Crypto Black Swan Crash 2022

Crypto Black Swan Crash 2022 | Wereldwijde financiële crisis begonnen?

De Crypto Black Swan Crash 2022 ligt nog maar net achter ons, een dieprode dag op de cryptomarkt. Hebben we het ergste nu gehad?

Bitcoin is onder de $30.000 grens gezakt en nadert belangrijk support, de komende dagen tot weken worden ook voor bitcoin cruciaal! 90% van de Altcoins deden mee met nog grotere verliezen van 30% tot maar liefst 98.5%. De crash van Stablecoin Terra UST heeft ons er op een keiharde manier aan herinnert dat het handelen in crypto niet zonder risico is.

Buy The Dip: 50% korting op Bitcoin Bier IPA! (THT juni 2022)
OP = OP! Gebruik kortingscode THT06 in je winkelmand voor 50% korting, proost!

Maar er is veel meer aan de hand, ook op de wereldwijde aandelenmarkten vallen harde klappen. De AEX staat deze week al op een verlies van 4,30%, de Dow Jones op 5,97% en de SP 500 op een verlies van 7.85%. Overheden krijgen de torenhoge inflatie maar niet onder controle en de rente blijft maar stijgen.

Buy The Dip? Of is de wereldwijde financiële crisis nu echt begonnen en staat ons nog veel erger te wachten?

Cryptomarkt leidt al dagen aan paniekstoornis

We kennen allemaal wel iemand die (veel) geld verloren heeft de afgelopen dagen en ook al raakt het jou misschien niet direct, het blijft een beangstigend idee. De cryptomarkt leidt al dagen aan een paniekstoornis en hierdoor was het misschien een soort van te verwachten, maar dat het zo uit de hand zou lopen en we te maken zouden krijgen met een Black Swan achtige gebeurtenis als gister, valt niet te voorspellen.

Hoezeer je ook voorbereidt was en ‘veilig’ in stablecoins zat, het onveilige gevoel heeft ons allemaal geraakt. Ook al hebben we te maken met een vrij zeldzame gebeurtenis, je bepaald zelf bij iedere stap die je zet in het traden, hoeveel risico je bereidt bent  te nemen.

Focus lag op beperken risico’s

Om die reden hebben we in de updates van de afgelopen weken vooral gefocust op het beperken van risico’s (zie overzicht hieronder). Door geen bodems te proberen te voorspellen (buy the dip) en onnodige risico’s te nemen. Niet omdat we wisten dat dit zou gebeuren maar omdat de trend ons simpelweg vertelde dat de kans op verdere dalingen aanzienlijk groot was. Helaas is de trend nu eenmaal your fiend, ook als het om een downtrend gaat.

8 mei 2022 – Geduldig zijn en afwachten [link]
7 mei 2022 – Frisse blik op Bearish Cryptomarkt [link]
6 mei 2022 – BAM! Wat een week, gewaarschuwd mens telt voor twee! [link]
1 mei 2022 – Het wordt een wilde week! (BTC, dominantie en S&P 500) [link]
27 april 2022 – Situatie steeds grilliger en onvoorspelbaarder! [link]
18 april 2022 – Donkere wolken boven Bitcoin en de S&P 500! [link]

Onderstaande grafiek ‘Crypto Total Market Cap’ komt uit de update Frisse blik op Bearish Cryptomarkt, waarin we zeiden:

“De Totale Crypto Market Cap bevindt zich in een belangrijk supportgebied rond 1.625T. Als we hier support verliezen dan vinden we het volgende supportgebied rond 1.15T, dit zou een daling betekenen van 30% en de gevolgen voor de koersen van de verschillende cryptomunten zullen in dit scenario echt groot zijn.

Maar als het met 2.691% kan stijgen, is het dan onmogelijk dat het de komende maanden met 30% daalt?” Gezien de huidige marksituatie kan het geen kwaad om ook eens met een meer bearish bril naar de grafieken te kijken en ook een plan te hebben voor het meest bearish mogelijke scenario. Beter goed voorbereid dan later spijt!”

