zeepbel bitcoin

Bitcoin Update: de monetaire zeepbel staat op knappen!

Flinke klappen op de aandelenbeurzen afgelopen week. De S&P 500 zag -4.07% van zijn waarde verloren gaan en de AEX -3.40%. Opvallend is dat bitcoin zich hier weinig van aantrok en in de afgelopen week hoofzakelijk zijwaarts bewoog rond $19.000.

Krijgen we komende week alsnog een vertraagde reactie die de bitcoin koers alsnog naar beneden gaat duwen? De S&P 500 gaat de handelsweek openen vlak boven een 10 jaar lange trend support en dit gaat de komende week tot weken cruciaal worden.

Gaat de monetaire zeepbel knappen of langzaam leeglopen?

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn!

S&P 500 | test 10 jaar lange trendsupport

We beginnen deze update net even anders dan we normaal gesproken doen, namelijk met de S&P 500 in plaats van met bitcoin. Waarom? Omdat de S&P 500 een 10 jaar lange trendsupport genaderd heeft op een hoog tijdbestek, zie onderstaande weekgrafiek.

De 200 MA’s zijn in de afgelopen 10 jaar vier keer eerder getest, waarvan 2 maal in de afgelopen drie maanden. Tijdens de coronacrash in maart 2020 kwamen we kort onder de MA’s terecht en de keren daarvoor hield support van deze voortschrijdende gemiddelden stand en volgde er telkens een sterke uptrend.

De S&P bevond zich voor het laatst langere tijd onder de 200 MA’s tijdens de kredietcrisis in 2008, dit is ruim 14 jaar geleden. In die tijd had de S&P bijna 2.5 jaar de tijd nodig om weer boven deze lange termijn trend uit te komen.

Het wordt dus razend interessant wat er de komende week tot weken gaat gebeuren. Houdt support stand en volgt er, net als in de meeste gevallen, een sterke uptrend? Duiken we voor korte termijn onder de 200 MA’s? Of staan we aan de vooravond van een veel langer verblijf onder de 200 MA’s, net als tijdens de kredietcrisis in 2008?

Toen de S&P in 2008 onder de MA’s terecht kwam volgde er een daling van bijna 50%. Wanneer we dit keer een vergelijkbaar beeld gaan zien dan is het niet ondenkbaar dat we de corona-low van 2008 gaan opzoeken (-36%).

Monetaire-zeepbel staat op knappen

Dit is zeker geen gekke gedachten aangezien de geldprinter vanaf de corona-low in 2008 echt overuren begon te draaien. Het zou logisch zijn als deze ‘monetaire-zeepbel’ de komende maanden gaat knappen of gaat leeglopen.

Grote verschil is dat wanneer de zeepbel knapt er een snelle ineenstorting van de koers plaatsvindt, een harde landing. Bij leeglopen gaat het minder snel en heftig, dit is ook waar de meeste centrale bankiers op hopen, een zachte landing. Maar vergis je niet de huidige zeepbel is groter dan ooit tevoren en hierdoor is de kans op een harde landing meer dan reëel!

In de update van vorige week bespraken we dat de S&P 500 de handelsweek ging openen vlak boven support van de 3.800 punten. Gezien de bearish trend hielden we er rekening mee dat de bulls hier geen support zouden vinden. Vanaf de update van vorige week is de S&P bijna 5% verder weggezakt, zie onderstaande 4 uursgrafiek.

Volgende supportlevel vinden we rond 3.350 punten, 8% onder de huidige stand. Dit gebied komt overeen met de high van voor de coronacrash in maart 2020. Als we hier gaan komen betekent dit ook dat we support van een 10 jaar lange trend verloren hebben en het mag duidelijk zijn dat dit ook grote gevolgen zal hebben voor de bitcoin koers.

Mochten we de nieuwe handelsweek support vinden rond de 200 MA’s op de weekgrafiek is dit uiteraard geen verrassing, we hebben het tenslotte over 10-jarig trendsupport. Als we ergens support gaan vinden dan zou het hier moeten zijn, waar anders? Maar hou er rekening mee dat het gevaar ook dan nog lang niet geweken is en het hoogstwaarschijnlijk een kwestie van tijd is voordat we ze opnieuw zullen gaan testen…

Bitcoin weekgrafiek | weeksluiting onder of boven de $19.413?

