Herstel Bitcoin

Korte opleving bitcoin bevestigd: herstel cryptomarkt nog ver weg!

Waar de week begon met een mooie opleving voor bitcoin zijn we hier uiteindelijk niets mee opgeschoten. De huidige bearish trend is zoals verwacht geen moment in gevaar gekomen. We zullen er rekening mee moeten houden dat het zomaar weken tot maanden kan gaan duren voordat we trend daadwerkelijk bullish weten te doorbreken.

In de tussentijd heeft het geen zin om potentiële bodems te proberen te voorspellen en bij een eerste geringe opleving er vanuit te gaan dat alles nu anders is. Gedurende een bearmarkt gaan we uit van het meest rampzalige scenario om ons vermogen te beschermen. Dit stelt ons in staat om maximaal te profiteren als de marksituatie uiteindelijk wel echt veranderd.

Summer Sale bij de Bitcoin Webshop van Nederland: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Bitcoin weekgrafiek | richting nog altijd de rechter onderhoek

Ondanks de goede start wordt het nog een uitdaging om de week af te sluiten met een groene wekelijkse kaars. Maar eerlijk gezegd is dit niet heel relevant wanneer we naar de weekgrafiek kijken. Er is nog altijd niets veranderd en geen enkel bullish argument te vinden. De richting is nog altijd de rechter onderhoek.

Voor de komende periode zijn het de 200 EMA ($29.980) en de 200 MA ($22.200) die we in de gaten houden. De 200 EMA hebben we begin mei al eens gebruikt als goed koopmoment en dit zullen we ook doen wanneer we de 200 MA bereiken. Waarom? Omdat het belangrijk support is en dus een logische plek om meer bitcoin te kopen. Voor de lange termijn vanuit een investeringsoogpunt.

Het heeft geen zin om op basis van de weekgrafiek te traden, we kunnen namelijk vanaf de huidige koers 60% omhoog bouncen en nog altijd te maken hebben met een bearish markstructuur. We zullen dus in moeten zoomen op de lagere tijdsbestekken om eerder een signaal te krijgen dat de marksituatie aan het veranderen is.

Dit doen we net als dat we dit eind november deden (zwarte pijl). Toen paste we onze miniset aan van bullish naar bearish. Nu gaan we op zoek naar het moment waarop we hetzelfde kunnen doen alleen dan andersom, dus van bearish naar bullish.

Bitcoin daggrafiek | groot nietszeggend gebied van 40%

De zwarte pijl komt uit de weekgrafiek en is dus het moment waarop we zeiden dat we na maanden van koersstijgingen een eerste teken van zwakte zagen. Ondanks dat we op de weekgrafiek nog altijd te maken hadden met een bullish markstructuur, maakte we op dit tijdsbestek een andere analyse.

De markstructuur op de daggrafiek was inmiddels bearish omgebogen en kwamen we onder het supportgebied $59.000 – $60.000 terecht inclusief een bearish retest. Tegelijkertijd verloren we op lagere tijdsbestekken ook belangrijke supportlevels. Vanaf dit moment volgde een daling van -44%, ondanks het feit dat de weekgrafiek gedurende deze daling groot en deels nog bullish was.

We weten vanuit da daggrafiek dat we 60% kunnen bouncen op jacht naar een higher high op de weekgrafiek, zie gele cirkel. Om daar te kunnen komen zullen we dus eerst het belangrijke prijsgebied rond $40.000 moeten terugwinnen. In combinatie met de beide 200 MA’s die zich rond dit gebied bevinden. Want vanaf dit moment kunnen we er met een groet waarschijnlijkheid vanuit gaan dat we op weg zijn naar een higher high op de weekgrafiek. Hiervoor is vanaf de huidige koers nog wel een stijging nodig van maar liefst 40%.

Je zou kunnen zeggen dat tussen de huidige koers en het terugwinnen van het gebied $40.000 + beide MA’s een groot leeg en nietszeggend gebied zit van 40%.

Wil jij een stijging van 40% afwachten om tot de conclusie te komen dat bitcoin weer bullish is? Waarschijnlijk niet! We kunnen het ons niet voorstellen, ook al is het wel een logische redenatie. Dus we zullen wederom verder in moeten zoomen.

