Bitcoin FOMO

Bitcoin Update: FOMO naar 10K of correctie richting 8K

April is een historisch goede maand voor bitcoin geweest. Van het laagste punt in april tot aan het hoogste punt is bitcoin met maar liefst 147% gestegen. Wat gaat komende maand ons brengen met nog slechts 9 dagen tot de bitcoin halving. Gaat de huidige pre-halving-FOMO-rally onverminderd door of gaan we een correctie zien? De Update zit bomvol met grafieken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van waar we nu staan en welk scenario het meest voor de hand ligt.

Fomo v.s. technische analyse

Voordat we dieper in de grafieken duiken wil ik even kort stilstaan bij onderstaande twee begrippen:

Technische analyse is het bestuderen van historische prijsbewegingen met als doel toekomstige koersbewegingen zo goed mogelijk te kunnen voorspellen. Technische analyses bepalen nooit de prijs, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Fear of missing out (FOMO)
is simpelweg angst om iets mis te lopen. In het geval van bitcoin betekent dit dat wanneer de koers stijgt, mensen bang worden om dit te missen. Het niet kunnen meeliften op de stijgende koers zorgt ervoor dat men zich minder gelukkig voelt. Om dit te voorkomen wordt vaak de (onbewuste) keuze gemaakt om, ondanks de hogere prijs, bitcoin te kopen. Want als de prijs blijft stijgen baal je er van als je hier niet van hebt kunnen profiteren.

Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Des te meer koopvolume des te hoger de prijs en vice versa. Technische analyses gebruik je om een beter beeld te krijgen van wat er gaande is en om toekomstige koersbewegingen beter te kunnen voorspellen. Maar boven alles geldt dat iedereen zijn eigen keuzes op basis van zijn eigen onderzoek moet maken. Wees voorzichtig met FOMO aankopen, want hier zullen vroeg of laat de grote jongens van willen profiteren!

Mega downtrend moet doorbroken worden

Vanaf de All-Time-High eind 2018 zit bitcoin al ruim 16 maanden in een ongekende downtrend. Twee eerdere pogingen in juni 2019 en februari 2020 om de downtrend te doorbreken zijn mislukt. Twee dagen geleden deed bitcoin opnieuw een poging. Echter vond de koers nagenoeg exact op de downtrend-lijn weestand. Voordat we echt kunnen spreken over een nieuwe bullmarkt zal deze downtrend-lijn eerst doorbroken moeten worden.

Downtrend Bitcoin
Downtrend Bitcoin

Het volume profiel (VPVR)

Gedurende de huidige rally van de afgelopen weken is bitcoin erin geslaagd om twee belangrijke weerstandsgebieden op basis van het volume profiel te doorbreken. Deze weerstandsgebieden zijn nu supportgebieden geworden. Het eerste supportgebied is de range van $8.200 – $7.850 en het tweede supportgebied zit in de range $7.350 – $7.050, zie grijze boxen in de grafie hieronder.

Het zou voor bitcoin goed zijn om komende week een correctie te zien naar op zijn minst het eerste supportgebied, zodat de verschillende indicatoren (waarover later meer) kunnen bijtrekken. Vanaf hier kan bitcoin zich klaarmaken voor een nieuwe run omhoog. Eerste belangrijke target is dan een nieuw recent hoogtepunt van boven de $10.465. Tweede target is een hoger hoogtepunt ten opzichte van het hoogtepunt eind juli 2019 – $13.250.

Bitcoin VPVR
Bitcoin VPVR

Relative Strength Index (RSI)

De RSI is een indicator om de omvang van recente prijswijzigingen te meten en te bepalen of, in dit geval bitcoin, op een bepaald moment overbought of oversold is. Eind april kwam de RSI op 74.62 wat een overbought situatie impliceert. De laatste keer dat de RSI zo hoog stond was in februari 2020.

Wanneer we naar de grafiek hieronder kijken valt op dat bijna een jaar lang, iedere keer als de RSI in overbought terrein terecht kwam, er vrij snel daarna een behoorlijke koersdaling plaatsvond en de RSI terug liep. Dit betekent niet automatisch dat het ook dit keer weer zo zal zijn. Tenslotte wist de RSI in de vorige bullmarkt langere tijd in overbought gebied te blijven en lag de piek ruim boven de 90!

