Craig Wright: uitvinder of leugenaar?

We gaan het eens hebben over niemand minder dan Craig Steven Wright. Wie is deze man nou eigenlijk? Wat deed hij voor hij bekend werd in de cryptowereld? Is Craig Steven Wright Satoshi Nakamoto? Ik ben benieuwd naar jouw mening na het lezen van dit artikel!

Craig Wright – Periode voor Bitcoin

Craig Steven Wright is geboren in Australië (1970) een echte doorgewinterde zakenman met veel kennis op het gebied van IT. In 1987 studeerde Wright af aan de middelbare school Padua College in Brisbane. Hij werd vervolgens een academicus en een onderzoeker aan de Charles Sturt University, waar hij werkte aan zijn doctoraat “De kwantificering van het risico van informatiesystemen”. Vervolgens schreef hij ook nog een aantal boeken over informatiesystemen. Hij is de bedenker van waarschijnlijk werelds eerste online casino en Wright was onder andere de informatiesysteembeheerder voor het accountantskantoor BDO Kendalls.

Ik ben Satoshi Nakamoto

Eind 2015 duikt Craig Wright voor het eerst op in de media met de bewering dat hij Satoshi Nakamoto zou zijn en dus de bedenker van bitcoin. Vervolgens publiceerde Wired op Twitter het volgende bericht:

“Craig Wright heeft bitcoin uitgevonden of is een briljante leugenaar die heel graag wil dat iedereen dit gelooft.”

Als reactie hierop zorgde Craig Wright ervoor dat het Twitter account uit de lucht werd gehaald.

Nog dezelfde dag publiceerde Gizmodo een verhaal waarin hij beweerde via een hacker bewijsmateriaal te hebben ontvangen over wie Satoshi Nakamoto is. De hacker zou hebben  ingebroken in het email account van Wright en is zo aan het bewijsmateriaal gekomen. Uit de gevonden documenten zou blijken dat Satoshi Nakamoto een gezamenlijk pseudoniem is voor Craig Steven Wright en computer forensisch analist David Kleiman (overleden in 2013).

De claim van Wright dat hij Satoshi Nakamoto is, werd door een aantal personen bevestigd zoals Jon Matonis (voormalig directeur van de Bitcoin Foundation) en Gavin Andresen (bitcoin-ontwikkelaar). Aan de nadere kant staan een behoorlijk aantal prominente mensen uit de cryptowereld, die juist helemaal niet overtuigd zijn van het bewijsmateriaal en absoluut niet geloven dat hij Satoshi Nakamoto is.

Het is ook zeker niet ondenkbaar dat het geleverde “bewijsmateriaal” puur bedrog is. Dit was dan ook de reden van Wired om zijn twijfels te uitten over het feit dat Wright Satoshi Nakamoto zou zijn. De documenten die Wright openbaar heeft gemaakt bevatten in ieder geval geen cryptografisch bewijs, aldus Peter Todd (bitcoin-ontwikkelaar). Dan Kaminsky (veiligheidsexpert) kwam tot de conclusie dat de bewering van Wright “opzettelijke oplichterij” is.

Bitcoin Cash (BCH) hard-fork

November 2018, Bitcoin Cash ondergaat een hard-fork die tot een splitsing van de blockchain heeft gezorgd. Na de hard-fork zijn er twee Bitcoin Cash blockchains ontstaan:
– Bitcoin ABC
– Bitcoin SV

De reden voor de splitsing is dat er binnen de Bitcoin Cash onenigheid was over het doorvoeren van een aantal wijzigingen. Beide kampen, waarvan 1 onder leiding van Wright, stonden recht tegenover elkaar en een compromis bleek onmogelijk. Craig Wright en zijn compagnon Calvin Ayre claimen dat Bitcoin SV (BSV) de ‘echte bitcoin’ is, zoals Satoshi Nakamoto dat bedoeld heeft.

Binance haalt BSV van de beurs 

April 2019, Craig Wright, de aanvoerder van Bitcoin SV heeft het aan de stok gekregen met een anonieme twitteraar Hodlonaut. Hodlonaut beschuldigde Wright ervan ten onrechte te claimen dat hij Satoshi Nakamoto is. Wright klaagde vervolgens de anonieme Twitteraar Hodlonaut aan en beloofde $5.000 aan degene die de identiteit van Hodlonaut zou achterhalen.

Verschillende prominente twitteraars namen het op voor Hodlonaut, waaronder dus ook Hangpeng Zhao (CEO van Binance) met de volgende tweet:

“Craig Wright is not Satoshi.
Anymore of this sh!t, we delist!”

Binance haalt Bitcoin SV daadwerkelijk van zijn beurs en enkele dagen later volgt ook exchange Kraken.

Faketoshi

Wright klaagt vervolgens ook Peter McCormack aan voor laster en smaad. Craig Wright heeft een werkwijze ontwikkeld waarin hij iedereen die beweert dat hij niet Satoshi Nakomoto is aan te klagen. Hij blijft volhouden dat hij de man is achter Satoshi Nakomoto.

De crypto-community heeft inmiddels een bijnaam bedacht voor Wright: “Faketoshi‘. De CEO van Binance ChangPeng Zhao (CZ) is begonnen met een inzamelactie voor mensen uit de cryptowereld die door Wright zijn aangeklaagd. Met de opbrengst kunnen de gerechtelijke kosten worden betaald.

Craig Wright claimt auteursrecht op bitcoin

Mei 2019, Craig Wright heeft een claim op auteursrecht ingediend bij het Amerikaanse Copyright Office. In deze claim beweert hij de eigenaar te zijn van de bitcoin software en de bitcoin whitepaper. Een claim op een auteursrecht indienen stelt niet heel veel voor, eigenlijk kan iedereen dit doen.

Maar waarom doet Craig Wright dit?

Als Craig Wright wel Satoshi is, dan heeft hij dit nu vastgelegd en kan hij hier in de toekomst juridisch gebruik van maken. Als hij Satoshi niet is kan zijn auteursrecht alleen aangevochten worden door de echte Satoshi. Satoshi zou zich dan bekend moeten maken bij een Amerikaanse rechtszaal. Maakt de echte Satoshi zich nooit bekend en het auteursrecht van Wright wordt dus nooit aangevochten, kan hij doen wat hij wil met zijn bitcoin auteursrecht en dit kan ver gaan. Denk aan het (succesvol) aanklagen van personen of bedrijven die volgens Wright inbreuk maken op zijn auteursrecht.

Dit verhaal krijgt zeker nog een vervolg…!

Ben ik de volgende?

Misschien ben ik wel de volgende die door meneer Wright wordt aangeklaagd. Ik geloof namelijk niet dat Craig Steven Wright Satoshi Nakomoto is. Mocht hij ooit op een dag sluitend bewijs hebben en kunnen aantonen dat hij Satoshi Nakomoto is, ga ik mijn standpunt wellicht heroverwegen. De enige manier waarop hij dit wat mij betreft kan bewijzen, is door bitcoins uit het oudste bitcoinadres te halen of aan te tonen dat hij 1 miljoen bitcoin bezit. Maar dit lukt Wright tot op de dag van vandaag niet…

Wat denk jij: Is Craig Steven Wright Satoshi Nakomoto? Laat het weten in een reactie!

 

 

 

Laat een bericht achter