Waarom een betrouwbare ‘stable coin’ nodig is!

Om te begrijpen waarom een ‘stable coin’ belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van de cryptomarkt gaan we eerst naar het grotere plaatje kijken. We vergelijken een ‘stable coin’ (Tether) met een stabiele munteenheid (dollar) in een land.

Waarom is een stabiele munteenheid belangrijk?

Een briefje van $10 kost ongeveer een paar cent om te maken. Ooit over nagedacht waarom dit briefje dan $10 waard is? Vertrouwen is het sleutelwoord! Mensen hebben vertrouwen in de waarde van de dollar of de euro, daarom heeft en behoudt het zijn waarde. Wanneer een munteenheid sterk in waarde daalt (denk aan wat er gebeurd in Venezuela), verliest men het vertrouwen in de munt, dan wordt hij steeds minder waard (inflatie).

Prijsstabiliteit

Prijsstabiliteit moet er voor zorgen dat het geld wat je bezit ook na verloop van tijd zijn waarde behoudt. Dit geeft ons de mogelijkheid te sparen. Als jouw gespaarde vermogen zijn waarde verliest, zul je naar andere opties uitwijken om je vermogen veilig te stellen.

Aan welke eisen moet geld voldoen om als betaalmiddel te kunnen functioneren:
1. We moeten er vertrouwen in hebben en iedereen moet het accepteren
2. We moeten het kunnen overdragen/vervoeren
3. We moeten het makkelijk kunnen delen 1 dollar, 2 dollar etc.
4. Het moet waardevast zijn

Een stabiele munt bevordert economische groei! Als er vertrouwen is in de euro groeit de economie en bevordert dit de handel met andere landen!

Waarom zijn ‘stable coins’ zo belangrijk?

Vergelijk de cryptomarkt met de economie van een land en een ‘stable coin’ met de euro. We moeten er op kunnen vertrouwen dat een ‘stable coin’ daadwerkelijk zijn waarde behoudt (waardevast is). Een ‘stable coin’ zorgt er dan voor dat je makkelijk kunt switchen tussen bitcoin of een andere Altcoin en weer terug naar een ‘stable coin’, als je verwacht dat de koers gaat dalen. Zonder een ‘stable coin’ zouden we steeds bij een te verwachten koersdaling, ons vermogen in crypto, om moeten zetten naar fiatgeld (dollar of euro) om er voor te zorgen dat het zijn waarde behoudt. Dit betekent dat we bij iedere transactie van crypto naar dollars vermogen uit de markt trekken en dat willen we juist niet. Een ‘stable coin’ waar men vertrouwen in heeft zorgt voor een grotere marktomvang (minder vermogen verlaat de cryptomarkt) en meer handelsvolume.

Grotere marktomvang (MarketCap) + meer handelsvolume = groei en vooruitgang!

Maar we hebben toch Bitcoin?

Als we kijken naar de vier punten waar geld aan moet voldoen, zien we dat bitcoin wel aan de eisen voldoet van het makkelijk kunnen overdragen en dat het makkelijk gedeeld moet kunnen worden (zie punt 2 en 3 hierboven). Bitcoin voldoet (nog) niet aan de vereisten dat iedereen het moet accepteren en dat het waardevast moet zijn (zie punt 1 en 4 hierboven). Zolang bitcoin nog niet voldoet aan alle vier de eisen hebben we een ‘stable coin’ nodig. Mocht bitcoin ooit aan alle vier de eisen voldoen, fungeert het als een nieuw betaalmiddel. We hebben dan geen ‘stable coin’ meer nodig omdat de koers van bitcoin stabiel is (waardevast).

Hoe zit het dan met Tether?

Tether (USDT) zou de oplossing moeten zijn en moet fungeren als veilige haven voor ons cryptovermogen. Hoe? Het bedrijf garandeerde dat tegenover ieder uitgegeven USDT daadwerkelijk werd gedekt door $1. Mocht het gebeuren dat iedereen tegelijk zijn Tethers in wilt leveren voor dollars, er genoeg dollars zijn opgeslagen om iedereen uit te kunnen betalen. Dankzij deze belofte (vertrouwen) houdt Tether zijn stabiele waarde en is de prijs bijna altijd gelijk aan $1.

Wat is er aan de hand met Tether?

In oktober 2018 ontstonden er steeds meer geruchten dat het bedrijf achter Tether helemaal niet genoeg Dollars in kas had om 100% dekking te kunnen garanderen. De Druk op het bedrijf nam toe om aan te tonen dat zij inderdaad beschikken over voldoende Dollars. Het bewijs bleef uit en het vertrouwen in Tether liep een behoorlijke deuk op. Gevolg op 18 oktober zakte de koers Van Tether zelfs onder de $0,90.

De cryptocurrency exchange Bitfinex en Tether vallen beide onder hetzelfde moederbedrijf Ifinex. Nu heeft de staat New York een aanklacht ingediend tegen Bitfinex omdat het bedrijf $850 miljoen uit de reserves van de ‘stable coin’ Tether zou hebben onttrokken. Bitfinex laat in een verklaring weten dat de $850 miljoen aan crypto in beslag genomen is en niet verloren is gegaan. Vrijwel direct na het uitkomen van het nieuws verloor Tether zijn 1:1 koppeling met de dollar en ging ook de bitcoinkoers met $500 onderuit. De advocaat van het berdrijf heeft onlangs toegegeven dat Tether USDT slechts voor 74% gedekt wordt met dollars.

We zijn inmiddels iets verder in de tijd en de schade lijkt mee te vallen. Uiteindelijk heeft het de totale MarketCap $10 biljoen gekost. De markt lijkt te zijn hersteld en stijgt op dit moment, we komen (dit keer) met de schrik vrij.

In een volgend artikel zal ik de ‘stable coins’ TrueUSD en GEMINI dollar onder de loep nemen en verder ingaan op de twee verschillende soorten/type ‘stable coins’.

Laat een bericht achter