Nogmaals we hadden niet verwacht dat de totale crypto marktkapitalisatie in zo’n korte tijd daadwerkelijk met bijna 30% zou dalen, maar we hielden er wel rekening mee en hebben geen spijt!

Terra UST veroorzaakt angststoornis

Het beangstigende van gisteren was dat zelfs wanneer je veilig in stablecoins dacht te zitten, Terra UST ons eraan herinnert heeft dat in dit soort zeldzame situaties, stablecoins niet zo veilig zijn als we zouden willen.

Terra UST kreeg vanaf maandag al moeite met het vasthouden van zijn $1 waarde. Dinsdag kwam de eerste grote klap toen UST wegzakte naar 0,616. De genadeklap kwam gisteren met als dieptepunt $0.259. De afgelopen uren zien we UST weer opkrabbelen richting $0.777. We zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Belangrijke les van vandaag is wederom dat het traden in crypto risico’s met zich mee brengt en ondanks dat je veilig in een stablecoin denkt te zitten bij een veilige exchange, je echt alles kunt verliezen. Het is een cliché maar zet niet meer op het spel dan je kunt missen en zorg ervoor dat je ook als het goed fout gaat je nog gewoon een leuk leven kunt hebben.

Bitcoin weekgrafiek | Yearly Open $28.990 en de 200 EMA

De hoogste tijd om weer over te schakelen naar de orde van de dag, want bitcoin nadert een belangrijk support op de weekgrafiek.

We zijn onder de openingskoers van 2021 ($28.990) terecht gekomen en naderen de 200 EMA die zich bevind rond $26.900. Bitcoin heeft nog nooit een wekelijkse kaars gesloten onder de 200 EMA. De komende weken zullen echt cruciaal gaan worden.

Komen we namelijk onder de 200 EMA terecht dan ligt de weg naar beneden echt open. In dit geval kunnen we hoogstwaarschijnlijk pas weer op support rekenen als we bij de 200 MA zijn aangekomen rond $21.800.

Wanneer we in plaats hiervan succesvol support weten te vinden van de 200 EMA dan zouden we heel voorzichtig weer wat omhoog kunnen gaan kijken. Durf je met een strakke stop loss het risico te nemen zou dit potentieel een goed instapmoment kunnen zijn voor een long positie.

We hebben het tenslotte over een belangrijk supportlevel op de weekgrafiek en in basis dus een logische plek om in te stappen, waar anders? Mocht je hoe dan ook vanuit investeringsoogpunt, dus voor de lange termijn, bitcoin willen kopen is dit ook een logisch prijsniveau om dit te doen. Zoals gezegd ligt het volgende interesse niveau rond $21.800 (200 MA).

Maar nogmaals de markt is in paniek, de economie staat in brand en dus de nodige risico’s, die je wellicht alleen moet nemen als je, ongeacht de koersontwikkelingen de komende weken, blij bent met wat extra bitcoin in je portfolio!

Bitcoin 4 uursgrafiek | lange weg van +18% naar voorzichtig bullish

Vanaf het moment dat we op 6 april weer terugkeerde in de prijsrange (zwarte pijl) hebben we onze mindset aangepast naar bearish. Gedurende de neerwaartse trend in de weken erna hebben we niet geprobeerd de bodem te voorspellen, ondanks dat er wellicht een zestal momenten waren waarop men zei dat dit de bodem was (zwarte lijnen). We zeiden dat we een serieuze teken van kracht wilde zien, namelijk het terugwinnen van belangrijke prijsniveaus en de beide 200 MA’s. Hierdoor is ons een daling van ruim 37% bespaard gebleven.

Ook nu we onder de $30.000 handelen proberen we niet de bodem te voorspellen en onnodig risico te nemen. Dit wil niet zeggen dat het dit keer niet daadwerkelijk de bodem zou kunnen zijn. Als je maar vaak genoeg probeert de bodem te voorspellen heb je het een keer bij het rechte eind, maar na zes eerdere pogingen zal je niet veel meer over hebben om mee in te stappen.

