Bitcoin & Altcoin Update: we hebben gelijk gekregen!

De bitcoin koers is in de afgelopen week met 7,5% weggezakt en heeft inmiddels cruciaal support verloren zien gaan. Voor de volgers van de updates kwam dit niet als een verrassing en weten we dat we gedurende een bearmarkt uit moeten gaan van het slechtste scenario.

In deze uitgebreide update kijken we naar de bitcoin grafieken op verschillende tijdsbestekken en bespreken we waarom wij denken dat we voorlopig nog niet hoeven te rekenen op een trendwijziging.

Ethereum en de bitcoin dominantie laten zien dat ‘Altcoin Horror Season’ volop gaande is en mogelijk het ergste nog moet komen. Het beloofd voor de S&P 500 geen lekkere zomer te gaan worden.

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin weekgrafiek | $25.338, $22.335, $20.000 en $13.863

We houden het vrij simpel op de weekgrafiek. Wanneer we naar de koersontwikkelingen kijken van de afgelopen zeven maanden, kunnen we binnen 4 seconden zien dat de richting die we op gaan de rechter onderhoek is. We hebben overduidelijk te maken met een neerwaartse trend op dit hoge tijdsbestek.

Zolang de lagere tijdbestekken het hier mee eens zijn en tevens een neerwaartse trend laten zien, is er geen enkel argument die wijst op een potentieel einde van de huidige bearmarkt. We zoomen straks in op de lagere tijdsbestekken.

We zien dat we een maand na de eerste test van de 200 EMA, deze vannacht nagenoeg opnieuw getest hebben. Vanuit een investeringsoogpunt blijft dit een interessant prijsniveau om extra bitcoin aan jouw portfolio toe te voegen. We hebben het tenslotte over historisch gezien belangrijk support.

Interessante prijsniveaus vanuit investeringsoogpunt

Dit wil overigens niet zeggen dat dit ook de bodem zal zijn. Mochten we de komende periode onder de 200 EMA uit gaan komen dan houden we de volgende prijsniveaus in de gaten, waar we als investeerder (lange termijn) extra bitcoin aan ons portfolio kunnen toevoegen:

– $25.338, recente low van maand geleden (wick).
– 200 MA rond $22.335, voor het laatst getest begin coronacrisis maart 2020
– $20.000, all-time-high december 2017
– $13.863, openingskoers 2018 en tevens belangrijk prijsgebied

Vanuit een traders oogpunt hebben we in de huidige marktsituatie niets te zoeken. Het mag na zeven maanden duidelijk zijn dat het geen zin heeft om de bodem te proberen te voorspellen. Hoe hard men ook schreeuwt dat dit de bodem is en bitcoin gaat beginnen aan zijn grootste bullmarkt ooit. Ook al duidden een tal van indicatoren op een aanstaande bodem, het interesseert ons niet!

Wij proberen niet de bodem te voorspellen. Vanuit een traders oogpunt willen we de bearish trend op lagere tijdsbestekken eerst doorbroken zien worden, voordat we in actie komen. Tot die tijd gaan we uit van het ergste scenario: We zullen komende periode verder blijven bewegen richting de rechter onderhoek, dit is tenslotte wat de trend ons vertelt.

Bitcoin daggrafiek | nog een lange weg te gaan

We gebruiken de daggrafiek om te bepalen wanneer de neerwaartse trend op de weekgrafiek mogelijk begint te haperen. Waarbij we veronderstellen dat het heroveren van de 200 MA’s op de daggrafiek naar alle waarschijnlijkheid zal leiden tot het doorbreken van de bearish trend op de weekgrafiek.

Het probleem is dat deze analyse ons de komende weken niet verder zal helpen. De MA’s bevinden zich vanaf de huidige koers ongeveer 50% boven ons, rond de $40.000. Geen één trader is bereidt een 50% koersstijging af te wachten om tot de conclusie te komen dat we bullish zijn. Dus zullen we verder in moeten zoomen op de 4 uursgrafiek.

Bitcoin 4 uursgrafiek | de grote beweging waar we op wachtte

We beginnen met een korte terugblik op de update van afgelopen donderdag: ‘in afwachting van GROTE beweging’. Die grote beweging is daadwerkelijk gekomen, namelijk een koersdaling van -10%.

