Bitcoin Update: koers veert op +5%, verder herstel of lokale top?

Weet bitcoin het herstel van vandaag door te zetten of eindigt de stijging slechts in een lokale top binnen de nieuw gevormde bearish trend? De weekgrafiek ziet er nog altijd overwegend bullish uit, maar wanneer we inzoomen op de lagere tijdsbestekken zien we toch echt dat de marktsituatie, ondanks de opleving van vandaag, bearish is omgeslagen.

*NIEUW* in de Bitcoin Webshop van Nederland & België: Bitcoin Chocoladeletter + Bitcoin Christmas Rocket!

Bitcoin weekgrafiek | nog zeker niet bearish

 Door de koersdalingen van de afgelopen dagen is de marksituatie sterk veranderd. Maar wanneer we naar de weekgrafiek kijken ziet deze er in hoofdlijnen zeker niet bearish uit. De huidige wekelijkse kaars en die van vorige week zien er op zichzelf niet heel bullish uit met twee wicks aan de bovenzijde, maar het zijn slechts twee kaarsen op een hoog tijdsbestek en dit zegt niet zo heel veel.

De beide kaarsen kunnen ook gezien worden als een bullish retest van het voormalig weerstandsgebied $59.000, waar bitcoin in maart en april niet boven wist te sluiten. Nu we hier nog altijd boven handelen is het rechtvaardig om bitcoin de komende dagen/weken nog wat tijd te geven om te zien hoe de huidige situatie zich verder gaat ontwikkelen. We hebben het hier tenslotte over een analyse op een hoger tijdsbestek.

Wanneer we kijken naar de verwachtingen op middellange tot korte termijn, zien we dat de marksituatie de afgelopen dagen wel degelijk bearish is omgeslagen. Hiervoor zoomen we in op de lagere tijdsbestekken.

Bitcoin daggrafiek | Voor het eerst in een maand tijd bearish

De opleving van vandaag laat zien dat het supportgebied rond $59.000 sterk is en kopers aanspreekt om rond dit prijsniveau in te stappen. Maar de opleving van vandaag was te verwachten en verandert nog niets aan het mogelijke risico dat we op korte termijn lopen.

De bullish markstructuur waar we sinds begin van de maand mee te maken hadden is in korte tijd niet alleen bearish doorbroken, inmiddels hebben we ook te maken met een bevestigde bearish markstructuur. Dit betekent dat we technisch gezien te maken hebben met een neerwaartse trend op de daggrafiek.

Waar we vanaf begin oktober bullish waren en de trend ons vertelde dat verdere koersstijgingen het meest waarschijnlijke scenario was. Hebben we nu voor het eerst sinds weken te maken met een neerwaartse trend. De opleving van vandaag veranderd hier (nog) niets aan. We zullen dus rekening moeten houden met het risico dat de huidige opleving slecht een higher low zal zijn binnen de nieuw gevormde bearish trend.

Zoals besproken bij de weekgrafiek handelen we nog altijd boven het supportgebied $59.000 en zolang we hier support weten te houden is er weinig aan de hand. Maar nu we te maken hebben met een neerwaartse trend vergroot dit wel de kans dat dit supportgebied de komende periode alsnog doorbroken wordt.

Verwachtingen op basis van waarschijnlijkheden

Dit is geen garantie en slechts een verwachting op basis van waarschijnlijkheid en om die reden houden we wel degelijk rekening met een bearish scenario. Want het eerst volgende supportgebied onder ons is het gebied rond $53.000, zo’n 14% lager dan de huidige koers. Maar stel dat we te echt te maken krijgen met een flinke dreun en we bijvoorbeeld de beide 200 MA’s zouden gaan opzoeken, dan hebben we het over een daling van ruim 25%. Die pakken we liever niet mee!

Wanneer dit gebeurd zijn we blij dat we de bearish trendwijziging serieus hebben genomen. Mochten we ergens de komende dagen toch de nodige kracht zien en de trend weer bullish worden omgedraaid, passen we hier onze verwachtingen op dat moment uiteraard weer op aan.

Zolang we er niet in slagen een higher high neer te zetten boven onze recente high van $63.700 is de trend nog altijd neerwaarts. Daarnaast zien we dat we op de lagere tijdsbestekken tegen de nodige weerstand aanlopen waar bitcoin mogelijk zijn lokale top zal gaan vormen.

