Goede jaarstart bitcoin is gunstig teken

Bitcoin Update: Goede jaarstart bitcoin is gunstig teken

Eerst even kort het volgende. De afgelopen weken zijn er veel vragen binnen gekomen waarom er de laatste tijd geen bitcoin updates zijn gepost. De reden hiervoor was een prachtige rondreis door de Filipijnen. Dit betekent niet dat ik stil heb gezeten. Op dit moment ben ik druk bezig met de lancering van een hele gave samenwerking waarover jullie binnenkort meer horen! Daarnaast zal ik, zoals jullie van mij gewend zijn, weer wekelijks een bitcoin update posten.

Historische stijging bitcoin in januari

Het is de eerste bullish januari voor bitcoin in 6 jaar. De koers van bitcoin wist in januari eindelijk weer eens te stijgen. Waar bitcoin de afgelopen jaren een koersdaling liet zien, kent bitcoin dit jaar een vliegende start. Hieronder een overzicht van de prestaties van bitcoin in januari de afgelopen jaren:

 

Jaar 1 januari 31 januari Percentage
2017 $ 995 $ 959 – 3,61%
2018 $ 13.666 $ 10.006 -26,78%
2019 $ 3.704 $ 3.398 – 8,26%
2020 $ 7.220 $ 9.375 +29,85

 

Meest genoemde oorzaken voor de koersstijging zijn het toenemende aantal opties die gekoppeld zijn aan bitcoin en het feit dat de koers eind 2019 flink omlaag ging. De flinke stijging van bitcoin in januari is statistisch gezien een goed teken voor komend jaar.

Bullish engulfing patroon

Als we naar de bitcoin maandgrafiek hieronder kijken zien we dat de maand candle van januari een bullish engulfing patroon laat zien. Het patroon bestaat uit twee candlesticks, waarbij de tweede candle de eerste candle volledig afdekt. Opvallend is dat niet alleen de vorige candle (december) maar ook de candle daarvoor (november) volledig wordt afgedekt. Wicks worden overigens niet meegenomen in dit patroon. Het bullish engulfing patroon geeft een trendomkeer aan nadat een bodem is gevormd. Hoe groter het lichaam van de tweede candlestick des te betrouwbaarder is het patroon. Dit zou betekenen dat de koers rond $6.500 voorlopig de laagste is geweest die we gaan zien.

Daarnaast zien we in de maandgrafiek dat bitcoin erin is geslaagd om de maand te sluiten boven de weerstandslijn van de afgelopen 2 maanden ($9.242). Al met al is bitcoin het nieuwe jaar goed van start gegaan en is januari geëindigd als de meest bullishe maand die we in 6 maanden tijd gezien hebben!

Grafiek - Bullish engulfing patroon
Grafiek – Bullish engulfing patroon

Twee zones voor bitcoin

De afgelopen 5 dagen consolideert bitcoin onder de weerstandslijn van € 9.510, zie grafiek hieronder. Genoemde weerstandslijn komt overeen met de 0.786 fibbonacci level gemeten vanaf all-time-high. Gisteren heeft bitcoin bij zijn wick naar beneden support gevonden rond $ 9.190. We zien dat de afgelopen twee weken twee zones zijn ontstaan. Aan de bovenkant de zone met range $ 9.200 – $ 9.400 (blauwe zone) en aan de onderkant een zone met range $ 8.500 – $ 8.850 (rode zone).

Supportlijnen aan de onderkant

Wanneer we naar beneden kijken is $ 9.200 de eerste belangrijke supportlijn om in de gaten te houden en deze ligt vlak onder ons. Mocht bitcoin hier support breken dan is de kans groot dat we verder zullen gaan dalen richting de 200-daags-voortschrijdende gemiddelde (zwarte lijn), welke nagenoeg overeenkomt met de bovenkant van de rode zone rond $ 8.850. Dit zou zomaar een mooi koopmoment kunnen zijn en wordt het afwachten of de prijs vanaf dit punt direct door de bulls terug omhoog gestuwd wordt naar de blauwe zone waar we vandaan komen. Een andere mogelijkheid is dat we eerst een aantal dagen van consolidatie gaan zien in de rode zone, voordat de bulls opnieuw instappen en de prijs terug omhoog brengen. In het meest bearische situatie houdt ook de rode zone geen stand en wordt de bodem van de vorige zone rond 8.200 (paarse lijn) opnieuw getest.

Weerstandslijnen aan de bovenkant

Een uitbraak van bitcoin uit de blauwe zone zal niet direct het startsein zijn voor een verder bullishe beweging omhoog. Hiervoor zal eerst de belangrijkere weerstandslijn van $9.510 doorbroken moeten worden. De kans dat we dan verder stijgen naar het prijsdoel van $ 10.150 tot $10.350 is vrij groot. Of eindigen we toch in een anticlimax en gaan we wederom een mislukte rally zien?

Bitcoin grafiek 2 februari 2020
Bitcoin grafiek 2 februari 2020

 

 

Laat een bericht achter