In dezelfde update zeiden we dat wanneer de neerwaartse trend aan zou houden we gelijk zouden krijgen en wanneer we tegen de trend in toch een stijging zouden zien, we ons zouden passen. Inmiddels kunnen we concluderen dat we gelijk gekregen hebben.

Voor dit tijdsbestek geldt ook dat we binnen 4 seconden kunnen waarnemen welke richting de huidige trend opgaat; de rechter onderhoek. Hiervoor is geen studie hogere wiskunde nodig of het gebruik van welke indicator dan ook. Slechts een blik op de grafiek is voldoende.

We gebruiken de 200 MA’s op dit tijdsbestek om te bepalen wanneer de neerwaartse trend op de daggrafiek in gevaar komt en mogelijk bullish zal worden doorbroken. Zolang we op dit tijdsbestek onder de 200 MA’s handelen is er geen enkele reden om aan te nemen dat we op korte termijn de bearish trend op de daggrafiek zullen doorbreken. Voor de volgers van deze updates zal dit niets nieuws zijn, want dit is wat we al twee maanden zeggen, terwijl we groot en deels zijwaarts hebben bewogen binnen de prijsrange.

Snelle terugkeer in de range noodzakelijk

Waar we eerder zeiden dat de afwijking boven de prijsrange en de terugkeer binnen de range zal leiden tot het opnieuw testen van range low. Willen we nu we onder de prijsrange handelen het zelfde zien alleen dan andersom. Anders gezegd; voor een enigszins bullish scenario willen we op korte termijn een terugkeer zien binnen de prijsrange.

Hiervoor zullen we weerstand van range low $28.800 moeten doorbreken, wat in de weken hiervoor nog belangrijk support was. Een terugkeer in de prijsrange leidt tot alle waarschijnlijkheid tot een verdere stijging richting mid-range en mogelijk zelfs range high. Dit is exact dezelfde prijsrange analyse die we de afgelopen maanden succesvol gehanteerd hebben.

Des te langer ons verblijf onder range low, des te waarschijnlijker dat we de komende periode verder zullen afzakken richting de rechter onderhoek, in overeenstemming met wat de hogere tijdsbestekken ons vertellen.

Ethereum daggrafiek | support is er om doorbroken te worden

In eerdere updates hebben we al besproken dat Ethereum aanzienlijk zwakker is dan bitcoin en de recente daling van Ethereum bevestigt dit nog maar eens. Waar bitcoin sinds de vorige update met 10% gedaald is, doet Ethereum het met een daling van -21% aanzienlijk slechter.

Ethereum is een goed voorbeeld van waarom we in de recente updates consequent zeggen dat gedurende een bearmarkt we uit moeten gaan van het meest slechte scenario zolang we geen serieuze teken van kracht zien. Gedurende een sterke neerwaartse trend geldt dat supportgebieden er zijn om uiteindelijk doorbroken te worden.

Ruim een maand geleden in de update: ‘Frisse blik op Bearish Cryptomarkt’ stond Ethereum nog rond de $2.700 (zie zwarte pijl). In de update zeiden we dat wanneer Ethereum hier support verliest we 25% lager het volgende supportgebied $1.700 – $1.900 vinden. Daar weer onder het supportgebied $1.200 – $1.300, wat redelijk overeenkomt met de vorige all-time-high van Ethereum in januari 2018.
Toen leek het zeer onwaarschijnlijk dat Ethereum in één maand tijd met -47% zou gaan dalen. Inmiddels zijn we nog maar 12% verwijderd van het cruciale supportgebied $1.200 – $1.300.

Daarom houden we tijdens een bearmarkt rekening met het ergste scenario, proberen geen bodems te voorspellen en passen onze verwachtingen aan op het moment dat recente koersontwikkelingen ons hier een goede reden toe geven. Wie zegt ons dat het supportgebied $1.200 – $1.300 uiteindelijk niet verloren gaat?

Ethereum 2 uursgrafiek | sterke lokale downtrend

De zwakte van Ethereum zien we goed terug wanneer we inzoomen op de 2 uursgrafiek, de lokale trend. Sinds het verliezen van de 200 MA’s (zwarte pijl) is Ethereum maar liefst -56% weggezakt. Gedurende de neerwaartse trend van de afgelopen weken heeft Ethereum bij de 200 MA’s lokale toppen gevormd om vervolgens zijn downtrend te vervolgen.

