Proof of Keys – Bezit je eigen Bitcoin

Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat de eerste Bitcoin transactie gemined werd. Nu heeft de Bitcoin community iedereen gevraag zijn Bitcoin bezit van de exchanges af te halen en in een eigen wallet te beheren.

Wat is Proof of Keys

Het is de bedoeling dat iedereen zijn Bitcoin weg haalt bij derde partijen (exchanges) en tijdelijk op zijn eigen wallet zet, bijvoorbeeld op je Ledger Nano S. Dit om op deze manier controle te hebben over je eigen Bitcoin bezit (key). Dit is de enige manier om ook echt een Bitcoin te bezitten. Een Bitcoin is van jou als jij toegang hebt met jouw sleutel tot het adres waar de Bitcoin op staat. Proof of Keys is letterlijk vertaald “bewijs van sleutels” of anders gezegd bewijs van bezit/eigendom.

Controle over het systeem

Als eerste is Proof of Keys bedoeld om een van de grondslagen van Bitcoin te bewaken. In het huidige systeem is het zo dat wanneer iedereen zijn geld van de bank haalt, een zogeheten “bankrun” de banken niet genoeg geld beschikbaar hebben om iedereen zijn geld te geven. Dit betekent dat de bank niet voldoende geld in voorraad heeft ten aanzien van de openstaande saldo’s op de verschillende rekeningen van zijn klanten. De bank gaat failliet en wij kunnen fluiten naar het geld wat we zogenaamd in bezit hebben en bij de bank in bewaring hebben gegeven. Dit willen we met Bitcoin absoluut niet. Vandaag willen we alle exchanges laten weten dat zij altijd genoeg Bitcoin in voorraad moeten hebben. Als iedereen zijn Bitcoin van een exchange afhaalt is dit een goede test en houdt de exchanges er bewust van dat zij altijd voldoende Bitcoin in voorraad moeten hebben.

Veilig in je eigen Wallet

Het lijkt er op dat er op dit moment een exchange is die zich zorgen lijkt te maken, namelijk HitBTC. HitBTC heeft aangegeven dat ze op 3 januari 2019 het opnemen van Bitcoin stop zetten. Toeval? Mijn advies laat nooit teveel Bitcoin onbeheerd op een exchange achter, maar veilig in je eigen Wallet!

Doe jij mee en zet jij vandaag jouw Bitcoin op je eigen Wallet?

Laat een bericht achter