Bitcoin 4 uursgrafiek | haperende trend was al even zichtbaar

Waar we op dit tijdbestek na het bereiken van een nieuw all-time-high al snel te maken kregen met een neerwaartse trend (lower highs en lower lows). Lukte het begin van de week nog de bearish trend te doorbreken door het vormen van een higher high (HH). Hetgeen ons eerder deze week een higher low opleverde op de daggrafiek.

Je zou verwachten dat, nadat de trend op de 4 uursgrafiek bullish doorbroken was en we op de daggrafiek een higher low gevonden hadden, er een higher high op de 4 uursgrafiek zou volgen. Om de net nieuw gevormde opwaartse trend voort te zetten. Echter zagen we op de lagere tijdsbestekken dat de uptrend van de afgelopen weken al begon te haperen en lang niet meer zo overtuigend was zoals in de voorgaande weken.

Wanneer we de komende dagen een higher low weten te vinden of een sterke impuls krijgen die de koers ver boven het recente hoogtepunt van $63.700 (Fib. Level 3.618) weet te brengen, dan kan de daling van de afgelopen dagen gezien worden als een schuinbeweging. Tot die tijd kunnen we iedere lower high onder de van $63.700 zien als een bevestiging van de huidige neerwaartse trend.

Bitcoin 1 uursgrafiek | bullish scenario begint bij terugvorderen 200 MA’s

De haperingen in de uptrend waren al een aantal dagen zichtbaar op de 1 uurs- en 30 minuten grafiek. Hetgeen we in de update van afgelopen dinsdag ‘Succesvolle retest of teleurstelling?’ besproken hebben.

De 200 MA’s op dit tijdsbestek zijn hierin cruciaal. Want sinds we trend op hogere tijdsbestekken begin oktober bullish wisten te doorbreken werden de 200 MA’s op dit tijdsbestek teruggewonnen als support (gele cirkel links). Gedurende de wekenlange uptrend die volgde begaven we ons ruimschoots boven de MA’s hetgeen aantoont dat we te maken hadden met een krachtige trend. Gedurende de sterke opwaartse trend heeft bitcoin half oktober één keer de MA’s als support getest en hier een lokale bodem gevormd (groene V).

Toen we op 22 oktober de MA’s als support verloren gingen was dit een eerste signaal dat de trend begon af te zwakken. Het terugvorderen van de MA’s op 25 oktober gaf ons de breuk in de bearish markstructuur op de 4 uursgrafiek door het vormen van een higher high. Dit is precies de reden dat de puzzel van een trendwijziging uit twee stukken bestaat. Ten eerste de breuk in de huidige structuur en vervolgens een bevestiging.

Bevestiging bullish markstructuur uitgebleven

De breuk in de markstructuur op de 4 uursgrafiek was dus een feit nadat de 200 MA’s werden teruggevorderd. Echter een bevestiging van een structuurwijziging naar bullish volgt pas nadat we vervolgens ook een higher low weten te vormen. In plaats van een higher low hebben we, doorat de 200 MA’s op 26 oktober alweer verloren gingen als support, een lower low gevormd op de 4 uursgrafiek (LL 4 uur). De bevestiging van een gewijzigde markstructuur naar bullish is hierdoor uitgebleven.

We zien dat de koers de afgelopen uren tegen de nodige weerstand aanloopt van de 200 MA’s (zwarte !). Hier kunnen we zomaar een lokale top verwachten, voordat de huidige bearish trend zich voortzet.

Voor ieder bullish scenario in de komende dagen geldt: het begint ten allen tijden bij het terugvorderen van de 200 MA’s als support (1 uur), het doorbreken van de bearish trend (4 uur) om uiteindelijk ook de daggrafiek weer bullish om te buigen. Pas dan wordt het reëel om het weer te hebben over prijsontdekking en nieuwe all-time-highs.

Bitcoin Webshop

In de Bitcoin Webshop van Nederland & Belgie vind je unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen, die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

*NIEUW*
– De massieve Bitcoin Chocoladeletter van maar liefst 200 gram. Goudkleurig en gemaakt van echte Belgische chocolade
– Bitcoin Christmas Rocket | To The Moon. Een uniek handgeblazen Bitcoin Kerstbal in de vorm van een Raket en maar liefst 15 cm groot. Op de voorkant van de Bitcoin Kerst Raket is de gouden Bitcoin B geschilderd en op de achterkant de tekst ‘To The Moon’.

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

Laat een bericht achter