Bitcoin 4 uursgrafiek | bearish trend op geen enkele manier bedreigd

We gebruiken nu de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek om op zoek te gaan naar het moment waarop we kunnen zeggen dit is het moment waarop we met groetere waarschijnlijkheid een poging gaan doen de aanval tegen de bearish trend op de daggrafiek in te zetten. Zoals we dit ook deden bij de daggrafiek ten opzichte van de weekgrafiek.

We gebruiken de 200 MA’s omdat die historisch gezien ons een goed beeld geven van de huidige marktsituatie. Wederom zien we hier de zwarte pijl uit de weekgrafiek. Wat we zien is dat nadat we het gebied $59.000 – $60.000 als support verloren, gevolgd door een bearish retest we op dit tijdsbestek ook al onder de 200 MA’s waren uitgekomen en deze naar beneden begonnen te hellen.

Voor de huidige marktsituatie geldt dat zolang we ons onder de 200 MA’s begeven de bearish trend op de daggrafiek op geen enkele manier bedreigd wordt.

‘This move change everything.’ Oh Nee, Toch Niet!

Gedurende de stijging aan het begin van de week die leidde tot een bullish uitbraak uit de prijsrange zien we op Social Media direct de mooie en veelbelovende oneliners voorbij komen: ‘This bitcoin move will change erverything’ of ‘bitcoin op weg naar $40.000’ en ga zo maar door. Maar dit is niet realistisch zolang we handelen onder de 200 MA’s. Dit wil niet zeggen dat het niet zo zou kunnen zijn, maar het is gewoon niet slim om hier vanuit te gaan op basis van enkel een stijging van 10%.

Laten we die stijging dan gewoon lopen? Nee! In de vorige update deelden we een long setup voor de korte termijn. Bewust voor de korte termijn omdat er vlak boven de prijsrange flink wat weerstand op ons te wachten stond, namelijk de 200 MA’s. Het was logischer om te verwachten dat de stijging van begin van de week een maximale potentie had tot aan de MA’s, in plaats van er vanuit te gaan dat de stijging alles zo veranderen en we zomaar even naar de $40.000 zouden gaan.

Mochten we in de nabije toekomst er wel in slagen de 200 MA’s terug te winnen dan zien we dat we in dit geval vanaf de 200 MA’s tot aan de $40.000 een groot leeg en nietszeggend gebied zit van 25%. Dit betekent dat het heroveren van de MA’s naar alle waarschijnlijkheid zal leiden tot een verdere stijging richting het weerstandsgebied van $40.000. Zolang we onder de 200 MA’s handelen is het logischer om aan te nemen dat we op korte termijn opnieuw range low $28.800 zullen gaan testen en mogelijk zelfs de recente low van $26.700.

Bitcoin 2 uursgrafiek | minimaal range low $28.800

Onderstaande quote komt uit de update van vorige week:
“Op het moment dat we erin slagen de 200 MA’s terug te winnen zien we voor het eerst in bijna twee maanden een echte serieuze teken van kracht. Vanaf hier zou een opwaartse uitbraak uit de huidige prijsrange het meest logische scenario zijn. Om vervolgens ons volgende hogere tijdsbestek trend op te gaan zoeken, zijnde de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek, momenteel rond de $33.000.”

Nu een week later kunnen we concluderen dat dit de juiste verwachting was. Hiervoor hoef je dus geen genie te zijn, het is een kwestie van op een logische manier naar de grafieken te kijken en te bedenken wat het meest logische scenario zal zijn. Deze analyse is gezien de huidige marktsituatie een heel stuk waarschijnlijker dan aan te nemen dat de stijging van begin van de week echt alles zou veranderen.

Het heroveren van de 200 MA’s betekende ook een uitbraak uit de prijsrange om vervolgens afgewezen te worden door de hogere weerstandstrend, zijnde de 200 MA’s op de 4 uursgrafiek. Na hier keihard afgewezen te zijn, zijn we ook weer teruggekeerd in de prijsrange van de weken hiervoor. Ons verblijf boven de range is dus niets meer dan een tijdelijke afwijking.

