Bitcoin Update: The Trend is your Friend, maar hoelang nog?

De huidige uptrend begon ruim 56 dagen geleden. Na de dump van afgelopen nacht zijn de eerste scheurtjes zichtbaar.  Na 7 groene week candles gaat bitcoin naar alle waarschijnlijkheid deze week een rode week candle neerzetten. The trend is your friend, maar voor hoe lang nog? De flinke daling van afgelopen nacht lijkt erg veel op de pre-halving correctie van 2016! Wat kunnen we verwachten na de halving? Dit en nog veel meer in een nieuwe Bitcoin Update!

Doorbraak mega downtrend gefaald

In mijn vorige update kwam het al aan bod, bitcoin moet eerst blijvend door de downtrend lijn heen breken voordat we ons kunnen gaan opmaken voor een nieuwe bullmarkt. Na 16 maanden is bitcoin er afgelopen donderdag eindelijk in geslaagd om de downtrend lijn te doorbreken, een belangrijke overwinning voor de bulls op dat moment. Echter was de doorbraak niet overtuigend, het ontbrak de bulls aan kracht om echt door te kunnen stoten richting $10.400 (recent hoogtepunt). Afgelopen nacht is bitcoin, na slechts twee dagen, alweer onder de trendlijn terecht gekomen.

Bitcoin Grafiek trend is your friend

Fibonacci Retracement, het blijft een kunst

Voor de meeste niets nieuws, ik ben een groot fan van het gebruiken van de Fibonacci Retracement Levels. Ze bewijzen keer op keer van onschatbare waarde! In de grafiek hieronder zie je de verschillende Fibonacci Retracement Levels gemeten vanaf het recente hoogste punt (26 juni 2019) en het recente laagste punt (13 maart 2020).

Je ziet direct dat bitcoin na zijn doorbraak, exact op het Fibonacci Level 0.618 ($10.045) is afgewezen. Zoals gezegd hadden de bulls na dagen van prijsstijgingen niet genoeg kracht meer over om ook nog hier doorheen te breken. Vlak hierna vond de eerste correctie plaats en uiteindelijk de flinke prijsdaling van afgelopen nacht.

De komende dagen zullen de verschillende Fibonacci Levels een belangrijke rol blijven spelen. Hou de volgende levels komende week goed in de gaten:
– 0.382 ($7.679)
– 0.5($8.862)
– 0.382 ($10.045)

Fibonacci retracement

Bitcoin Halving 2016 – 2020

Als we kijken naar de periode vlak voor de halving in 2016 zien we behoorlijk wat overeenkomsten met de koersontwikkelingen van nu, zie grafiek hieronder. Nadat de koers circa 2 maanden voor de halving in 2016 een dieptepunt had bereikt, volgde een sterke uptrend. De uptrend duurde toen 60 dagen met een stijging van 105%. We zien nu, voor de halving van 2020, een vergelijkbaar patroon. Na het dieptepunt in maart is er een uptrend gaande die tot aan het hoogtepunt 55 dagen duurde met een stijging van 162%.

In beide gevallen vond er vlak voor de daadwerkelijke halving een correctie plaats. Na de halving in 2016 daalde de koers in 24 dagen met 30%. Wanneer we een vergelijkbare situatie krijgen bij de komende halving zal de koers na 24 dagen rond $6.625 staan.

In 2016, nadat de koers 30% gedaald was, begon pas het echte werk. In een periode van 153 dagen steeg bitcoin met 150%. Dit zou voor komend jaar betekenen dat de koers aan het einde van het 3e kwartaal boven de $15.000 zal staan.

“Mijn koersvoorspelling op de dag van de halving: $8.800”

Bitcoin Halving 2016

Bitcoin Halving 2020

In de update: nog even geduld, bullmarkt komt later, kaartte ik al aan dat een nieuwe bullmarkt op zijn vroegst in het derde kwartaal van start zal gaan. Natuurlijk is niets zeker, tenzij je in de toekomst kan kijken. Echter, gezien het voorgaande, is een dergelijk scenario zeker niet ondenkbaar.

The Trend is your friend

Het is misschien wel de bekendste uitdrukking in de cryptowereld: “The trend is your friend”. Maar voor hoe lang nog? Waar moet jij op letten om te kunnen vaststellen of “The trend inderdaad nog your friend is”.

De belangrijkste 6 signalen die er op kunnen wijzen dat een trendwijziging aanstaande is.

1. Prijsstijgingen stagneren

Na periode van flinke prijsstijgingen begint de bitcoin prijs te stagneren. In eerste instantie zullen de stijgingen minder groot zijn en kort hierna zullen de eerste prijsdalingen te zien zijn op de dag-grafiek en gevolgd door de week-grafiek. Het marktmoment begint langzaam te wijzigen van euforie naar dysforie.

2.  Volume begint af te nemen

Afnemende handelsvolume is een teken dat er steeds minder interesse in Bitcoin is. Wanneer vervolgens het verkoopvolume groter is dan het koopvolume volgen prijsdalingen. Een extreem voorbeeld hebben we onlangs gezien toen de vraag naar een ruw vat olie in elkaar stortte met een negatieve olieprijs als gevolg.

3. Afwijzingen cruciale weerstandslevel(s)

Sinds de start van de huidige uptrend breekt bitcoin zonder enige moeite door verschillende belangrijke weerstandsgebieden heen. Er komt een moment waarop bitcoin er niet meer in slaagt een weerstandsgebied te doorbreken. Een eerste afwijzing is een feit. De komende week zal duidelijk worden of het niet vast kunnen houden van de $10.000+ grens als eerste afwijzing gezien kan worden. Wanneer de eerst volgende supportlijn geen stand houdt, zal deze later als weerstand gaan dienen. Wanneer de nieuwe weerstandslijn bij een volgende poging niet doorbroken wordt is er sprake van een tweede afwijzing, etc.

4. Bulls verliezen controle 

De bulls beginnen langzaam de controle te verliezen. Wanneer de bears een aantal succesvolle dagen met prijsdalingen op rij weten neer te zetten krijgen ze steeds meer grip. Ze zullen alles op alles zetten om de huidige uptrend een halt toe te roepen.

5. Supportlevels beginnen te falen

Als gevolg van de afwijzingen en het feit dat de bulls steeds minder controle hebben zal uiteindelijk het eerste belangrijke supportlevel sneuvelen. Het is dan afwachten op welk level bitcoin succesvol support weet te vinden.

6. Indicatoren zoals RSI en MACD worden bearish 

Hou de verschillen indicatoren goed in de gaten, waaronder de RSI en de MACD. Wanneer je hier de eerste tekenen van een omkeer ziet is dit een extra signaal dat er een trendwijziging gaande is.

Is the trend nog your friend?

De trend is de trend, net zolang totdat de trend doorbroken wordt. Wat ik hiermee wil zeggen is dat gedurende een uptrend er altijd momenten van correcties zullen zijn (prijsdalingen). Het is nu dus nog te vroeg om vast te kunnen stellen of de huidige prijsdaling een gewone correctie betreft of dat er inderdaad een trendwijziging gaande is. Om echt te kunnen spreken van een trendwijziging zal aan alle 6 genoemde criteria voldaan moeten zijn. Dit betekent dat het nog steeds mogelijk is dat bitcoin na de huidige correctie, zijn uptrend gewoon voortzet.

Om de huidige uptrend te doorbreken zullen de bears echt een aantal dagen op rij van zich moeten laten horen. Tot die tijd… Is de trend, ondanks de huidige correctie, gewoon nog your friend!

Bitcoin grafiek

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

 

Margin Traders

 

Laat een bericht achter