Wat is een SR Flip in crypto? De Bullish & Bearish retest

De SR flip staat in crypto voor support en resistance flip. Dit is het moment waarop na een koersuitbraak weerstand veranderd in support of support in weerstand. Horizontale prijsniveaus zijn erg krachtig en een SR flip helpt bij het bepalen van een goed instapmoment.

Unieke bitcoin Items & Gifts vind je in de Bitcoin Webshop van Nederland!

Trendlijnen | Steun & Weerstand

Voordat we inzoomen op de support en resistance flip leggen we eerst de betekenis van steun (support) en weerstand (resistance) uit. Hoe kun jij steun en weerstand vinden en gebruiken bij het maken van technische analyses. Het kunnen vaststellen van belangrijke steun en weerstandsniveaus helpt om betere koersvoorspellingen te doen en meer succesvolle trades te maken.

De basis van technische analyse is het gebruik van steun en weerstand, een vrij eenvoudige techniek, maar wel ongelooflijk belangrijk.  Steun en weerstand wordt gebruikt voor het analyseren van grafiekpatronen. Het zijn bepaalde prijsniveaus die de neiging hebben om als barrières te fungeren.

Handelaren gebruiken steun en weerstand om prijsniveaus op een grafiek te identificeren, waar mogelijk een pauze of een omkering van de trend gaat plaatsvinden. Ondersteunings- en weerstandsgebieden kunnen op grafieken inzichtelijk gemaakt worden met behulp van trendlijnen, gebieden of voortschrijdende gemiddelden zoals de 200 MA.

Steun | Support 

Steun vindt plaats na een neerwaartse trend en is het prijsniveau waar de trend wordt gepauzeerd of een trend omkeer plaatsvindt. Het koopvolume neemt flink toe wanneer de koers het steunniveau nadert. Dit betekent dat kopers bereidt zijn om rond het steunniveau in te stappen. Vervolgens zien we de koers een of meerdere keren opveren vanaf het steunniveau.

“Koop Bitcoin eenvoudig en en snel, op Bitcoin Meester

Zodra je een steunlijn of steungebied hebt vastgesteld kun je dit prijsniveau gaan gebruiken als potentieel inkoop moment. Nadat de koers het steunniveau heeft bereikt kunnen er twee dingen gebeuren. De koers vindt steun rond het door jouw vastgestelde prijsniveau en veert omhoog of steun gaat verloren en de koers komt onder het steunniveau terecht en zet zijn neerwaartse trend voort.

Wanneer je op basis van een steunlijn een positie hebt ingenomen geeft dit de mogelijkheid om snel te reageren als onverwachts het steunniveau geen stand houdt. Door het plaatsen van een stoploss vlak onder het steunniveau kun je jouw positie met een beperkt verlies tijdig sluiten.

Steun | Support 
Steun | Support

Weerstand | Resistance

Weerstand vindt plaats na een opwaartse trend en is het prijsniveau waar de trend wordt gepauzeerd of een trend omkeer plaatsvindt. Het verkoopvolume neemt flink toe wanneer de koers het weerstandsniveau nadert. Dit betekent dat handelaren bereidt zijn om rond het weerstandsniveau winsten te nemen en dus te verkopen. We zien dat de koers vervolgens een of meerdere keren wordt afgewezen rond het weerstandsniveau met een koersdaling tot gevolg.

Zodra je een weerstandslijn hebt vastgesteld kun je dit prijsniveau gaan gebruiken als potentieel verkoopmoment om zo behaalde winsten tijdig te verzilveren.

handelaren stappen dus in rond het steunniveau en verzilveren hun winsten bij weerstandsniveaus. Het nemen van winst gebeurd ook vaak in etappes dus bijvoorbeeld 50% wanneer de koers het eerste weerstandniveau bereikt en de andere 50% wanneer de koers het volgende weerstandsgebied daarboven bereikt.

Weerstand | Resistance
Weerstand | Resistance

De SR flip | de bullish retest

SR flip staat voor support en resistance flip en houdt in dat de koers na het doorbreken van een weerstandsniveau op een later moment het prijsniveau opnieuw gaat aanraken, de retest. Een retest is dus een tweede aanraking van het horizontale prijsniveau waarbij de koers niet verder zakt naar het oude prijsniveau van voor de doorbraak, maar vanaf hier juist weer verder stijgt.

Bij een bullish retest heb je de volgende momenten:
– horizontale weerstand wordt doorbroken
– support bij een tweede aanraking
– verder stijgende koers

SR FLIP | bullish retest
SR FLIP | bullish retest

De SR flip | de bearish retest

De SR flip kan ook omgekeerd plaatsvinden. De koers doorbreekt een horizontale supportlijn, neerwaarts dus. Op een later moment wordt het prijsniveau opnieuw aangeraakt, de retest. In dit geval slaagt de koers er bij de tweede aanraking niet in om boven het oude prijsniveau uit te komen en ondervind hier weerstand. Vervolgen zal de koers weer gaan dalen. Vandaar dat dit de bearish retest genoemd wordt.

Bij een bearish retest heb je de volgende momenten
– horizontale support wordt neerwaarts doorbroken
– weerstand bij een tweede aanraking
– verder dalende koers

De SR flip | de bearish retest
De SR flip | de bearish retest

Risico op een fake-out / nep uitbraak

Om het risico te beperken neem je een positie in op het moment van de retest en niet op het moment van de uitbraak/doorbraak. Hoe zit dit?

Een fake-out is een valse uitbraak waarbij de prijs door een horizontale prijsniveau heen breekt, echter maar voor een korte tijd. Na de uitbraak zakt de koers in korte tijd weer terug naar het prijsniveau van voor de uitbraak.

Het risico op een fake-out kun je dus voorkomen door pas in te stappen nadat het doorbroken prijsniveau bij een tweede aanraking succesvol support of weerstand vindt. Mocht je er toch voor kiezen om een positie in te nemen tijdens een doorbraak zorg dan dat je een strakke stoploss order hebt ingesteld. Uiteraard kan het zo zijn dat na een uitbraak geen succesvolle SR flip plaatsvindt en je een goede kans misloopt, onthoud in dit soort gevallen dat er zich altijd weer een nieuwe kans op een mooie trade zal aandienen. In feite hoort een dergelijke strategie bij een goede risicobeheersing.

Ook interessant: Winst maken met bitcoin? Risicomanagement!

fakeout | nep uitbraak
fake-out | nep uitbraak

Bitcoin Webshop

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

*Nieuw* bij Bitcoin Debuut is de massieve Bitcoin Chocoladeletter van maar liefst 200 gram. Goudkleurig en gemaakt van echte Belgische chocolade, vanaf nu verkrijgbaar!

Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter