Cruciale week voor financiële markten | Bitcoin, Ethereum & S&P 500

Tot op heden een saai weekend voor bitcoin met alleen wat zijwaartse prijsactie. Maar de komende week lijkt niet alleen voor Bitcoin en Ethereum, maar ook voor de financiële markten cruciaal te gaan worden.

In deze update bekijken we naast de grafieken van Bitcoin en Ethereum ook naar de S&P 500. Want hoe de S&P 500 de nieuwe week van start gaat, zal grote invloed hebben op de gehele cryptomarkt!

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke bitcoin Items & Gifts, laat je verrassen!

Bitcoin daggrafiek | looks like shit

We hebben bijna drie maanden gehandeld binnen de prijsrange $34.000 – $44.500. Dit is range van 30% gemeten vanaf de onderkant naar de bovenkant. Op 27 maart zijn we dan eindelijk bullish uit de prijsrange gebroken en konden we voor het eerst in 3 maanden tijd concluderen dat het dit keer anders was. Verdere uitbreiding richt het eerst volgende weerstandsgebied $52.000 zou logisch geweest zijn.

Het teleurstellende is dat uit een drie maanden durende prijsrange zijn gebroken om hier uiteindelijk slechts tien dagen boven te blijven. Dit betekent dat ons verblijf boven prijsrange niet meer was dan een tijdelijke afwijking (gele vlak). Nu we weer terug zijn in de prijsrange betekent dit ook dat we weer terug zijn bij de norm van de maanden ervoor en dus terugvallen op onze prijsrage-analyse.

Je zou verwachten dat wanneer we uit een range van maar liefst 30% breken het eindresultaat een aanzienlijk stuk beter zou zijn dan de minimale 8% die we nu hebben gezien.

Het vervelende aan de huidige situatie is dat als we naar de daggrafiek kijken er meer dan voldoende ruimte is om verder te zakken. Op zijn minst richting mid-range $39.250 of in het meest bearish geval  zelfs range low $34.000. Om het proces vanaf hier weer te herhalen, van range low, naar mid-range naar range high. Net zolang totdat we weer uit de prijsrange weten te breken in welke richting dan ook.

Bitcoin 4 uursgrafiek | short trade setup ‘the dead cat bounce’

Het enige argument om onze bearish gedachten iets van tegen te spreken zou een snelle terugkeer boven de 200 MA’s zijn, in de hoop dat we rond de MA’s een lokale bodem weten te vinden. Maar wat we na drie maanden handelen binnen de prijsrange geleerd hebben is dat bitcoin onze range analyse prefereert boven de 200 MA’s.

Gedurende de maanden voordat we in de prijsrange terecht kwamen ondersteunde de 200 MA’s de lokale trend of deze nou bullish was (lokale bodems) of bearish (lokale toppen). Maar in de drie maanden die we binnen de range handelden, trok bitcoin zich niets meer aan van deze voortschrijdende gemiddelden. Dit zien we goed terug hoe de koers in die periode heen en weer stuiterde rond de MA’s.

Het terugwinnen van de 200 MA’s is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar zeker niet ondenkbaar en dit zou kunnen leidden tot een sterke (Dead Cat) Bounce richting range high. Waar we de nodige weerstand kunnen verwachten. Dit zou overigens potentieel een mooie short trade kunnen betekenen voor bitcoin. Het is niet gezegd dat het gebeurd, maar het kan geen kwaad om een alert of kooporder klaar te hebben staan voor het geval dat.

Entry: tussen range high $44.500 en $46.000 (opvangen wick omhoog)
Target 1: $41.000 | 10% (rond mid-range)
Target 2: $38.000 | 16% (rond mid range)
Target 3: $34.000 | 25% (rond range low)
Stop loss: $48.500 | -7%

Ethereum daggrafiek | oogt sterker dan bitcoin

Waar bitcoin de 200 EMA al verloren heeft als support vindt Ethereum tot op heden nog wel support van de 200 EMA. Waarschijnlijk door de nodige support op lagere tijdsbestekken. Zoals eerder besproken is dit bij bitcoin een ander verhaal, waar er tot aan het midden van de prijsrange $39.250 geen echte supportregio’s te vinden zijn.

Het is niet dat de daggrafiek van Ethereum er heel overtuigend bullish uitziet, maar we handelen nog altijd binnen een bullish markstructuur op dit hogere tijdsbestek. In combinatie met support van de 200 EMA en supportgebieden op lagere tijdsbestekken, maakt het dat Ethereum er minder dramatisch uitziet dan bitcoin.

Ethereum 4 uursgrafiek | op zoek naar lokale bodem

Half maart slaagde Ethereum erin boven de 200 MA’s uit te komen op dit tijdsbestek. Dat we op dit moment nog altijd zo’n 7% boven de MA’s handelen zou een argument kunnen zijn dat Ethereum op de 4 uursgrafiek nog wel bullish is.

Vanaf het moment dat Ethereum de MA’s wist terug te winnen startte de sterke uptrend van +30%. Bitcoin wist op het zelfde moment de MA’s te heroveren alleen was de uptrend van bitcoin minder sterk +20%.

De sterke uptrend van de afgelopen weken is door het vormen van een lower low bearish doorbroken. De kans dat we de komende dagen het weerstandsgebied rond $3.650 gaan opzoeken is hierdoor klein en een iets verdere pullback ligt meer voor de hand. Wat zou de meest logische/ideale plek voor Ethereum zijn om zijn lokale bodem te vormen binnen de grotere uptrend?

Ergens rond de 200 MA, net boven de $3.000, zou de meest ideale plek zijn voor Ethereum om zijn higher low op de daggrafiek te gaan vormen. Om vervolgens op zoek te gaan naar een higher high zoals de trend impliceert. Een stop loss vlak onder de recente low rond $2.800 en dan is het een kwestie van de trend zijn ding te laten doen.

Het wil niet zeggen dat dit ook gegarandeerd te gebeuren staat, veel is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende week op de cryptomarkt en eigenlijk de hele financiële markt. Wat het wel zegt is: als Ethereum de komende dagen een higher low op de daggrafiek gaat vormen, ergens rond de $3.000 de meest logische plek is om dit te doen.

S&P 500 | einde grootste bullmarkt in historie nabij?

De komende weken zullen echt cruciaal gaan worden voor de aandelenmarkten wereldwijd en in die periode zullen we ook een antwoord gaan krijgen op de vraag: is het einde van de grootste bullmarkt in de geschiedenis nabij?

Wanneer we naar onderstaande grafiek kijken zien we dat in mei 2020 de grootste bullmarkt die we ooit gezien hebben van start ging. Vraag jezelf eens af hoeveel geld er nodig is om de S&P 500 zo sterk te kunnen laten stijgen? Het gaat echt om een gigantische hoeveelheid geld, hier is de cryptomarkt niets bij. Maar nu ruim 1.5 jaar later begint de gigantische uptrend toch echt te haperen en zien we sinds het begin van dit jaar de eerste serieuze tekenen van zwakte.

Gedurende de hele bullmarkt zijn het de 200 MA’s die de sterke trend ondersteunen en waar lokale bodems werden gevormd. Voor het eerst in ruim 1.5 jaar tijd is er iets significants veranderd toen begin van het jaar de 200 MA’s voor het eerst als support verloren gingen. Eind maart slaagde de S&P 500 er in om de MA’s weer terug te winnen, of gaat het slechts om een bearish retest? We zoomen in op de recente ontwikkelingen.

Voortzetting trend of slechts een bearish retest?

Nadat voor het eerst rond 20 januari 20022 de MA’s als support verloren gingen werd de daling opgevangen door het grijze supportgebied. Er volgde een sterk herstel en vanaf dat moment waren er velen die riepen dat dit de bodem was. Uiteindelijk was het sterke herstel niet meer dan een bearish retest van de ruim 1.5 jaar durende trend (200 MA’s).

Na te zijn afgewezen door de 200 MA’s volgde opnieuw een sterke daling en de eerdere bodem leek niet de uiteindelijke bodem te zijn. Wie zegt ons dat de recente bodem wel de definitieve bodem zal zijn? Zeker met de huidige economische ontwikkelingen in het achterhoofd ben ik hier niet zo zeker van.

De S&P is afgelopen vrijdag gesloten vlak boven de 200 EMA en het wordt interessant om te zien hoe de nieuwe week van start zal gaan. Het is niet ondenkbaar dat de recente stijging tot vlak boven de 200 MA uiteindelijk ook niets meer zal zijn dan een bearish retest van de grotere trend. Wanneer de S&P 500 de komende week support verliest is de kans groot dat we opnieuw terug gaan vallen naar het grijze supportgebied en mogelijk zelfs onder de recente bodem uit gaan komen.

Mocht de S&P 500 komende week/weken in een neerwaartse trend terecht komen zal dit hoe dan ook effect hebben op de prestaties van Bitcoin en de rest van de cryptomarkt.

Bitcoin Webshop van Nederland

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out:
Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA
Chocolade | van de lekkerste Belgische chocolade
– Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is

Laat een bericht achter