Bitcoin RSI
Bitcoin RSI

De Moving Average Convergence of Divergence (MACD)

De MACD staat voor ‘Moving Average Convergence Divergence’. De indicator geeft op basis van twee voortschrijdende gemiddelde een trend aan (dalende of stijgende trend). In de bitcoin weekgrafiek hieronder zien we iets serieus bullish gebeuren. De MACD is begonnen aan een bullish cross. Dit gebeurd wanneer de MACD lijn boven de signaal lijn kruist. Wanneer dit gebeurd is over het algemeen de verwachting dat de koers de komende tijd verder zal stijgen. Doordat de bullish cross plaatsvindt op een hoog timeframe grafiek moeten we dit signaal op zijn minst serieus nemen.

Bitcoin MACD
Bitcoin MACD

Daily moving averages (DMA’s)

Het dagelijkse voortschrijdende gemiddelden is een indicator die wordt gebruikt om een trend weer te geven. Deze trend wordt berekend door het gemiddelde van een reeks koersen over een bepaalde achterliggende periode te nemen. In de grafiek hieronder zien we de voortschrijdende gemiddelde van de afgelopen 50, 200 en 350 dagen.

Wat direct opvalt is dat de 50 DMA een behoorlijke piek omhoog aan het maken is. Dit zien we eigenlijk zelden. Dit betekent dat de koers de afgelopen dagen gemiddeld genomen behoorlijk aan het stijgen is. Dit hebben we natuurlijk allemaal meegemaakt de afgelopen maand.

Ander belangrijk punt om te vermelden is dat de koers zich op dit moment boven de 200 DMA en de 350 DMA bevindt. Deze twee lijnen zullen bij een eventuele correctie als support gaan dienen.

Bitcoin DMA's
Bitcoin DMA’s

Fibonacci Retracement

Fibonacci retracement is een technische analysemethode voor het bepalen van ondersteunings- en weerstandsniveaus en deze mag zeker niet ontbreken in dit overzicht. In de grafiek hieronder zien we de Fibonacci retracement gemeten vanaf het recente hoogtepunt in februari tot aan het dieptepunt halverwege maart. We zien dat de koers recent overduidelijk weerstand heeft ondervonden op het Fibonacci Level 0.786 ($9.059). Normaal gesproken zou een correctie richting het Fibonacci Level 0.618 ($7.943) voor de hand liggen. Om vanaf hier een nieuwe poging te doen het Fibonacci Level 0.786 te doorbreken. Ultiem target zou vervolgens een nieuw hoger hoogtepunt zijn van boven de $10.482.

Bitcoin Fibonacci Retracement
Bitcoin Fibonacci Retracement

Nog één grafiek dan, om te laten zien hoe relevant de Fibonacci Retracements Levels zijn. In de grafiek hieronder zie je de Fibonacci Levels gemeten vanaf All-Time-High (december 2017) tot aan het dieptepunt (december 2018). Moet je zien hoe ook hier de weerstand van het Fibonacci Level 0.382 ($9.421) een belangrijke rol speelt!

Bitcoin Fibonacci retracement - all time high
Bitcoin Fibonacci retracement – all time high

Meer weten over Fibonacci Retracements, zie: Fibonacci Retracements – Technische Analyse – Bitcoin

FOMO naar 10K of correctie richting 8K?

Tsa, die is erg lastig te voorspellen. De verschillende indicatoren op verschillende timeframes geven zowel bullish signalen als bearisch signalen. Normaal gesproken zou mijn inschatting zijn dat een correctie de komende dagen toch echt voor de hand ligt, al is het maar een kleine correctie, zodat alle indicatoren weer even tot rust kunnen komen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de grotere partijen zo vlak voor de halving er voor zullen kiezen de geboekte winsten van de afgelopen 7 weken te verzilveren en dus te verkopen. Dit zou betekenen dat de koers gaat dalen en er een correctie plaatsvindt.

Er is alleen één onderdeel waar gezond verstand, technische analyses of prijshistorie niet tegen op kan, het fenomeen FOMO. Mocht de FOMO rally de komende 9 dagen tot aan de bitcoin halving verder op gang komen is een koers van boven de $10.000 zeker niet ondenkbaar!

 

>>> koop je bitcoins direct bij het grootste en goedkoopste crypto handelsplatform van Nederland <<<

 

Laat een bericht achter