Bitcoin Update: ‘High Risk Zone’ tussen $30.000 en $40.000

Binnen de huidige prijsrange van $30.000 – $40.000 zien we flinke volatiliteit. Koersbewegingen van 15% tot 20% zorgen ervoor dat traden in de huidige ‘High Risk Zone’ de nodige risico met zich meebrengt. Waar komt die volatiliteit vandaan? Hoe kun je toch nog een redelijk veilige trade maken in de huidige prijsrange?

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn.

Grote groep staat nu in de min

Iedereen die in de afgelopen vijf maanden bitcoin heeft gekocht staat op verlies of net aan op break-even. Ook jij kent vast wel iemand in jouw vriendengroep of familiekring die in de periode hiervoor zich niet in bitcoin interesseerde en de afgelopen maanden toch besloot met de hype mee te willen gaan. De recente crash zorgt ervoor dat deze groep mensen nu met een behoorlijk rot gevoel door het leven gaan en negatief over bitcoin denken.

Aan het begin van deze maand kregen we al een bevestiging van de gewijzigde markstructuur naar bearish (downtrend), doorat de koers een lower high had gevormd. Maar de eerste signalen waren er al eind april toen de koers een lower low vormde.

Verliezen 200 MA’s was genadeklap

Vervolgens testte bitcoin op 17 mei voor het eerst sinds september 2020 de 200 EMA. Waar bijna iedereen verwachte dat de koers hier support zou vinden gebeurde het tegenovergestelde. Het verliezen van de 200 EMA zorgde uiteindelijk voor de genadeklap en er volgde een crash van -30% in één dag tot aan het supportgebied $30.000 (Fibonaccilevel 1.618).

Het zorgt ervoor dat iedereen met een slecht gevoel achterblijft en het sentiment op de markt drastisch is omgeslagen naar bearish. Dit geldt overigens niet alleen voor de nieuwkomers maar ook voor de grote investeerders, market makers en whales. De meeste kiezen ervoor om een stap terug te doen en de markt voor dit moment te laten voor wat het is. Dit zorgt de afgelopen dagen voor de flinke volatiliteit waar we straks verder op in zullen zoomen.

Huidige situatie vergelijkbaar met begin van het jaar

In de eerste week van januari hebben we een vergelijkbaar scenario gezien. Na het bereiken van een nieuw all-time-high op 8 januari 2021 – $42.000 volgde een vergelijkbare daling van -27%. Ook toen zagen we de nodige volatiliteit in de zelfde prijsrange als waar we ons nu bevinden $30.000 – $40.000. Ook toen was er de nodige volatiliteit, kijk maar eens naar de flinke wicks in die periode.

De onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat de gewone trader maar ook de grote investeerders en whales nu even aan de zijlijn zitten. Bitcoin had begin van het jaar één maand nodig om opwaarts uit genoemde prijsrange te breken. Een vergelijkbaar scenario is de komende tijd zeker niet ondenkbaar.

Belangrijke prijsniveaus op basis van handelsvolume

Wanneer we de VPVR toevoegen aan de daggrafiek krijgen we nog meer inzicht in belangrijke prijsniveaus op basis van handelsvolume. Aan de bovenkant hebben we een belangrijke prijsrange van circa $49.000 – $56.000 en aan de onderkant een range van $49.000 – $ 56.000.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000

De flinke stijging die volgde nadat bitcoin begin van het jaar opwaartse uit wist te breken uit de onderste grijze box is vergelijkbaar met de sterke neerwaartse reactie die volgde toen de koers recent neerwaarts uitbrak uit de bovenste grijze box.

Voor de komende dagen is het belangrijk dat we geen dagelijkse candles gaan sluiten onder de $34.000. Voor nu is het positief om te zien dat de koers zich boven de onderste prijsrange begeeft en tot nu toe support weet te vinden op de bovenkant van deze range $37.000.

4 uursgrafiek | higher low is hard nodig  

Bitcoin is er gisteren in geslaagd om een higher high te vormen en dit is mogelijk een eerste stap naar het ombuigen van de markstructuur naar bullish. Hiervoor zal de komende dagen wel een higher low gevormd moeten worden boven de $31.000.

Het doorbreken van het weerstandsgebied $40.000 is een belangrijke stap om verder te kunnen stijgen richting Fibonaccilevel 2.618 ($46.890) en uiteindelijk het testen van beide 200 MA’s. Tegen die tijd dat zullen de EMA’s zich naar alle waarschijnlijkheid ook rond dit Fibonacci level 2.618 bevinden.

Aan de onderkant zien we dus het liefst dat bitcoin de komende dagen een higher low gaat vormen boven de $31.000. Maar cruciaal is dat het supportgebied rond Fibonacci level 1.618 – $30.178 stand houdt om een volgende sterke neerwaartse beweging richting $20.000 te voorkomen.

Dit geeft ons op dit moment een flinke prijsrange die min of meer gezien kan worden als een soort no trade zone tussen de $30.000 en $40.000. Natuurlijk is het mogelijk om binnen deze range, met enige voorzichtigheid, kleinere trades te maken, hier duiken we verder op in op de 1 uursgrafiek.

1 uursgrafiek |  range low en range high

Sinds 12 mei handelen we op dit tijdsbestek onder de beide 200 MA’s en dit impliceert een aanhoudende downtrend. De afgelopen uren is een poging om de MA’s te heroveren mislukt. Het terug winnen van de 200 MA’s als support betekent ook dat we boven de $40.000 uit zullen komen en zoals eerder gezegd een belangrijke eerste stap om de huidige bearish trend te doorbreken.

Binnen de huidige range van $30.000 – $40.000 kun je het beste een trade maken door in te stappen aan de onderkant van de range rond $30.000 en weer uit te stappen aan de bovenkant $40.000 voor een winst van circa 33%.

Andersom kan dit ook door een short positie in te nemen op $40.000 en uit te stappen rond $30.000 voor een winst van circa 25%.

Gezien de huidige volatiliteit heeft het niet veel zin om ergens in het midden van de range een positie in te nemen, omdat het risico dan te groot is ten opzichte de potentiële winst.

TIP: Winst maken met bitcoin? Risicomanagement!

Bitcoin Webshop

TIP: In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. laat je verassen!

 

Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter