Donald Trump bang voor bitcoin?

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, de Amerikaanse president Donald Trump stuurt onderstaande tweet over bitcoin de wereld in.

Laten we zijn tweet eens vertalen:

“Ik ben geen fan van bitcoin en andere cryptocurrencies, die geen geld zijn en waarvan de waarde zeer volatiel is en gebaseerd op gebakken lucht. Niet gereglementeerde cryptomunten kunnen onrechtmatig gedrag vergemakkelijken, met inbegrip van drugshandel en andere illegale activiteiten. Ook zal Facebook-Libra “virtuele valuta” weinig reputatie of betrouwbaarheid hebben. Als Facebook en andere bedrijven een bank willen worden, moeten ze een banklicentie verkrijgen en worden onderworpen aan alle bank verordeningen, net als andere banken, zowel nationale als internationaal. We hebben maar één echte munt in de VS, en het is sterker dan ooit en betrouwbaar. Het is veruit de meest dominante valuta overal in de wereld, en het zal altijd zo blijven. Het heet de Amerikaanse dollar!”

Trump is duidelijk geen fan van Bitcoin. Hij is van mening dat bitcoin onbetrouwbaar is en de waarde is gebaseerd op gebakken lucht. Hij prijst de dollar als de enige echte munt van de VS en als ‘s werelds belangrijkste valuta. Volgens Trump zal dit ook altijd zo blijven.

De tweet van Trump over bitcoin is ondanks zijn negatieve uitlatingen positief voor Bitcoin. Nog meer mensen maken kennis met Bitcoin. Maar waar komt deze anti-bitcoin tweet vandaan? Is Trump er wel zo zeker van dat de dollar de belangrijkste munteenheid in binnen en buitenland zal blijven? Is de waarde van de dollar zo stabiel? Met welke achterliggende waarde wordt de dollar dan gedekt?

Als banken massaal roepen dat we in aandelen moeten stappen is dit het teken dat je hier juist ver van weg moet blijven. Als de president van Amerika Twittert dat de dollar de sterkste en belangrijkste munt van de wereld is, moeten we hier juist ver van weg blijven en is dit misschien wel het moment om bitcoin te kopen!

Lagere rente is hogere bitcoin prijs

Deze zomer nog verlaagd de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rente. Dit zou voor het eerst zijn sinds de economische crisis in 2008. Hierbij gaat het om het verlagen van de rente op kortlopende leningen voor commerciële banken. Een direct gevolg van het verlagen van de rente is dat de commerciële banken goedkoper aan geld (leningen) kunnen komen. Geld lenen wordt goedkoper en dus gestimuleerd. Hiermee wil de Amerikaanse Centrale Bank de economische groei ondersteunen. De handelsoorlog met China is een bedreiging voor de Amerikaanse economie en daarnaast wil de FED de inflatie in de buurt van 2 procent proberen te houden.

Het verlagen van de rente zorgt er voor dat het steeds minder interessant wordt om vermogen op de bank te hebben staan. Hierdoor zullen steeds meer mensen naar andere mogelijkheden uitwijken om op deze manier hun vermogen veilig te stellen. Een lagere rentestand zorgt voor hogere aandelenkoersen, een hogere goudprijs en straks ook voor een steeds verder stijgende Bitcoinkoers!

Je zou toch bijna denken, kom maar door met die renteverlaging! Het gevaar zit hem in het feit dat door het verder verlagen van de rente de Amerikaanse staatsschulden nog harder zullen oplopen. Daarnaast staat de rente al op een historisch laagtepunt. De Amerikaanse centrale bank heeft straks bijna geen mogelijkheden meer om in te grijpen als de economie echt begint te haperen (verder verlagen van de rente kan nagenoeg niet). Het verlagen van de rente is geen maatregel die bijdraagt aan structurele hervorming van de Amerikaanse economie op lange termijn. Op korte termijn kan het verlagen van de rente een positief effect hebben. Echter, op langere termijn is er straks geen weg meer terug…

Torenhoge staatsschulden en dollar verliest zijn waarde

In 1971 besloot de Amerikaanse regering dat de dollar niet langer meer hoeft te worden gedekt door een bepaalde hoeveelheid zilver of goud (gouden standaard). De dollar werd vanaf dit moment niet meer gedekt door enige achterliggende waarde (intrinsieke waarde). We maken kennis met een nieuw soort geld, het tegenwoordige FIAT-geld. Door deze maatregel werd het voor de Amerikaanse Overheid heel eenvoudig om steeds meer Dollars bij te drukken en hier wordt maar al te graag gebruik van gemaakt.

“bitcoin kan niet worden bijgedrukt en er zullen straks maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop zijn”

We zien dan ook dat sinds 1971 de Amerikaanse Staatsschuld ongekend hard is gestegen. Amerikanen leven nu al jaren op de pof!

Op het moment van schrijven staat de Amerikaanse staatsschuld op meer dan 22 triljoen dollar, om precies te zijn op: $22,495,728,910, echt bizar!

Benieuwd naar hoe hoog de huidige Amerikaanse Staatsschuld is? Zie: US DEBT CLOCK

De Amerikaanse staatsschulden zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat deze nooit kunnen worden terugbetaald. In plaats van de schulden terug te dringen lopen deze alleen maar harder op in een wanhopige poging de Amerikaanse economie aan de praat te houden. De vraag is natuurlijk hoe lang dit nog goed kan gaan? Niet lang en dat weet meneer Trump maar al te goed!

Voorbeeld waardevermeerdering van de dollar:
– Begin jaren ‘60 kocht je voor ongeveer $17.200 een woning gelijk aan 9.2 kg goud
– Tegenwoordig betaal je voor dezelfde woning $320.000 gelijk aan 8.7 kg goud.

In dit voorbeeld zie je duidelijk dat de dollar steeds minder waard is geworden (deflatie). Wanneer je begin jaren 60 jouw vermogen in goud had gestopt kon je met het goud nu nagenoeg dezelfde woning kopen. Wanneer je jouw vermogen in dollars had laten staan kon je in 2018 nog maar 1/18e woning kopen.

“Als het wantrouwen in de Dollar blijft toenemen komt er een moment waarop mensen massaal hun toevlucht zoeken in bitcoin.”

Waar is Trump bang voor?

De Amerikaanse economie wordt al jaren kunstmatig hoog gehouden en Trump doet hier de laatste jaren nog een schepje bovenop. De economie was een van zijn belangrijkste speerpunten tijdens de verkiezingen, er is Trump dan ook veel aan gelegen dat de economie goed blijft draaien. Wanneer we kijken naar de Down Jones zien we ook hier een onnatuurlijke grote stijging sinds de crisis in 2008. We zien een duidelijke verband tussen de groeiende economie, de stijgende aandelenkoersen, de torenhoge staatsschulden en de steeds minder waard wordende dollar. Als de schuldeneconomie-bel straks knapt heeft de Amerikaanse overheid eigenlijk geen mogelijkheden meer de economie te stimuleren en heeft Trump een groot probleem. Dat vervolgens mensen massaal bitcoin adopteren is hier een gevolg van.

 

 

 

Laat een bericht achter