Nu we zijn teruggevallen in de prijsrange betekent dit dat onze prijsrange-analyse van de afgelopen weken ook weer relevant is. De prijsrange-analyse die we al weken hanteerde was van range high naar mid-range naar range low en andersom. Het eerste deel van deze analyse is inmiddels voltooid aangezien we inmiddels handelen vlak onder het midden van de range. We houden dus sterk rekening mee dat we op korte termijn minimaal range low $28.800 zullen gaan opzoeken.

Ethereum daggrafiek | ziet er niet goed uit, net als de meeste Altcoins 

Wanneer je naar de daggrafiek van Ethereum kijkt kun je in slechts een paar seconde concluderen dat het er niet best uitziet. We begeven ons nog altijd in het supportgebied vlak boven de $1.700. Gaat support hier verloren, dan vinden we ruim 23% lager het volgende supportgebied rond $1.300.

Waar we gedurende een bullmarkt er vanuit gaan dat weerstandsgebieden doorbroken worden op weg naar het volgende weerstandsgebied, gaan we er gedurende een bearmarkt vanuit dat supportgebieden verloren gaan op weg naar het volgende supportgebied.

Wanneer we verder inzoomen op de 2 uursgrafiek dan valt direct op dat in tegenstelling tot bitcoin, Ethereum er niet in slaagde om boven de 200 MA’s op dit tijdsbestek uit te komen. Sinds het verliezen van de 200 MA’s op 6 april vormt Ethereum consequent lokale toppen bij deze voortschrijdende gemiddelden.

Zolang we handelen onder de 200 MA’s gaan we er vanuit dat de richting nog altijd de rechter onderhoek is en we het supportgebied $1.700 zullen verliezen. Net zoals dit de afgelopen twee maanden het geval is geweest.

De analyse die we hier maken voor Ethereum geldt overigens ook voor heel veel andere Altcoins, zie als voorbeeld bijvoorbeeld onderstaande grafiek van SOL.

De analyse die we maakte voor bitcoin kunnen we dus ook toepassen voor Ethereum en nagenoeg ieder andere Altcoin. Waarbij we de lagere tijdsbestekken gebruiken om een eerste teken van kracht te signaleren die een bedreiging kunnen vormen voor de bearish trend op de hogere tijdsbestekken. Tot die tijd is het meest logische scenario om rekening mee te houden een aanhoudende neerwaartse trend en laten we ons niet verleiden om potentiële bodems te voorspellen.

Bitcoin Dominantie | verdere stijging naar 50% rampzalig voor Altcoins

Wanneer we naar onderstaande bitcoin dominantie grafieken kijken (dag- en 4 uurgrafiek) dan zien we in één oogopslag dat Altcoins in het algemeen op dit moment niet onze aandacht verdienen. Er is nog zoveel ruimte voor dominantie om verder omhoog te kunnen klimmen. Waarbij 50% dominantie het eerst volgende gebied is om in de gaten te houden, vervolgens 53% en 60%.

We zeggen niet dat dominantie daadwerkelijk richting de 50% of hoger zal gaan stijgen, maar we houden rekening met het meest slechtste scenario voor Altcoins. Waarom? Stel dat dit scenario zich daadwerkelijk voordoet dan wil je gewoon niet een groot deel van je portfolio in Altcoins hebben zitten. Want wanneer bitcoin dominantie daadwerkelijk richting 50% gaat, dan krijgen Altcoins echt nog flinke klappen te verwerken.

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

Het is Bitcoin Summer Sale bij Bitcoin Debuut, de Bitcoin Webshop van Nederland & België. Met kortingen tot 50% en een GRATIS Bitcoin Frisbee bij iedere bestelling. De leukste bitcoin items voor deze zomer vind je in de Bitcoin Webshop. Summer Sale loopt tot 1 juli 2022!

Fear Of Missing Out:

Beach Towel | *NIEUW* 
Caps | Hodl of Moon
Bitcoin Wijn | Rood of Wit
Bitcoin Bier | Pilsener of IPA
Beach Ball | Oranje Strandbal

Banner Bitcoin Webshop Summer

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

Laat een bericht achter