Niet de bodem, maar wel een stuk minder risico!

Wat wij op dit tijdsbestek willen zien om voorzichtig bullish te kunnen zijn is wanneer we terug in de prijsrange weten te komen, dus boven range low $34.000. Hiervoor is een stijging van ruim 18% nodig. We worden pas overtuigend bullish als we ook de beide MA’s weten terug te winnen.

Je zou kunnen denken, maar als dit de bodem is, dan heb ik 18% stijging misgelopen. Klopt, maar liever 18% stijging mislopen nadat een daling van 37% bespaard is gebleven dan voor de zevende keer geprobeerd te hebben de bodem te voorspellen en geen portfolio meer over te hebben!

Uiteraard houden we in de tussentijd wel de lagere tijdsbestekken als de 2- en 1 uursgrafiek in de gaten, want mochten we hier eerder een teken van kracht zien en de boel is weer wat gekalmeerd, durven we wellicht iets eerder voorzichtig bullish te worden. Hierover eventueel meer in toekomstige updates.

Bovenstaande geldt niet alleen voor bitcoin, maar ook zeker voor Altcoins die stuk voor stuk wel al cruciaal support verloren hebben.

S&P 500 | nog maar 2,5% verwijderd van crisis

De S&P 500 houden we de afgelopen weken nauwlettend in de gaten, want of we het nu leuk vinden of niet, het heeft invloed op de prestaties van bitcoin.

In de update ‘frisse blik op bearish cryptomarkt‘ zeiden we:
“De S&P 500 dreigt support te verliezen rond 4.115 en is nog 7% verwijderd van het volgende supportgebied rond 3.800. Opvallend is dat als we de komende periode daadwerkelijk terugvallen richting 3.800, vanaf dat moment de S&P 500 officieel te maken heeft met een bearmarkt. Dit supportgebied bevindt zich namelijk 20% lager dan de recente piek.”

Op dit moment zijn we nog geen 2,5% verwijderd van de 3.800, het moment dat de S&P 500 officieel te maken heeft met een bearmarkt. Wanneer we de komende weken daadwerkelijk onder de 3.800 terecht gaan komen zou dit zomaar de genadeklap kunnen zijn voor de financiële markten, wat ook weer voor onrust zal zorgen op de cryptomarkt.

Wat is een Black Swan Crash of Event?  

We beginnen met een korte toelichting op wat een Black Swan gebeurtenis is en wat de kenmerken zijn van een Financiële crisis om goed te begrijpen in wat voor onzekere situatie we ons nu begeven. Een ding mag duidelijk zijn; onzekerheid is niet goed voor de cryptomarkt en niet goed voor de economie.

Een Een Black Swan gebeurtenis in crypto kunnen we kort samenvatten als een plotselinge gebeurtenis waardoor de koersen van Altcoins op catastrofale wijze hard onderuit gaan.

De bedenker van de Black Swan gebeurtenissen is ontwikkeld door statisticus Nassim Nicholas Taleb , in zijn essay De zwarte zwaan: de kracht van het onvoorspelbare, is een theorie die zwarte zwaan wordt genoemd een onvoorspelbare gebeurtenis waarvan de kans klein is dat deze optreedt (in de kansrekening een “zeldzame gebeurtenis” genoemd) en die, als ze zich voordoet, verstrekkende en uitzonderlijke gevolgen heeft. (Bron: Wikipedia).

De Bitcoin Webshop van Nederland!

Buy The Dip korting: 50% korting op Bitcoin Bier IPA! (THT juni 2022)
OP = OP! Gebruik kortingscode THT06 in je winkelmand voor 50% korting, proost!

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out:
Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA
Chocolade | van de lekkerste Belgische chocolade
– Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is

Laat een bericht achter