Bitcoin en ChatGPT

Bitcoin Update: er is weer genoeg te vertellen!

Ondanks het feit dat bitcoin het de laatste dagen rustig aan doet, is er genoeg te vertellen. In deze update kijken we naar de bitcoin verwachting op korte termijn. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (200 DMA) is voor bitcoin op dit moment nog te sterk om doorheen te kunnen breken. Is er sprake van aan falling wedge patroon? We kijken terug naar vorig jaar en vergelijken de huidige ontwikkelingen met die van 2018. Gaat Facebook Libra er nog komen en wat is de centrale bank van Amerika aan het doen? Interessant? Lees dan snel verder!

Bitcoin vecht tegen 200-daags voortschrijdende gemiddelde

Bitcoin is er de afgelopen dagen niet in geslaagd om boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde uit te komen (rode lijn), ook wel 200 DMA genoemd (Daily Moving Average). De twee mislukte pogingen zie je in de grafiek terug bij de rode rondjes. Maar wat zegt het 200-daags voortschrijdende gemiddelde nu eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk dat bitcoin weer snel boven de 200 DMA uit komt? Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wordt berekend door de koersen van de afgelopen 200 dagen op te tellen en te delen door dezelfde periode. Het is voor analisten een belangrijke indicator om de lange termijn trend te herkennen.

Wanneer de koers zicht boven dit gemiddelde begeeft is er sprake van een opwaartse trend (bullmarkt). Als de koers zich hieronder begeeft van een neerwaartse trend (bearmarkt). Het betreft een lange termijn indicator en is hierdoor zeer relevant, om die reden ondervindt bitcoin hier hevige weerstand. Komt bitcoin weer snel boven het 200-daags gemiddelde uit kunnen we flinke koersstijgingen verwachten.

Supportlevels

$7.026 = Fibonaccilevel .236 (gemeten van all-time-high tot dieptepunt 2018).
$7.800 = belangrijk support niveau waar bitcoin de afgelopen weken 3 keer support vond.
$8.200 = dient de afgelopen weken als weerstand en support, recent doorheen gebroken.

Weerstandslevels

$8.650 = 200-daags voortschrijdende gemiddelde, hevige weerstand.
$9.080 – $9.480 = belangrijk weerstandsgebied, was tot eind september nog supportgebied.

bitcoin grafiek
bitcoin grafiek 13 oktober 2019

Bitcoin in een Falling wedge?

De dalende driehoek vormt zich na een periode van flinke koersstijgingen en wordt hierdoor gezien als een bullish continuatiepatroon. In de meeste gevallen breekt de koers opwaarts uit de driehoek. Opvallend is dat de koers, zie grafiek hieronder, zich onder de dalende driehoek begeeft. Dit wordt ook wel een dip genoemd. Het is niet gezegd dat door deze dip het patroon van de baan is. Sterker nog een dergelijke dip kan juist erg positief (bullish) zijn. In de grafiek hieronder zie je dat we in 2018 een vergelijkbare falling wedge hebben gehad.

De koers begaf zich tijdelijk onder de dalende driehoek, om vervolgens nadat het weer terug in de driehoek kwam, flink te stijgen. Nadat de koers eind maart 2018 uit de dalende driehoek wist te breken schoot de koers in de periode erna met maar liefst 256% omhoog. Het is zeker niet ondenkbaar dat bitcoin zich op dit moment opmaakt voor een vergelijkbaar scenario. Dit betekent dat het 200 daags voortschrijdend gemiddelde op korte termijn wordt doorbroken en de koers op weg is om de bovenkant van de dalende driehoek te testen. Wanneer bitcoin erin slaagt hier opwaarts uit te breken kunnen we de laatste maanden van 2019 vuurwerk verwachten!

Zie ook: Verwacht het onverwachte

bitcoin falling wedge

Falling wedge – Dalende driehoek

Facebook’s Libra wankelt

Het project van Facebook om zijn eigen cryptomunt Libra te ontwikkelen heeft te maken met flinke tegenslagen. Na Paypal maakte onlangs ook Visa, MasterCard en Ebay bekend zich terug te trekken uit het project. Met name het terug trekken van de grootste creditcardmaatschappij van Amerika en Europa is een flinke tegenslag voor Facebook. Visa geeft aan de ontwikkeling van Facebook’s Libra te blijven volgen maar dat er door het project is voldaan moet worden aan (financiële) regels. Is de komst van Libra hiermee van de baan? Nee dat is nog niet het geval, er zijn nog een aantal grote bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van Facebook’s eigen cryptomunt zoals Uber, Vodafone en Spotify. Of facebook zijn doelstelling gaat halen dat de cryptomunt in 2020 in gebruik genomen kan worden valt nog wel te bezien.

De Federal reserve duwt wereldeconomie afgrond in

De Federal Reserve (centrale bank van de Verenigde Staten) heeft bekend gemaakt dat zij vanaf dinsdag, 6 maanden lang, $60 miljard per maand aan schatkistpapieren gaat (terug) kopen. Kort uitgelegd zijn schatkistpapieren kortlopende schuldbewijzen, die worden uitgegeven door de staat en worden gekocht door (centrale) banken. Schatkistpapieren worden uitgegeven als een land te kampen heeft met een tijdelijk geldtekort. Door het terugkopen van schatkistpapieren probeert Amerika zijn kortlopende schulden te verminderen. Klinkt als een goed plan zou je zeggen. Maar in dit geval ligt dit net even anders. Amerika beschikt helemaal niet over het geld om schatkistpapieren terug te kopen. Amerika is bezig zijn schulden terug te dringen door middel van geldschepping.

Geldschepping zorgt er voor dat de totale hoeveelheid geld dat in een economie in omloop is wordt vergroot  Er worden simpel gezegd miljarden dollars bijgedrukt om de staatsschulden terug te dringen. Het grote gevaar hiervan is inflatie oftewel geldontwaarding. De inflatie op de al niet zo sterke dollar wordt een steeds groter probleem voor Amerika. We hebben de laatste tijd genoeg landen gezien waar totale economische chaos is ontstaan doordat de nationale munt bijna geen waarde meer heeft (denk aan Venezuela, Argentinië en Brazilië).

Zie ook: Donald Trump bang voor bitcoin 

Laat een bericht achter