Bitcoin Update: een schip met een glazen bodem

Extreme angst op de cryptomarkt duwt de bitcoin koers onder de 200 WMA en zelfs ruim onder de $20.000. De titel van deze update betekent letterlijk: een onbetrouwbaar schip, een perfecte omschrijving van de huidige marktsituatie!

Hoe diep we gaan zinken weet niemand, maar er zijn op dit moment nog geen argumenten te vinden die duidden op iets van herstel.

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin weekgrafiek | we gaan uit van het meest extreme scenario

Waar we ons een week geleden nog rond de 200 EMA bevonden zijn we dankzij de daling van ruim 33% in de afgelopen week onder de 200 MA uitgekomen en onder de $20.000.

Om te voorkomen dat we een wekelijkse kaars gaan sluiten hebben we vandaag een sterk herstel nodig en zullen we vanaf de huidige koers 22% moeten gaan stijgen. Gedurende de coronacrash in maart 2020 lukte het bitcoin wel om in één dag met ruim 50% omhoog te bouncen, zie flinke wick (zwarte pijl). Onmogelijk is het niet, maar de kans dat we vandaag een sterk herstel van 22% gaan zien is erg klein.

Nu we inmiddels onder de 200 EMA, 200 MA en de $20.000 grens terecht zijn gekomen, kijken we naar belangrijke prijsgebieden onder ons. Waar we vanuit een investeringsoogpunt meer bitcoin aan ons portfolio zullen toevoegen:
– prijsgebied rond $13.863, openingskoers 2018
– prijsgebied rond $7.165, openingskoers 2020

Houd rekening met het meest extreme

De markt meet niet jouw intelligentie, maar je discipline. Je kan nog zo slim zijn en misschien wel de slimste op aarde, werken aan een bot die trade tegen andere mensen en algoritmes, of een hoge functie hebben bij Binance, het doet er niet toe. Als je geen discipline hebt zullen de koersontwikkelingen van de afgelopen maanden je portfolio geruïneerd hebben.

Houd rekening met het meest extreme, pas verwachtingen pas aan als er echt iets verandert! In diverse updates in de afgelopen maanden hebben we dit ook regelmatig omschreven als; de richting die we opgaan is de rechter onderhoek. De reden dat we dit consequent blijven herhalen is omdat dit is hoe het spel werkt.

Eind november zagen we op de daggrafiek dat de bullish markstructuur bearish werd doorbroken (gele crikel). Dit was voor ons het teken dat er na maanden van een sterke opwaartse trend er iets significant veranderde. We gebruikten dezelfde mentaliteit als in de maanden ervoor, alleen nu andersom, dus neerwaarts. Bekijk de Bitcoin Update van 28 november 2021: ‘bloedbad, portfolio en mindset‘, om goed te begrijpen wat we bedoelen.

Hadden we verwacht dat we ruim een half jaar later 70% lager zouden uitkomen en onder de $20.000 zouden handelen? Nee! Maar het gaat om de mindset: we gaan uit van het meest extreme en passen onze verwachtingen aan als er echt iets veranderd. Het feit dat we onze verwachtingen eind november 2021 aanpaste zou hoe dan ook lonen. Of we nu -20% zouden dalen of -70%, het zorgt ervoor dat we aan de goede kant staan en eerder opgebouwde winsten niet laten verdampen. Vandaag de dag loont het nog steeds en dit zal het blijven doen, totdat er daadwerkelijk iets veranderd.

De bodem is bereikt, of toch niet?

Dit is tevens een van de belangrijke redenen dat wij niet geloven in het proberen te voorspellen van toppen gedurende een bullmarkt, of bodems gedurende een bearmarkt. De kans dat je daadwerkelijk de exacte bodem of top weet te pakken is echt nihil. Hier veranderd een leger aan indicatoren die een bodem of top zouden bevestigen niets aan! De blauwe en zwarte pijlen in de grafiek zijn allemaal momenten waarop men zei dit is de top (blauwe pijlen) of de bodem (zwarte pijlen), want een tal van indicatoren zouden dit bevestigen, maar in de praktijk bleek dit niet zo te zijn.

Of $18.000 uiteindelijk wel of niet de bodem is, het maakt geen verschil. Wat we eerst willen zien is een teken van kracht op de lagere tijdsbestekken die ons vertellen dat er iets aan het veranderen is. Dan maar niet ingestapt op de exacte bodem, nadat een daling van -70% ons bespaard is gebleven zijn er vanaf dat moment mooie kansen genoeg. Met deze strategie en mindset zul je beter presteren dan 95% val alle traders op de markt, die door het proberen te voorspellen van een bodem in de afgelopen maanden hun portfolio geruïneerd hebben zien worden.

Bitcoin daggrafiek | fatsoenlijke TA haast onmogelijk

Een andere analyse maken dan we de afgelopen weken gedaan hebben is haast onmogelijk. We weten dat alle tijdsbestekken, dus ook de daggrafiek, ons vertellen dat de richting die we opgaan de rechter onderhoek is.

