Bitcoin Update: Soms is het beter om even niets te doen!

Bitcoin Update: soms is het beter om even niets te doen!

Het zijn gekke tijden met een wereldwijde lockdown, centrale banken die miljarden bijdrukken om de economie nog enigszins overeind te houden. De wereldeconomie stevent af op een recessie die we nooit eerder gezien hebben. Is bitcoin bestand tegen de huidige crisis?

De huidige ontwikkelingen zijn precies de reden waarom Satoshi Nakamoto bitcoin heeft bedacht. Terwijl centrale banken over de hele wereld miljarden aan het bijdrukken zijn wordt bitcoin steeds schaarser. Op lange termijn kunnen de huidige ontwikkelingen nog wel eens goed gaan uitpakken. Maar wat kunnen we komende week verwachten? Je leest het in een nieuwe Bitcoin Update!

Rising wedge (stijgende wig)

Bitcoin is vrijdagavond neerwaarts uit de rising wedge (stijgende wig) gebroken. Wat mij betreft geen overtuigende breakout, want waar is het volume? Een breakout dient bevestigd te worden door een volume piek. In de grafiek hieronder is goed te zien dat dit niet het geval is. Een rising wedge is een continuatiepatroon, die bij een neerwaartse uitbraak doorgaans tot verdere prijsdaling leidt. De bears zullen alles in werking stellen om de koers de komende week verder naar beneden te duwen richting hun ultieme target van $4.400 tot $4.750 (onderste oranje box).

Het zal nog een behoorlijke strijd worden voor de bears om het ultieme prijsdoel te halen. Om het ultieme prijsdoel te kunnen halen zullen ze namelijk eerst door de Fibonacci levels 0,5 ($5.485) en 0,618 ($5.132) moeten breken (bovenste oranje box). De Fibonacci levels zijn gemeten vanaf het recente dieptepunt tot aan het recente hoogtepunt.

De dubbele top formatie

Dan hebben we ook nog de dubbele top formatie (double top), een bearish omkeringspatroon. Een dubbele top ontstaat nadat de koers twee opeenvolgende keren een hoogtepunt bereikt (oranje kruizen) met een gematigde daling tussen de twee hoogtepunten. De dubbele top formatie wordt bevestigd op het moment dat de koers onder het supportniveau komt. Het supportniveau bij een dubbele top formatie is gelijk aan het dieptepunt tussen de twee eerdere hoogtepunten. De dubbele top formatie wordt bevestigd bij een koers van $5.670. Een bevestiging van de formatie zorgt in de meeste gevallen voor een extreem scherpe prijsdaling. Hou de komende week het prijsniveau van $5.670 dus goed in de gaten!

bitcoin grafiek 29 maart 2020
bitcoin grafiek 29 maart 2020

Op dit moment is tussen de bears en de bulls een zwaar gevecht gaande om de 20 DMA (20 daily moving average). De 20 DMA lijn ligt op $6.120 en op het moment van schrijven proberen de bulls met man en macht stand te houden boven deze lijn. Gisteren wisten de bulls met succes een eerste aanval van de bears te pareren. Het zal vandaag spannend worden of de bulls sterk genoeg zijn om een nieuwe aanval met succes af te slaan. Maar als ik heel eerlijk ben ziet het er voor de bulls op dit moment niet goed uit.

Vlak onder de 20 DMA bevindt zich de 200 WMA (weekly moving avarage) op $5.570. Recent heeft de 20 WMA lijn aangetoond een sterk support-/weerstandslijn te zijn.

“In sommige situaties is niets doen de beste trade die je kunt maken!”

bitcoin grafiek -20 DMA en 200 WMA
bitcoin grafiek -20 DMA en 200 WMA

Belangrijke prijsniveaus om in de gaten te houden

  • $6.120 -> 20 DMA
  • $5.670 -> bevestiging dubbele top formatie
  • $5.570 -> 200 WMA.
  • $5.485 tot $5.132 -> Fibonacci levels 0,5 en 0,618 (bovenste oranje box)
  • $4.750 tot $4.400 -> prijstarget rising wedge (onderste oranje box)

Fundamentele analyse

De huidige macro-economische ontwikkelingen als gevolg van het coronavirus zien er niet goed uit. Centrale banken proberen met man en macht invloed uit te oefenen om de huidige crisis zo goed mogelijk door te komen. In de VS zijn afgelopen week een record aantal WW-uitkeringen aangevraagd (3,3 miljoen) en stijgt het aantal faillissementen snel.

De fundamenten van bitcoin zijn nog steeds hetzelfde als voor de coronacrisis en worden als maar sterker. Bitcoin is een decentraal systeem zonder invloed van overheden of centrale banken. Anders gezegd, er is geen centrale bank of overheid die zomaar 3 miljoen bitcoin kan ‘bijdrukken’. De bitcoin hashrate blijft maar stijgen. De bitcoin hashrate is een indicator voor de snelheid waarmee nieuwe blocks op de Bitcoin-blockchain worden geverifieerd. Over 47 dagen vindt de bitcoin halving plaats, het aantal nieuw uit te gegeven bitcoin per 10 minuten wordt gehalveerd van 12,5 naar 6,25. Er wordt dus steeds minder bitcoin in omloop gebracht waardoor de schaarste verder zal toenemen.

Bitcoin tip voor korte termijn 

Op korte termijn is op basis van zowel technische als macro-economische analyse een koersdaling te verwachten. Op middel- en lange termijn ziet het er nog steeds erg positief uit. De fundamenten van Bitcoin worden alsmaar sterker en vroeg of laat gaan we dit in de prijs terug zien!

Belangrijk advies voor nu: beperk zoveel mogelijk risico’s en hou je bitcoin portfolio op peil! In sommige situaties is niets doen de beste trade die je kunt maken! Nu bitcoin verliezen kan op langere termijn nog wel eens heel erg pijnlijk zijn!

“Stay safe & Trade safe!”

 

 

 

Laat een bericht achter