Schuldenexplosie

Wie denkt dat we wat geleerd hebben van de economische schuldencrisis komt bedrogen uit, we kunnen eerder spreken van een wereldwijde schuldenexplosie in de afgelopen 10 jaar. De totale schuld is volgens kenners opgelopen van 173.000 miljard dollar in 2008 tot 247.000 miljard dollar nu.

Krediet komt van het Latijnse woord “credere”, wat geloven of vertrouwen betekent. Als ik jou € 100 leen vertrouw ik erop dat ik het weer terug krijg.

We kennen vier groepen sterk groeiende schulden:

1. Hypotheken

De hypotheekrente is de afgelopen jaren historisch laag gehouden, nog nooit koste een hypotheek zo weinig! Gevolg steeds meer mensen kochten een woning. Er was en is nog steeds meer vraag naar woningen dan het aanbod, gevolg de woningprijzen zijn flink gestegen en dus ook de totale hypotheekschulden.

2. Studieschulden

Sinds het afschaffen van de prestatiebeurs lopen de studieschulden op. Het probleem van oplopende studieschulden is dat studenten na hun studietijd minder geld hebben om te besteden omdat zij hun studieschuld moeten afbetalen. Dit geld kan dus geen bijdrage leveren aan de economie. Met de groeiende studieschulden een steeds groter wordend probleem voor de nabije toekomst.

3 Credit Card schulden

De openstaande bedragen op de creditcards groeit flink, dit blijft me verbazen. Je zou verwachten dat het inmiddels bekend is dat de schulden op een credit card de duurste schulden zijn met rentepercentages tussen de 8 en 12 procent. Maar ook hier blijven de schulden omlopen.

4. Auto schulden

Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld een auto op afbetaling. Wie kent het niet de 50/50 deals waarin je 50 procent aanbetaald en de andere helft over 2 jaar. Wat de laatste jaren flink groeit zijn de leasecontracten voor particulieren, beter bekent als private lease. De auto-industrie draait tegenwoordig op verkopen op basis van schulden. Wie tikt er nog in 1 keer de aanschaf van zijn nieuwe auto af?

Als het vertrouwen omslaat in angst

15 september 2008, in Amerika viel een van de grootste banken Lehman om. Het vertrouwen sloeg om in paniek. Een wereldwijde schuldencrisis als gevolg en ook in Nederland zijn er diverse banken overeind gehouden door de staat, met ons geld. Gek toch eigenlijk, dat banken steeds meer en meer ,geld uitlenen, dit is tenslotte waar geld aan verdiend wordt, maar als ze vervolgens teveel hebben uitgeleend moeten wij de banken overeind houden…

Wat mij betreft zijn de eerste scheuren in het vertrouwen een feit, kijk naar landen als Venezuela, de Werelwijde aandelenbeurzen die steeds meer tekenen van zwakte tonen, de oplopende wereldwijde schulden. Het kan niet lang meer duren voor we in een nieuwe financiële crisis zijn balend en we 10 jaar later tegen elkaar zeggen, hebben we dan niets geleerd in 2008?

Investeer in goud en Bitcoin, het digitale goud

Zelf heb ik besloten een deel van mijn vermogen in goud te investeren, waarom? Goud heeft in de afgelopen tientallen jaren bewezen zeer waardevast te zijn! Een ander deel van mijn vermogen heb ik in het nieuwe digitale goud gestopt, alhoewel de Bitcoin nog niet heel waardevast is (dit heeft tijd nodig) ben ik overtuigd van een geweldige toekomst voor Bitcoin en zal de waarde een stuk vaster zijn als de waarde van ons geld. Een andere reden is dat bij de val van de wereldwijde beurzen kapitaal ergens heen moet en steeds meer investeerders hebben interesse in Bitcoin. Uiteraard heb ik met frisse tegenzin ook wat euro’s bewaard om in mijn dagelijkse behoeftes te kunnen voorzien.

Let op: Handel in Bitcoin en andere cryptomunten is zeer risicovol en is geheel op eigen risico. Informatie op deze website is geen financieel advies.

Laat een bericht achter