De lows die we eind 2020 gecreëerd hebben zijn voor de komende week interessante prijsniveaus om in de gaten te houden. Het vormt het grijze prijsgebied ($16.188 – $17.624) in onderstaande grafiek. Gisteren hebben we de bovenkant van dit gebied exact aangeraakt, maar het is niet onwaarschijnlijk dat we dit gebied de komende week nogmaals gaan testen.

Mocht ook dit gebied geen stand houden dan kunnen we ons gaan opmaken voor een verdere daling richting het gebied rond $13.863 (openingskoers 2018), zoals besproken bij de weekgrafiek.

Bitcoin 4 uursgrafiek | van prijsrange naar volgende grote beweging

Het moment dat we onze verwachtingen bijstelde zoals eerder besproken rond 28 november hebben we ook in onderstaande 4 uursgrafiek weergegeven (gele cirkel). Wat we zien is dat we vlak hiervoor al de 200 MA’s op een lager tijdsbestek als support zijn kwijtgeraakt voordat we op de hogere tijdsbestekken een trendwijziging zagen.

Vanaf dit punt volgde er een daling van circa 44% en kwamen we in de eerste prijsrange terecht. Binnen de range zijn we op dit tijdsbestek voorzichtig bullish geworden op het moment dat we de MA’s terug wisten te winnen (zwarte pijl links). Om vervolgens een stijging te zien van slechts 10%. Daarna kregen we een periode waarin we wat heen en weer schommelden rond de 200 MA’s, hetgeen zich vertaalde in zijwaartse prijsactie binnen de prijsrange. We waren in die periode op dit tijdsbestek trendloos.

Gedurende prijsrange 1 hebben we gebruik gemaakt van onze prijsrange-analyse, maar wisten dat we op de hogere tijdsbestekken nog altijd te maken hadden met een bearish trend, die uiteindelijk de marksituatie weer volledig naar zich toe trok en ons in prijsrange 2 bracht. Hier kregen we te maken met een vergelijkbaar scenario als in prijsrange 1, met één belangrijk verschil: we zien er niet in geslaagd om de 200 MA’s terug te winnen. Opnieuw trok de grotere bearish trend de situatie naar zich toe en bevinden we ons op dit moment vlak boven de $18.000.

De kans is groot dat we ergens in de nabije toekomst opnieuw een prijsrange zullen gaan vormen, die weken tot mogelijk maanden zal gaan aanhouden. Waar we opnieuw zullen moeten afwachten of we er dit keer wel bullish uit weten te breken, of dat we opnieuw een stap naar beneden gaan doen, bijvoorbeeld richting de $13.863.

Bitcoin 1 uur & 15-minuten grafiek | waarom verwacht jij een bodem?

Wanneer we naar de lokale trend gaan kijken op onderstaande 1 uurgrafiek is er op dit moment nog geen argument te vinden die duidt op een aanstaande bodem. We handelen verder onder de 200 MA’s en hebben overduidelijk te maken met een bearish marktstructuur.

Om de lokale trend te doorbreken zouden we boven de 200 MA’s uit moeten komen, die zich rond $22.500 bevinden. Hiervoor is een stijging nodig van ruim 25%, wat redelijk overeenkomt met de stijging die we nodig hebben om te voorkomen dat we een wekelijkse kaars onder de 200 MA op de weekgrafiek gaan sluiten.

Zoomen we nog verder in op de lokale trend op de 15-minuten grafiek. Ook hier handelen we nog altijd onder de 200 MA’s. Een stijging van 8% is nodig om deze zeer lokale trend terug te winnen. Laten we zeggen dat dit een mooie eerste stap zou zijn als bitcoin hier vandaag nog in slaagt.

Zolang we zelfs op de meest lage tijdsbestekken niet eens één argument kunnen vinden die duidt op iets van verandering of een eerste teken van kracht, hoe kunnen we er dan vanuit gaan dat de bodem inmiddels bereikt is?

Ethereum 4 uursgrafiek | koers op weg naar $750?

Ethereum is onder het supportgebied $1.250 terecht gekomen en al vrij snel kwam Ethereum ook onder de $1.000 grens terecht. De toekomstige koersontwikkelingen van Ethereum zullen sterk afhankelijk zijn van wat bitcoin gaat doen, maar een verdere daling richting $750 is zeker een reëel scenario om rekening mee te houden.

S&P 500 | dieptepunt Corona Crash 39% onder huidige koers

Nog een korte blik op de S&P 500. We zijn nog maar 8% verwijderd van het volgende supportgebied rond 3.350 punten. 24% lager vinden we het volgende belangrijke supportgebied vlak boven de 2.600 punten.

Als we kijken naar de laagste stand tijdens de Corona Crash in maart 2020 ligt die maar liefst 39% onder de huidige koers. Laat dit even bezinken… Bitcoin zou vanaf de huidige koers 80% moeten dalen om het dieptepunt tijdens de Corona Crash te evenaren.

Wat hebben we bizarre jaren achter de rug als je kijkt wat er gebeurd is na de crash in maart 2020. Maar hoe zou de wereld eruit zien als we daadwerkelijk de komende maanden de lows uit die crash gaan evenaren?

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Beach Ball | Oranje Strandbal

Banner Bitcoin Webshop Summer

Laat een bericht achter