Wanneer de geschiedenis enigszins rijmt is einde Bitcoin Bullmarkt nabij

Het is alweer drie maanden geleden dat bitcoin zijn sterke uptrend wist te bekronen met een nieuw all-time-high rond $64.900. De koersontwikkelingen van de afgelopen weken hebben we eerder gezien aan het einde van de bullmarkt in 2018 en na de sterke uptrend in de zomer van 2019.

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts

Bereidt de markt zich voor op het einde van de bullmarkt 2021?

Wanneer we terugkijken naar de koersontwikkelingen van toen, zien we duidelijk overeenkomsten met de recente ontwikkelingen. Als de geschiedenis ook maar enigszins rijmt betekent dit dat we uiteindelijk het huidige supportgebied rond $30.000 gaan verliezen. Er komt dan definitief een einde aan de bullmarkt van 2021.

Voordat we de huidige ontwikkelingen vergelijken met die van het einde van de bullmarkt in 2018 en de zomer van 2019, bekijken we eerst de huidige marktsituatie. Na het bereiken van een nieuw all-time-high is de koers teruggevallen in de huidige prijsrange van $30.000 – $40.000 waar we ons de afgelopen twee maanden begeven.

Beloning voor instappen rond range low wordt steeds kleiner

Wat we zien is dat iedere keer nadat range low rond $30.000 getest wordt de bounce die volgt steeds zwakker is en steeds minder mensen bereidt zijn om in te stappen rond range low. Waar je bij de eerste test van range low nog werd beloond met een sterke bounce omhoog +45% in nog geen 4 uur tijd. Zien we nu dat na iedere volgende test de bounce steeds meer in kracht afneemt. Dit geldt voor de beloning maar ook in de snelheid waarbinnen de bounce plaatsvindt.

Daarnaast zien we dat bij de eerste paar keer dat range low getest werd dit slechts gebeurde met een wick. Traders kregen maar zeer beperkt de tijd om in te stappen rond range low om vervolgens optimaal te profiteren. Bij de laatste test van range low zien we dat de koers 28 uur bleef schommelen rond range low. Je kon rustig gaan dineren of gaan slapen om vervolgens uren later alsnog in te stappen. Dit maakt het de ‘buy the dip’ kans een stuk minder uniek ten opzichte van de keren hiervoor.

Sinds de laatste test van range low zien we dat we tot op heden nog maar een bounce van slechts 15%. Meer kans om in te stappen resulteert tot nu toe dus ook in een aanzienlijk kleinere beloning. Maar het is ook een signaal dat er op de markt acceptatie aan het ontstaan is dat we steeds vaker en langer rond range low zullen gaan bewegen, totdat het gebied rond $30.000 definitief als support verloren gaat. Een vergelijkbare vorm van marktacceptatie hebben we eerder gezien eind 2018 en in de zomer van 2019.

Bitcoin 2021

Einde Bullmarkt 2018 van 97% bounce naar nieuw dieptepunt  

In december 2017 bereikte bitcoin zijn hoogtepunt van $19.795 en de ontwikkelingen in de maanden daarna hebben veel overeenkomsten met de huidige marktsituatie. Ook toen zakte de koers terug naar cruciaal support rond $6.000.

In de grafiek hieronder zien we dat ook in 2018 diegene die op tijd wist in te stappen tijdens de eerste test van range low, rijkelijk werd beloond met een bounce van maar liefst 97%. Opvallend is dat de bounce omhoog na het vaker testen van range low in deze periode ook steeds zwakker werd. Van bijna 100% naar 48% en de laatste bounce van betekenis was een stijging van slechts 27%.

Nog een overeenkomst ten opzichte van de huidige situatie is dat je bij de eerste test van range low bijna geen tijd kreeg om in te stappen je iedere test die volgde ook steeds langer de tijd kreeg. De laatste fase waarin de koers maximaal 12% boven de $6.000 grens schommelde duurde maar liefst 2 maanden. De markt accepteerde een koers rond range low steeds mee. Totdat het supportgebied $6.000 als support verloren ging met een flinke daling richting $3.000 als gevolg.

Wanneer de huidige situatie zich enigszins hetzelfde gaat ontwikkelen als nu, betekent dit dat er een reële kans bestaat dat we een periode van weken tegemoet gaan waarbij de koers steeds langer en dichterbij ons huidige range low van $30.000 zal gaan bewegen.

Bitcoin 2018

Einde sterke uptrend zomer 2019, de geschiedenis rijmt 

Nog een voorbeeld uit het verleden die sterke overeenkomsten heeft met de huidige koersontwikkelingen vinden we terug in de zomer van 2019. Bitcoin wist vanaf zijn dieptepunt $3.150 eind 2018 een sterke uptrend te vormen met als hoogtepunt $13.971 op 26 juni 2019.

Nadat de sterke uptrend van maar liefst 343% op 26 juni ten einde kwam zakte de koers terug naar het sterke supportgebied rond $9.500. Het instappen bij de eerste test van range low werd ook toen het meest beloond +35%. De trend in 2019, was net als in 2018 en nu dat na iedere test van range low de bounce in kracht afnam.

Waar je ook toen bij de eerste test slecht kort de tijd kreeg om in te stappen was dat de keren erna ook beduidend anders. In de laatste weken voordat range low rond $9.000 verloren ging bewoog de koers maximaal 10% boven genoemde prijsniveau. De laatste test werd slechts beloond met een bounce van +7%. Nadat het supportgebied $9.000 doorbroken werd kwam bitcoin in een neerwaartse trend terecht met als dieptepunt $6.400.

Bitcoin 2019
Bitcoin 2019

De geschiedenis herhaalt zich niet, maar het rijmt

De geschiedenis herhaalt zich niet en iedere situatie is anders. Het is dan ook niet gezegd dat we de komende weken een vergelijkbaar scenario gaan krijgen als in 2018 en de zomer van 2019. Maar het is absoluut een scenario om in het achterhoofd te houden dat de geschiedenis wel rijmt. Naarmate range low rond $30.000 vaker getest wordt, komt een neerwaartse uitbraak steeds dichterbij.

Bitcoin Webshop

TIP: In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. laat je verassen!Bitcoin Webshop

 

 

 

Laat een bericht achter