Succesvol traden: persoonlijke situatie, risk/reward en waarschijnlijkheid

Achter het succesvol traden liggen drie basis principes ten grondslag die te maken hebben met  psychologie & mentaliteit. Wanneer je een mogelijke trade-setup wilt beoordelen doe je dit aan de hand van onderstaande drie pijlers:

1. Persoonlijke situatie
2. Risk/Reward Ratio
3. Waarschijnlijkheid

1. Persoonlijke situatie

Jouw persoonlijke situatie omvat heel wat zaken die van belang zijn. Denk aan hoeveel geld je maandelijks verdiend en jouw huidige leefsituatie. Ben je een 20-jarige die nog bij zijn ouders woont of een dertiger met twee kinderen en een koopwoning? Voor de 20-jarige geldt dat hij iedere euro die binnenkomt kan investeren, heeft alle vrijheid en nog geen grote verantwoordelijkheden. Zijn risicoacceptie is kan extreem hoog zijn, terwijl zijn persoonlijke gevolgen bij grote verliezen klein zullen zijn.

Hoe anders is dit bij de 30-jarige met een koopwoning en twee jonge kinderen. De dertiger heeft grote verantwoordelijkheden. Het onderhouden van zijn gezien, het betalen van de hypotheek en een hele boel andere rekeningen die betaald moeten worden.

Verder kun je denken aan zaken als spelen er op dit moment vervelende dingen in jouw leven (scheiding/overlijden/werkloos), maar ok hoe ziet je huidige portofolio eruit, groot en deels bitcoin of heb je een aantal lopende long posities in Altcoins open staan, ben je een ervaren trader? Zo zijn er nog tientallen voorbeelden te bedenken die onder deze noemer vallen.

Het eerste wat ook jij waarschijnlijk van anderen te horen kreeg toen je begon met traden is: “investeer alleen geld dat je kunt missen”. Dit is precies waar dit onderdeel over gaat. Het is aan jou om te bepalen op basis van jouw persoonlijke situatie hoeveel je bereidt bent om in te leggen en hoeveel risico je  hoeveel risico je acceptabel vind.

Risk/Reward Ratio

De risk/reward ratio geeft de verhouding tussen jouw maximale verlies en maximale winst op een trade aan. Risk staat logischerwijs voor het maximale verlies, en reward voor de maximale winst.

Bij het beoordelen van een potentiële trade vraag jij je twee dingen af. Wat is de potentiële winst die je met deze trade kunt behalen, en wat is het maximale verlies wat je ermee kunt lijden? Een trade met risk/reward ratio van 1 op 3 wil zeggen dat tegenover voor elke euro risico, 3 euro potentiële winst staat.

Het bepalen van de risk/reward ratio van een potentiële trade dwingt je om niet alleen na te denken over de mogelijke winst die je kunt halen, maar ook over het risico wat je loopt. Omdat in de cryptomarkt koersen in korte tijd flink kunnen stijgen is het erg verleidelijk om vanuit de gedachte aan potentiële winst een trade te openen. Maar het kan altijd voorkomen dat jouw positieve verwachting niet uitkomt, en in dat geval kun je verlies lijden. De risico/rendement ratio dwingt je als het ware om te bepalen of de winst die je mogelijk maakt het risico wel waard is. Je gaat dan methodisch te werk en dit is een belangrijk onderdeel van risicomanagement.

Waarschijnlijkheid

Waarschijnlijkheid heeft zonder meer te maken met een stukje technische analyse. De definitie van waarschijnlijkheid is: “de mate van aannemelijkheid dat een bepaald scenario zich daadwerkelijk zal gaan voordoen”.
Aan de hand van bijvoorbeeld de markstructuur (bullish of bearish), Moving Averages, Fibonacci Levels en zo kunnen we nog wel even door gaan, analyseren we de waarschijnlijkheid van een bepaald scenario. Dit zijn dus allemaal indicatoren die gebruikt worden om te helpen de kans op een bepaald scenario in te schatten. Hoe groot is de kans dat we vanaf hier verder omhoog/omlaag gaan? Hoe waarschijnlijk is het dat de koers hier support weet te vinden?

De glazenbol…

Het bepalen van de mate van waarschijnlijkheid van een bepaald scenario, heeft niets te maken met het voorspellen van de toekomst (glazenbol). Waarschijnlijkheid gebruik je om te bepalen of je een bepaalde trade wel of niet aangaat? Je pakt natuurlijk het liefste de trade-setups met een hoog waarschijnlijkheid op succes, tenminste als je winstgevend wilt traden. Denk jij dat je op basis van technische analyse de toekomst kunt voorspellen, trade dan vooral niet en verdiep je eerst in het nut van technische analyse en de juiste mentaliteit voor het succesvol traden.

Op basis van punt 2 – risk/reward ratio en punt 3 – waarschijnlijkheid, beoordeel je dus een potentiële trade. Op basis van je persoonlijke situatie hoeveel je inlegt en hoeveel risico je accepteert.

Ook interessant: 
* Winst maken met bitcoin? Risicomanagement!
* Handelen in Bitcoin | Mentaliteit & Psychologie bepaalt voor 95% jouw succes!

Bitcoin Webshop

In de Bitcoin Webshop van Nederland vind je unieke Bitcoin Items & Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Zoals een grote bitcoin voor aan de muur, Bitcoin Chocolade en heerlijk Bitcoin Bier. Laat je verrassen!

Bitcoin Webshop

 

Laat een bericht achter