Bitcoin wettig betaalmiddel

Ons geld is niets waard, bitcoin is de oplossing!

Om echt goed te begrijpen waar Bitcoin over gaat en waarom Bitcoin is bedacht neem ik je mee terug in de geschiedenis. Hoe is geld eigenlijk ontstaan en wat is het nut van geld? De bedenker van Bitcoin Satoshi Nakamoto heeft zijn ideeën over Bitcoin gelanceerd in de economische crisis van 2008 als reactie op het huidige financiële systeem.

>>> koop bitcoin direct bij het grootste en goedkoopste crypto handelsplatform van Nederland <<<

Wat is geld eigenlijk?

Geld is niet alleen het briefje wat in je portemonnee zit of wat op je bankrekening staat. Het kent eigenlijk geen echte waarde, maar is enkel aan afspraak die wij met elkaar hebben over de waarde van het geld (denk aan 1 euro of 1 dollar). Geld geeft ons de mogelijkheid om te kunnen onderhandelen. Als jij iets waardevols bezit wat ik willen hebben, zullen we hierover een deal moeten maken. Ik kan je bijvoorbeeld euro’s bieden, goud of iets anders waardevols wat ik bezit. In ons huidige systeem doen we dat door de waarde uit te drukken in euro’s. Daarom is het van essentieel belang dat geld/euro een stabiele waarde vertegenwoordigd.  Stabiele waarde van het geld is cruciaal voor het faciliteren van handel. Handel is een van de belangrijkste pijlers voor de groei van een economie. Op deze manier kunnen we aan goederen komen die we niet zelf hebben of zelf niet kunnen produceren.

Aan welke eisen moet geld voldoen om als betaalmiddel te kunnen functioneren:

  1. Iedereen moet er vertrouwen in hebben en iedereen moet het accepteren
  2. We moeten het kunnen overdragen/vervoeren
  3. We moeten het makkelijk kunnen delen 1 euro, 2 euro etc.
  4. Het moet waardevast zijn.

De 3 belangrijkste functies van geld zijn:

  • ruilmiddel
  • waardeopslag / waardemiddel voor toekomst (sparen)
  • rekeneenheid (waar we goederen of diensten mee kunnen kopen)

Geschiedenis van geld in het kort

Vanaf ongeveer 5.000 jaar geleden was goud de standaard voor wat wij nu geld noemen. De gouden standaard voor geld ontstond in de 17e eeuw en in de 20e eeuw hadden alle landen gouden munten als betaalmiddel. Een munt had de waarde van de hoeveelheid goud (gewicht/gram) van desbetreffende munt. Er was een standaard dat over de hele wereld gebruikt werd.

Systeem van Bretton Woods – 1944

Het systeem van Bretton-Woods was een systeem waarin alle nationale valuta werd gekoppeld aan die van de Dollar. De dollar werd vervolgens aan het goud gekoppeld tegen een vaste prijs. Vanaf dit moment werd de dollar de belangrijkste munt ter wereld. De dollar was de reservewaarde van de wereldeconomie geworden. De Amerikaanse regering dekte de waarde van iedere dollar met goud.

Vanaf 1971…

In 1971 heeft de Amerikaanse regering besloten dat de dollar niet meer werd gedekt door goud. Het werd hierdoor voor de overheid makkelijker om meer geld te creëren. De waarde van en Dollar werd vanaf dit moment nergens meer door gedekt en dit word een “FIAT geld” genoemd. Vanaf dit punt besloten steeds meer landen de waarde van hun geld niet meer te dekken met enige waarde zoals goud. Sindsdien kregen alle munteenheden in verschillende landen een eigen waarde en was er geen wereldwijde stabiele munt meer. Dit zorgt tegenwoordig weer voor handelsoorlogen etc. wat we vandaag de dag nog steeds in het nieuws zien.

“Voor het eerst in 5.000 jaar hebben we geld wat niet wordt gedekt door enige waarde, een nieuw tijdperk is aangebroken”

Sinds geld is gescheiden van zijn eigenlijke waarde (goud of zilver) hebben we een valuta welke niet meer gedekt wordt door enige waarde. Terwijl juist voor geld essentieel is dat het een betrouwbare opslag van waarde is (waardevast). Je wilt tenslotte je kapitaal kunnen sparen/opslaan. Het is niet wenselijk dat jaren later hetzelfde kapitaal nog maar de helft waard is. Het kunnen opslaan van de waarde van geld is essentieel voor een gezonde groei van een economie.

Het hebben van een valuta met een stabiele waarde is van groot belang voor de handel tussen landen en dus voor de wereldeconomie (een van de reden dat we nu in Europa de Euro kennen). In het huidige systeem is het zo dat verschillende landen verschillende waarde van geld kennen, hierdoor ontstaan conflicten tussen landen (denk aan VS en China, Europa en Rusland etc.) omdat landen voordeel hebben om goedkoper te zijn dan de concurrent beïnvloeden overheden daarom de koers van hun geld.

Stabiel geld

De wereld heeft een stabiel geld nodig voor de vrije handel, maar sinds we van de gouden standaard af zijn 1971 zijn de schulden exponentieel gegroeid. Zie als voorbeeld de grafiek hieronder, de blauwe lijn geeft de totale schulden aan en de gele lijn het bruto Binnenlands product van Amerika. En dit in ongeveer 40 jaar tijd, echt bizar!

Sinds de dollar niet meer werd gedekt door goud, kunnen er zoveel dollars of euro’s worden geproduceerd als de overheid zelf wil, met als gevolg inflatie.

 

Geld, goud en nu Bitcoin!

De gevaren van inflatie

  • des te meer euro’s er geproduceerd worden, des te minder wordt het waard
  • des te meer euro’s hebben we nodig om hetzelfde te kunnen kopen
  • de euro word steeds minder en minder waard

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat niet de boodschappen of woningen duurder worden, maar dat ons geld steeds minder waard wordt. We hebben steeds meer euro’s nodig om dezelfde dingen te kunnen kopen.

Geld V.S. Goud

Begin jaren 60 kocht je voor ongeveer € 17.200 een woning gelijk aan 9.2 kg goud
In 2018 koste diezelfde woning € 320.000 gelijk aan 8.4 kg goud.

Het is dus duidelijk geworden dat de Dollar en de Euro geen stabiele waarde heeft en dus geen oplossing biedt voor het kunnen opslaan van waarde (je kunt er uiteindelijk steeds minder mee kopen). Vandaar dat de rijke mensen hun vermogen investeren in bijvoorbeeld vastgoed en ik hoef niemand te vertellen wat de woningprijzen in Nederland de afgelopen 40 jaar gedaan hebben.

Benieuwd naar de verschillen tussen geld en bitcoin? Lees: Het verschil tussen geld en Bitcoin

Eén wereldwijd digitaal betaalmiddel die volledig losstaat van het huidige financiële systeem. Geen invloed of tussenkomst van bedrijven, overheden of banken (peer to peer systeem). Bitcoin als bescherming van je vermogen (koopkracht), een waardevolle digitale grondstof die ons beschermd tegen het steeds minder waard worden van ons geld!

*NIEUW* in de Bitcoin Webshop van Nederland!

Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter