Bitcoin update: We zijn er bijna!

Bitcoin Update: We zijn er bijna!

Bitcoin breekt dwars door de magische grens van $10.000 ondanks dat de indicatoren bearish waren. In deze update gaan we het natuurlijk hebben over de uitbraak van afgelopen nacht. Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn? We kijken kort naar de bitcoin dominantie en hoe Altcoins reageren op de stijgende bitcoin prijs. Nog 2 belangrijke weerstandslijnen te gaan voor bitcoin en dan barst het feest pas echt los!

Bitcoin breekt door magische grens

Bitcoin is opwaarts uitgebroken uit de rising wedge (stijgende wig) en dit is op zijn minst opvallend te noemen. Een rising wedge is een bearish patroon, de koers maakt herhaaldelijk hogere laagtepunten en hogere hoogtepunten en vormt een stijgende wig. In combinatie met de negatieve divergentie op de 4-uurs grafiek lag een neerwaartse uitbraak voor de hand. Bitcoin besluit het dit keer anders aan te pakken en breekt opwaarts uit, dwars door de magische grens van $10.000.

Market Makers en Short Squeeze

Het is niet ondenkbaar dat de Market Makers er voor hebben gezorgd dat de rising wedge patroon gevormd werd. Market makers zijn professionele handelaren (grote partijen) die de markt maken/bepalen. Op deze manier kunnen ze de gewone handelaren naar shortposities lokken om liquiditeit te creëren, men verwacht tenslotte dat de rising wedge (bearish patroon) neerwaarts uitbreekt.

Hoe werkt dit?
Wanneer een handelaar verwacht dat bitcoin prijs gaat dalen kan hij een short positie in nemen. Bij een short positie wordt gespeculeerd op een koersdaling. Door een short positie in te nemen kan er ondanks een dalende koers winst behaald worden. De meeste shortsellers zullen hun positie hebben ingenomen vlak boven de weerstandszone van $10.000, bijvoorbeeld op $10.050. De Market Makers weten dat, ze creëren de stijgende wig en wanneer de tijd rijp is, zullen ze rond de weerstandslijn van $10.00, zorgen voor een flinke prijsstijging, ook Short Squeeze genoemd.  Op deze manier pakken de Market Makers liquiditeit van al die handelaren die een short positie hadden ingenomen. Het gevaar is nu dat de Market Makers deze strategie hebben toegepast om hun eigen short positie te vullen, bijvoorbeeld ergens tussen $10.100 en $10.350. Waardoor de koers op korte termijn ineens flink kan gaan dalen.

Bitcoin dominantie en Altcoins

De altcoins reageren tot nu toe niet heel agressief op de recente prijsstijging van bitcoin. Sterker nog ondanks de uptrend die bitcoin vanaf het begin van het jaar heeft ingezet, presteren altcoins erg goed. Hiermee lijkt een nieuwe trend te zijn ingezet. De interesse in bitcoin groeit maar ook de interesse in de Altcoinmarkt. Dit zie je terug aan de toenemende handelsvolume, zowel in bitcoin als in Altcoins, de sterk stijgende Altcoin koersen en de dalende bitcoin dominantie. Aan het begin van het jaar stond de bitcoin dominantie nog op 68,29% en is sindsdien aan het afnemen en staat op het moment van schrijven op 63,68%, een daling van 4,61%. Met nog 88 dagen te gaan tot de bitcoin halving kan de interesse in de belangrijkste digitale munt nog wel eens verder gaan toenemen, wat een positieve invloed zal hebben op de gehele Cryptomarkt.

Bitcoin op korte termijn

Het worden spannende dagen, weet bitcoin stand te houden boven de $10.000 grens of is een flinke dump aanstaande? Wat zijn belangrijke prijsniveaus om in de gaten te houden. Wanneer er een dump plaatsvindt zijn de belangrijkste supportlijnen die van $9.770, $9.411 en $9.058 (zie grafiek hieronder).

Voor een verdere prijsstijging van bitcoin zie ik twee belangrijke weerstandslijnen die doorbroken moeten worden. De eerste weerstandslijn ligt rond $10.152. We zien dat bitcoin na de uitbraak hier direct weerstand ondervond. Ondanks een aantal pogingen is bitcoin er nog niet in geslaagd om de weerstand te doorbreken. Mocht dit de komende dagen wel lukken dan is $10.350 de meest belangrijke weerstandslijn en dan is het er op of onder voor bitcoin!

Bitcoin grafiek 09 februari 2020
Bitcoin grafiek 09 februari 2020

Bijna maar nog niet helemaal…

Zoals gezegd is de weerstandslijn van $10.350 de belangrijkste weerstandslijn om in de gaten te houden. Op 26 juni 2019 zette bitcoin zijn meest recente hoogtepunt neer en vanaf dit moment zijn we in een dalende trend terecht gekomen, met steeds nieuwe lagere hoogtepunten (zie rode cirkels in grafiek hieronder). In december heeft bitcoin een bodem gevormd. Sinds januari 2020 is de trend zichtbaar gewijzigd en is bitcoin begonnen met het creëren van steeds nieuwe hogere hoogtepunten.

Uptrend of downtrend? 

In de grafiek is in één oogopslag zichtbaar dat zolang bitcoin geen nieuw hoogtepunt weet neer te zetten, we nog steeds in een downtrend zitten. Het gaat dan om een nieuw hoogtepunt ten opzichte van het meest recente hoogtepunt (26 juni 2019 – $10.350). Een downtrend wordt namelijk officieel pas beëindigd op het moment dat er een nieuw hoogtepunt wordt bereikt. De huidige uptrend kan dus nog steeds eindigen in een mislukte poging om over het grotere geheel in een uptrend terecht te kunnen komen. Wanneer bitcoin een nieuw hoogtepunt weet neer te zetten boven $10.350 zijn we op de grotere timeframes ook officieel in een nieuwe uptrend beland. Bitcoin kan dan op jacht naar nieuwe hoogtepunten en wellicht op iets langere termijn zelfs naar een nieuw all-time high.

Bitcoin grafiek - uptrend of downtrend

Bitcoin grafiek - uptrend of downtrend?
Bitcoin grafiek – uptrend of downtrend?

 

 

Laat een bericht achter