Blockchain technologie uitgelegd

Een Blockchain is het beste uit te leggen als een groot database, denk aan een enorm grootboek die door iedereen gedeeld wordt en waar alle transacties/gebeurtenissen in vastgelegd worden. Het grootboek kan met iedereen op de wereld worden gedeeld.

Wanneer en een transactie plaatsvind wordt deze transactie direct verwerkt in het grootboek en deze aanpassing wordt als het ware direct overgenomen door alle kopieën van het grootboek in de wereld. Hierdoor beschikt men overal ter wereld over dezelfde lijst/grootboek waarin alle transacties direct zijn verwerkt en inzichtelijk zijn.

Transacties zijn onomkeerbaar

De Blockchain technologie is zo ontwikkeld dat er alleen maar rijen/transacties kunnen worden toegevoegd. Het is niet mogelijk reeds verwerkte transacties aan te passen of te verwijderen. Dit maakt deze nieuwe technologie uniek!

De blockchain kan zonder centrale autoriteit (denk aan een bank of overheid) functioneren en is hierdoor niet te manipuleren of te vervalsen.  Er is geen autoriteit de alle gegevens bijhoudt en invoert dit gebeurt bij de blockchain technologie direct door de gebruikers, die verwerken en controleren transacties.

Peer-to-peer

Bitcoin is de meest bekende implementatie van blockchain technologie, het is hierdoor mogelijk met Bitcoin betalingen/transacties te doen zonder tussenkomst van een derde partij (bijvoorbeeld een bank). De gebruikers dienen door rekenkracht de transacties te verwerken en goed te keuren, de gebruiker die als eerste  de berekening heeft opgelost wordt beloond, dit wordt “minen” genoemd, hier zal ik in een later artikel verder op in gaan.

Blockchain technologie in Nederland

In Nederland is de overheid maar ook banken en organisaties als het kadaster de mogelijkheden van de Blockchain technologie aan het onderzoek voor bijvoorbeeld persoonsgegevens. Ook in het bedrijfsleven zijn verschillende bedrijven aan het onderzoeken welke voordelen deze technologie heeft, denk bijvoorbeeld aan een pak melk welke door een boer wordt geproduceerd via de blockchain te volgen kan zijn, via de transport bedrijf tot aan de winkelketen (productketen inzichtelijk maken

Laat een bericht achter