Fibonacci Retracements – Technische Analyse – Bitcoin

In de financiële sector is Fibonacci retracement een methode welke veel wordt gebruikt bij het maken technische analyses. Het doel van deze methode is het kunnen bepalen van specifieke ondersteunings- en weerstandsniveaus.

>>> koop bitcoin direct bij het grootste en goedkoopste crypto handelsplatform van Nederland <<<

Alles over Fibonacci retracement

Om goed te kunnen begrijpen hoe de Fibonacci retracement methode werkt gaan we terug naar het ontstaan. De bedenker van de Fibonacci levels is de Italiaanse wiskundige Leonardo van Pisa, later vooral bekend als Fibonacci. In het jaar 1202 publiceerde hij zijn werk (Liber Abaci) met hierin de belangrijke en inmiddels wereldberoemde getallenreeks.

Fibonachi’s ontdekking betreft onderstaande oneindige getallenreeks:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, etc.

De reeks begint met een 0 en een 1, vervolgens is het volgende getal de som tussen de twee voorgaande getallen.
Dus: 0 + 1 = 1  /  1 + 1 = 2  /  1 + 2 = 3  /  2 + 3 = 5  /  3 + 5 = 8  /  5 + 8 = 13  /  8 + 13 = 21  /  13 + 21 = 34  /  enzovoort.

Gulden Snede / Golden Ratio

De getallenreeks van Fibonacci blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten met onder andere de gulden snede. Je krijgt de gulden snede als je een getal uit de reeks deelt met het vorige getal. De uitkomst is altijd ongeveer gelijk aan 1.618 en dit is de gulden snede, ook wel golden ratio genoemd.
– voorbeeld: 2584 delen door 1597 = 1.618.
(Let op, bij de nummers aan het begin van de reeks is het antwoord minder nauwkeurig. Hoe verder je in de reeks komt, hoe nauwkeuriger het getal 1.618 wordt!)

Goddelijke verhouding

De gulden snede is een speciaal getal (1.6180339887) die wordt aangeduid met het getal phi en geeft een bepaalde verhouding aan. Dit wordt ook wel de Divina proportia genoemd en betekent goddelijke verhouding.

De verhouding van de gulden snede zie je op allerlei plekken terugkomen, bijvoorbeeld in het menselijk lichaam (afstand tussen je ogen tot de totale breedte van je gezicht). De Fibonacci getallen worden ook gebruikt om via een serie rechthoeken een prachtige spiraal te maken. Wellicht komt de Fibonacci spiraal (Spiraal van Archimedes) jouw bekend voor? Denk eens aan slakkenhuizen, tornado’s, hoorns van een ram, bloemen (o.a. zonnebloem) en planten.

Fibonacci levels in Crypto

De verschillende Fibonacci levels zijn in de wereld van Crypto erg belangrijk voor het bepalen van een goede handelsstrategie. De verschillende Fibonacci levels worden niet alleen bij het handelen in cryptocurrencies gebruikt maar ook in de goud- of aandelenhandel.

De Fibonacci levels, ook wel retracement (correctie) niveaus genoemd, zijn allemaal afgeleid van de inmiddels bekende getallenreeks:

Als je een willekeurig getal uit de reeks neemt en deze deelt door het volgende getal deelt krijg je altijd 0.618 (61,8%).
Voorbeeld: 144 : 233 = 0.618

Voor het volgende Fibonacci level neem je een willekeurige cijfer uit de reeks en deel je door een tweede getal aan de rechterkant en je krijgt altijd 0.382 (38,2%).
Voorbeeld: 89 : 233 = 0.382

We doen nog een Fibonacci level, de verhouding van 23,6% kun je vinden door een getal in de reeks te delen door een derde getal aan de rechterkant en je krijgt altijd 0,2352.
Voorbeeld: 144 : 610 = 0,2352

“De belangrijkste levels zijn 0,618 en 0,382 en worden ook wel ‘the golden ratio’s’ genoemd.”

Wat hebben we aan de Fibonacci retracement levels?

De verschillende retracement niveaus worden door handelaren gebruikt om bepaalde doelen te stellen. Denk aan het plaatsen van een koop order of het bepalen van een stop loss. In de meeste gevallen volgt er na een flinke koersstijging een zogeheten ‘retracement’ (correctie). Wanneer we kunnen voorspellen tot welk niveau de koers gaat dalen, of juist zal stijgen, helpt dit natuurlijk enorm bij het bepalen van jouw strategie!

Als we onderaan de pagina naar de Bitcoin grafiek 1 kijken, zien we direct een aantal raakvlakken tussen de Fibonacci levels en de koers (zie oranje pijlen). Als handelaar kun je hier gebruik van maken door net onder een bepaald retracement niveau een stop loss te plaatsen, of net erboven een kooporder. Handel je meer op korte termijn? Het werkt ook prima als je bijvoorbeeld de koers van 1 week zou pakt.

Wanneer we kijken naar Bitcoin Grafiek 2, zien we prijs rally van de afgelopen weken. Na het bereiken van het hoogtepunt op $9.112 volgt een correctie. We zie dat de koers in eerste instantie is gecorrigeerd tot aan het Fibonacci level 0.236 rond $7.697. Opvallen zijn ook hier de raakvlakken tussen de Fibonacci levels en de koers (zie oranje pijlen). Mocht de koers de komende dagen geen stand houden rond het Fibonacci level 0.236 ($7.697), wat denk jij dat dan naar alle waarschijnlijkheid de eerst volgende steunlijn gaat worden? Inderdaad, de kans is groot dat het eerst volgende Fibonacci level van 0.382 ($6.822) als belangrijk supportlijn zal gaan fungeren. Het helpt je dus als handelaar om strategische posities in te nemen, een stop loss te bepalen en bij het vaststellen van belangrijke prijsniveaus. De Fibonacci retracement tool moet dan ook gezien worden als een van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken voor jouw technische analyse. 

De belangrijkste punten:

Met Fibonacci retracement kun je twee belangrijke punten verbinden, meestal een hoog en laag punt.

De meest gebruikte levels zijn 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% en 78,6%.

Eenmaal de indicator in je grafiek geplaatst, staan de niveaus vast en veranderen niet. De zichtbare lijnen zijn de niveaus waar de prijs doorheen kan breken of kan omkeren.

De retracement levels van Fibonacci worden meestal gebruikt om potentiële interessegebieden in beeld te brengen. Als jij Bitcoin wilt kopen kun je eerst kijken of de prijs op een Fibonacci level blijft hangen. Zodra de prijs van dit niveau af kaatst kun je met meer zekerheid kopen.

De verschillende Fibonacci levels geven geen garantie en het is dan ook gevaarlijk aan te nemen dat de prijs zal omkeren bij een specifiek Fibonacci-level.

Grafiek bitcoin 1 – Fibonacci levels – vanaf eind 2018 (all-time-high)

Grafiek bitcoin 2 – Fibonacci levels – vanaf begin 2019 (start rally)

Unieke Bitcoin Items & Gifts in de Bitcoin Webshop van Nederland!

In de Bitcoin Webshop vind je unieke bitcoin items & gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur met LED verlichting en Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

Laat een bericht achter