Bitcoin Marktstructuur

Bitcoin Marktstructuur | Bullish en Bearish Marktstructuur uitgelegd

Het kunnen herkennen van de bitcoin marktstructuur is essentieel voor succesvol traden. Dit artikel gaat over het herkennen van bitcoin trends en de bijbehorende marktstructuren. We bespreken waarom het belangrijk is om aan de hand van grafieken vast te kunnen stellen met wat voor marktsituatie we te maken hebben.

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke bitcoin Items & Gifts

Trends op verschillende tijdsbestekken

We kennen twee soorten marktstructuren, namelijk een bullish marktstructuur en een bearish marktstructuur. Deze marktstructuren hebben bijbehorende trends. Deze trends kun je op verschillende tijdsbestekken toepassen, zoals uurgrafieken, daggrafieken en weekgrafieken.

Een trend op een week of daggrafiek biedt meer zekerheid op de langere termijn. Naarmate je inzoomt op de kortere tijdsbestekken, zoals de 4 uurs of 1 uursgrafiek, zegt dit iets over de korte termijn. De trend op korte termijn wijzigt vele malen sneller dan een trend op lange termijn en biedt daardoor minder zekerheid.

Bij het doen van technische analyses is het belangrijk om trends op verschillende tijdsbestekken te bekijken om een goed beeld te krijgen van de gehele marktsituatie op dat moment.

Bitcoin Markstructuur Bullish | Opwaartse Trend

Wanneer we te maken hebben met een bullish marktstructuur zien we dat de koers in een opwaartse trend zit. Een bullish marktstructuur wordt gevormd op het moment dat de koers consequent higher highs en higher lows neerzet. Op deze manier zien we dat de koers in een golvende beweging zijn weg omhoog weet te vinden. Een trend is namelijk over een langere periode nooit één rechte lijn omhoog of omlaag maar een golvende beweging.

Een mooi voorbeeld van een bullish marktstructuur zie je op deze daggrafiek van bitcoin. De koers vormt consequent higher highs (HH) en higher low (HL). Dit resulteert in een sterke uptrend, een parabolische stijging in plaats van één rechte lijn omhoog.

Bitcoin Bullish Markstructuur
Bitcoin Bullish Marktstructuur

Bitcoin Markstructuur Bearish | Neerwaartse Trend

Wanneer we te maken hebben met een bullish marktstructuur hebben we te maken met koersdalingen en dus een neerwaartse trend. Een bearish marktstructuur wordt gevormd wanneer de koers consequent lower lows vormt die worden opgevolgd door lower highs. In dit geval zien we de koers in een golvende beweging zijn weg naar beneden vervolgt. Ook hier geldt dat dit op langere termijn niet in één rechte lijn naar beneden gebeurt maar in een golvende beweging.

Bitcoin Bearish Marktstructuur
Bitcoin Bearish Marktstructuur

The Trend is your Friend  

Je weet nu hoe je trends in een marktstructuur kunt herkennen. Een trend is een trend totdat nieuwe koersontwikkelingen ons een reden geven hier anders over te denken. Het is daarom niet aan te raden om tegen de trend in te wedden, want dit zal in de meeste gevallen niet goed uitpakken. Als er sprake is van een opwaartse trend heeft het dus weinig zin om een koersdaling te verwachten.

Je kunt beter een wijziging in de marktstructuur afwachten. Een wijziging in de marktstructuur helpt ons bij het bepalen wanneer we met de meeste zekerheid in kunnen stappen of juist moeten verkopen. Een structuur wijziging van bullish naar bearish geeft ons een mooi instapmoment en een wijziging van bullish naar bearish een goed uitstapmoment, met aanzienlijk meer zekerheid dan wanneer je tegen de trend in probeert te handelen.

Een wijziging in de marktstructuur of anders gezegd een trendwijziging bestaat uit twee belangrijke momenten: van bearish naar bullish, en van bullish naar bearish.

Marktstructuurwijziging van Bearish naar Bullish

Bij een structuur wijziging van bearish naar bullish, dus van een neerwaartse trend naar een opwaartse trend, zien we als eerst dat de structuur van lower highs en lower lows op een bepaald moment onderbroken wordt. Dit kan doordat de koers in plaats van een lower high een higher high weet te vromen of in plaats van een lower low een higher low. De structuur zoals die er was wordt hierdoor doorbroken. Zie hiervoor de linker gele cirkel met het uitroepteken. Dit betekent echter nog niet dat de marktstructuur daadwerkelijk gewijzigd is.

“Koop Bitcoin eenvoudig en en snel, op Bitcoin Meester

Doordat de koers in plaats van een lower low een higher low weet neer te zetten hebben we dus te maken met een breuk in de structuur zoals we die kenden. De bevestiging van een structuurwijziging volgt pas op het moment dat de koers vervolgens ook een higher high weet neer te zetten, zoals je in de rechter gele cirkel kunt zien. Want vanaf dit moment is de structuur met lower highs en lower lows omgezet naar higher lows en higher highs. De marktstructuurwijziging is nu een feit.

De bevestiging van de structuurwijziging 

Het moment van de structuurwijziging is het meest veilige moment om in te stappen. Want er bestaat altijd een risico dat na het onderbreken van een structuur er geen daadwerkelijke structuurwijziging plaatsvindt. De koers volgt dan alsnog zijn neerwaartse trend door het neerzetten van een lower low in plaats van een higher high. Door in te stappen op het moment dat de structuurwijziging bevestigd is heb je wellicht niet het laagste punt te pakken maar wel het moment met het minste risico.

Structuurwijziging van Bearish naar Bullish
Structuurwijziging van Bearish naar Bullish

Marktstructuurwijziging van Bullish naar Bearish

Naast dat het in veel gevallen een goed idee is om tijdens een uptrend winsten te nemen, kun je een bevestiging van een gewijzigde marktstructuur zien als een goed moment om uit te stappen en minder risico te lopen.

Een mooi voorbeeld hiervan zien we terug op deze grafiek. We zien dat de koers duidelijk te maken heeft met een bullish marktstructuur, higher lows werden consequent opgevolgd door higher highs. De linker gele cirkel is het moment waarop de koers voor het eerst in plaats van een higher low een lower low neerzet, dit is dus het moment dat we spreken van een breuk in de huidige structuur. Vervolgens zien we dat er een lower high wordt gevormd waar we daarvoor continu te maken hadden met higher highs. De lower high in de rechter gele cirkel is dus het moment waarop de wijziging in marktstructuur van bullish naar bearish is bevestigd.

Goed moment om winsten te verzilveren 

Het moment waarop de structuurwijziging naar bearish is bevestigd, of vlak daarna, is een goed moment om winsten te verzilveren. Dat zien we direct terug in de flinke koersdaling die volgt nadat de koers een lower high heeft neergezet. Ook hier geldt dat je niet verkoopt op het hoogste punt, dit is iets dat in praktijk ook maar zelden zal lukken. Je verkoopt wel op een tweede hoogtepunt, voordat de situatie snel verslechterd.

Marktstructuurwijziging van Bullish naar Bearish
Structuurwijziging van Bullish naar Bearish

Tip: Bitcoin Moving Average | Succesvol traden met de 200 MA en EMA!

Bitcoin Webshop

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

Bitcoin Webshop

Laat een bericht achter