Bitcoin Update: dit ging te hard en te snel!

We hebben bitcoin sinds 2013 niet meer zo hard zien crashen als afgelopen week. Genoeg stof om over te praten in deze nieuwe Bitcoin Update, want wat hebben we een bizarre week achter de rug! Drijft het coronavirus bitcoin naar een dieptepunt of menselijke emoties? Kunnen we nu concluderen dat bitcoin helemaal geen ‘safe haven’ is? Wat kunnen we van bitcoin verwachten de komende periode op basis van technische analyse? Dit en nog veel meer in een nieuwe Bitcoin Update!

‘Dit is je laatste kans om bitcoin onder $10.000 te kopen’

Emoties bepalen ons gedrag

We kijken even kort terug naar de periode voor de bitcoin crash. Het kan bijna niet anders dan dat jij van verschillende zogenaamde kenners de volgende stelling voorbij hebt zien komen: ‘dit is je laatste kans om bitcoin onder $10.000 te kopen’. De bitcoin prijs zou namelijk gaan stijgen en we zouden nooit meer een koers gaan zien onder de $10.000. Dit soort uitlatingen mag je nooit serieus nemen. Ze zijn namelijk gebaseerd op een emotie, zonder dat hier enige feiten aan ten grondslag liggen. Desbetreffende bitcoin kenners hebben zich laten leiden door emotie. De emotie die hier aan ten grondslag ligt is de emotie vreugde, waar bijvoorbeeld geluk en hoop weer van afgeleid zijn.

Wist je dat meer dan 80% van onze keuzes wordt bepaald door emoties? De bitcoin crash van afgelopen week is veroorzaakt door de emotie angst, waar bezorgdheid, onrust, nervositeit en schrik weer van afgeleid zijn. Inmiddels hebben we kunnen zien wat angst met de mens doet. De emotie angst heeft bitcoin in korte tijd bijna 60% laten crashen, met het dieptepunt op circa $3.800. Want zeg nou zelf, verder is er helemaal niets veranderd. Bitcoin is nog steeds hetzelfde als toen het boven de $10.000 stond.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, probeer bij het maken van keuzes jouw emotie zoveel mogelijk uit te schakelen en ga zeker niet mee in de emotie van zogenaamde bitcoin kenners.

Bitcoin als ‘safe haven’?

Hier kunnen we op dit moment kort over zijn, bitcoin is op dit moment nog geen ‘safe haven’ voor ons vermogen. De verwachting was dat een crash op bijvoorbeeld de aandelenmarkt goed zou zijn voor de bitcoin prijs. Beleggers zouden, om hun risico te spreiden, meer vermogen wegzetten in bitcoin. Inmiddels weten we dat dit voor nu, niet het geval is. Beleggers kiezen nog steeds voor goud of staatspapieren en niet voor bitcoin. Hoe kan dit? Is dit echt zo slecht voor bitcoin?

Persoonlijk ben ik van mening dat het simpelweg nog te vroeg is voor bitcoin om een dergelijke rol op zich te nemen. Bitcoin is bij een groot deel van de professionele beleggers nog onbekend terrein en die maken op dit moment liever de overstap naar het oude bekende, als goud en staatspapieren. Het heeft simpelweg nog veel meer tijd nodig voordat de beleggers vaker de overstap naar bitcoin gaan maken. De bitcoin adoptie onder beleggers zal eerst nog flink moeten groeien, voordat een eventuele rol als ‘safe haven’ mogelijk is. Maar als we kijken naar hoe bitcoin zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld, is er de komende 10 jaar nog veel meer mogelijk!

Oorspronkelijk doel bitcoin

Daarnaast kunnen we ons afvragen of het doel van bitcoin überhaupt is om een ‘safe haven’ te zijn. Het oorspronkelijke doel van bitcoin is om een nieuw betaalsysteem te creëren, een nieuw digitaal betaalmiddel. Een gedecentraliseerd systeem die door de gebruikers wordt beheerd. Zonder centrale autoriteit. Dit nieuwe betalingssysteem moest helemaal los staan van het huidige financiële systeem en niet door banken of overheden beïnvloed kunnen worden. Vanuit dit oogpunt zou je kunnen zeggen dat dit nog steeds een veilige gedachte is!

Schulden blijven oplopen

Direct na de crash op de financiële markten kondigde de Amerikaanse centrale bank aan om extra geld in de markt te pompen. Het zou gaan om een bedrag van 1.5 biljoen dollar. Europa komt met een fonds van 25 miljard euro om er voor te zorgen dat de Europese economie de huidige situatie met het coronavirus kan overleven. Het zijn wederom maatregelen door banken en overheden om de economie te stimuleren met geld wat er simpelweg niet is. Dit gaat natuurlijk vroeg of laat een keer goed mis, geen veilige gedachte als je het mij vraagt!

Wat kunnen we verwachten?

Afgelopen vrijdag bereikte bitcoin zijn dieptepunt op $3858. Veroorzaakt door een wick van $999 maar al vrij snel kwamen de kopers in actie en brachten de koers vrij snel terug boven de $5.000. Voor nu is een nieuw lokale bodem bereikt en kunnen we de verschillende Fibonacci levels in beeld gaan brengen, zie grafiek. Dit geeft ons voor de komende dagen een beter idee over de verschillende retrace niveaus, zoals de 0.236 en 0.382. Tenminste, Als er komende dagen geen nieuwe ongekende emoties losbarsten!

Wanneer we naar de huidige Fibonacci levels kijken zien we direct hoe belangrijk het Fibonacci level 0.236 op $5.430 is. De Bulls wisten in eerste instantie boven deze lijn uit te breken, maar zijn kort daarna weer onder de lijn terechtgekomen. Op dit moment vindt er een worsteling plaats met als doel alsnog dit Fibonacci level te heroveren.

Dan hebben we nog de bodem van de trendline die we vanaf $14.000 (eind juni) vormen, de paarse stippellijn. Op dit moment begeeft de koers zich net boven deze trendline en net onder de Fibonacci level 0.236.

Voor nu is het belangrijk dat de Bulls de koers boven de Fibonacci level 0.236 op $5.430 weten te duwen. Dit zou namelijk de bevestiging zijn dat de huidige daling zijn kracht verloren heeft. Tevens kan dit punt een belangrijk startpunt zijn voor de Bulls om een come-back rally voor te bereiden.

Onder normale omstandigheden mag je verwachten dat bitcoin binnen een aantal weken terug omhoog zal schieten. Want eerlijk is eerlijk, de koersdaling van de afgelopen week, ging simpelweg te hard en te snel. Echter moeten we één variabele niet onderschatten, de emotie van de mens.

bitcoin grafiek 15 maart 2020
Bitcoin Update – grafiek 15 maart 2020

 

 

Laat een bericht achter