Na minstens een keer of vijf de onderkant van de neerwaartse driehoek getest te hebben ging support afgelopen vrijdag verloren, met een daling van -18% tot gevolg. Voor Ethereum is het vrij simpel zolang we handelen onder de 200 MA’s is er geen enkele reden om er niet vanuit te gaan dat we de komende periode ook net support $1.200 – $1.300 zullen gaan opzoeken. Een eerste serieuze teken van kracht: her heroveren van de lokale trend en dus de MA’s terug te winnen.

ETH/BTC daggrafiek | downtrend kan nog maanden aanhouden

Vanaf 31 maart 2021 tot en met 19 januari 2022 zat ETH/BTC, bijna een jaar lang,  in een sterke opwaartse trend (+175%). Vanaf 19 januari, toen de koers schokkerig rond de MA’s bewoog, begon de trend te haperen. Met als gevolg zijwaartse prijsactie voor een periode van bijna 4 maanden.

Sinds vorige maand (12 mei) is de trend echt gewijzigd van opwaarts naar zijwaarts, nu definitief naar neerwaarts. De kans dat een net begonnen bearish trend binnen een aantal dagen of weken wordt omgebogen is erg klein. Aangezien de vorige trends van ETH/BTC respectievelijk een jaar en vier maanden hebben geduurd.

Dit alleen al is geen goed vooruitzicht voor Altcoins in het algemeen. Als de King onder de Altcoins al geen stand weet te houden, wat zal dit betekenen voor bijna alle andere Altcoins? Hoe groot is de kans dat Altcoins in het algemeen de komende weken beter zullen dan presteren dan bitcoin?


Bitcoin Dominantie | bloedbad Altcoins houdt aan

In de afgelopen updates hebben we uitgebreid gesproken over de opwaartse trend van de bitcoin dominantie en de grote gevolgen voor Altcoins, we houden het in deze update daarom kort en krachtig.

Net als bij ETH/BTC geldt voor dominantie dat het een trend van ruim één jaar recent heeft doorbroken en alles duidt erop dat dit nog maar het begin is. Vanaf het moment dat dominantie boven de 200 MA’s uitkwam hebben we gewaarschuwd voor een aanstaande Altcoin Horror Season. Sindsdien is dominantie hard opgelopen en zijn we nog maar 3.5% verwijderd van een 50% bitcoin dominantie en dit was voor het laatst in mei 2021 het geval.

Het beangstigende voor Altcoins is dat er nog behoorlijk wat ruimte is voor dominantie om verder te stijgen richting de 60% en misschien nog wel hoger. Voor Altcoins gaan we ook uit van het ergste scenario en passen onze verwachtingen aan als recente ontwikkelingen ons een goede reden geeft. Tot die tijd laten we Altcoins links liggen!

S&P 500 | kan deze zomer nog eens 15% verder dalen  

We eindigen deze uitgebreide update met de S&P 500. Het lijkt er sterk op dat het voor de S&P 500 geen fijne zomer zal gaan worden.

Sinds de S&P 500 eind januari 2022 onder de 200 MA’s terecht is gekomen hebben we gezegd dat mogelijk de grootste bullmarkt uit de geschiedenis ten einde komt. Nu een aantal maanden later kunnen we inmiddels vrijwel zeker vaststellen dat ‘s werelds grootste bullmarkt ooit voorbij is.

Na een tweetal bearish retesten van de 200 MA’s in een poging de uptrend te redden, hebben we de S$P inmiddels al zo’n 15% van zijn waarde kwijt zien raken. Het is niet ondenkbaar dat komende week voor de tweede keer in korte tijd het cruciale supportgebied rond 3.800 punten getest gaat worden. Gaat support hier vroeg of wat later verloren, dan is 3.350 het volgende gebied welke de S&P zal gaan opzoeken. Vanaf de huidige koers is dit nog eens een daling van ongeveer 15%.

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Beach Ball | Oranje Strandbal

Banner Bitcoin Webshop Summer

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

Laat een bericht achter