Waar de S&P 500 zich nog boven de 200 MA’s begeeft op de weekgrafiek handelt bitcoin nu al maanden onder de 200 MA’s. De afgelopen weken hebben we de blauwe lijn $19.413 goed in de gaten gehouden, omdat dit het laatste noemenswaardige supportniveau is tot aan het supportgebied rond $13.000.

Het lijkt er sterk op dat we de week gaan sluiten onder de $19.413 en dit is alles behalve bullish. Of kan een zondag pumpje van 2,5% er nog voor zorgen dat we alsnog de week boven de $19.413 gaan sluiten? In ieder geval iets om de komende uren in de gaten te houden.

Bitcoin 4 uursgrafiek | prijsacceptatie rond $19.000

In de afgelopen week hebben we in korte tijd drie keer range low $18.600 getest. Ondanks het feit dat support tot op heden heeft gedaan wat we van support mogen verwachten, wordt de reactie omhoog vanaf range low steeds minder krachtig. Het lijkt er sterk op dat de markt een prijs rond $19.000 op dit moment reëel vindt; prijsacceptatie.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat in de historie van bitcoin er na een consolidatieperiode van 1 tot 3 maanden er altijd een flinke uitbraak volgt van 30% tot zomaar 100% of meer, in welke richting dan ook.

Op het moment dat we uit de huidige prijsrange van inmiddels 3+ maanden breken kunnen we er vanuit gaan dat we vergelijkbare koersbewegingen gaan zien (30% tot 100%+). Een neerwaartse uitbraak uit de prijsrange betekent hoogstwaarschijnlijk dat we het supportgebied $13.000 – $14.000 zullen gaan opzoeken, welke circa 30% onder de huidige range ligt.

Voorgaande wil overigens niet zeggen dat we gegarandeerd neerwaarts gaan uitbreken, het is een scenario waar we in ieder geval de komende week tot weken rekening mee (blijven) houden. Mochten we begin van de nieuwe handelsweek iets van herstel zienhouden we met name de 200 MA’s in de gaten.

Het heroveren van de 200 MA’s zou een eerste teken van kracht zijn op dit tijdsbestek, hiervoor is een stijging van ruim 6% nodig vanaf de huidige koers. Op het moment dat we er de komende periode in slagen de 200 MA’s terug te winnen verschuiven we onze focus van range low naar mid-range ($21.300) en vervolgens range high ($24.000). Tot die tijd is er op dit tijdsbestek geen enkele reden om bullish te zijn.

Ethereum daggrafiek | voorzetting sterke neerwaartse trend

Waar bitcoin in de afgelopen week range low heeft getest, heeft Ethereum juist support van voormalig range high $1.250 getest. Van half juni tot half juli zat Ethereum in een maand lange prijsrange ($1.015 – $1.250). Na de uitbraak uit de prijsrange op 16 juli volgde er een stijging van 63% bijna tot aan de trendweerstand van de 200 MA’s.

Het grote verschil nu is dat bitcoin al langere tijd hoofzakelijk zijwaarts beweegt en juist Ethereum op dit moment te maken heeft met een sterke neerwaartse trend (-40% vanaf recente high).

Wanneer Ethereum support van range high $1.250 verliest betekent dit een terugkeer in de prijsrange en we weten wat we op dit moment kunnen verwachten: een terugkeer in de prijsrange betekent dat we hoogstwaarschijnlijk mid-range $1.132,50 gaan opzoeken en mogelijk zelfs range low $1.015.

Nu we te maken hebben met een neerwaartse trend op alle tijdsbestekken voor Ethereum is er een reële kans dat de huidige trend zich in de komende week tot weken zal gaan voortzetten. Wanneer support $1.250 wel stand weet te houden willen we voor een teken van kracht de koers weer boven de $1.425 zien uitkomen.

De Bitcoin Webshop van Nederland & België

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out:
– Bitcoin Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
– Bitcoin Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA (Actie: nu met 40% korting!)
– Bitcoin Chocolade | van de lekkerste Belgische chocolade
– Bitcoin Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is

Laat een bericht achter