Bitcoin Update: hoe zijn we hier beland?

Bitcoin Update: hoe zijn we hier beland?

Na historische verliezen op de wereldwijde aandelenbeurzen lijkt er afgelopen week een bodem gevormd te zijn. Maar hoe sterk is deze bodem? De wereldeconomie staat aan de rand van de afgrond en de situatie is echt vele malen erger dan in 2008. Hoe houd bitcoin zich ten aanzien van al het geweld op de aandelenmarkt? Wat kunnen we van bitcoin verwachten komende week? Een echte eye-opener is de koersontwikkeling van bitcoin vergeleken met de AEX en de Dow Jones de afgelopen jaren. Genoeg te bespreken in een nieuwe bomvolle Bitcoin Update!

Korte bitcoin update

Afgelopen donderdag is bitcoin er in geslaagd om weer boven de 200-WMA (Weekly Moving Average) uit te komen en dit is voor nu goed nieuws. In de grafiek hieronder, welke ik ook heb gebruikt in mijn vorige update, is goed te zien hoe relevant de verschillende Fibonacci levels nog steeds zijn. Bitcoin wist afgelopen donderdag door Fibonacci level 0.236 ($5.430) en de 200-WMA heen te breken. Met als gevolg een verder stijgende bitcoin koers. Afgelopen vrijdag breekt de koers ook door Fibonacci level 0.382 ($6.403) en de rally wordt vlak onder het Fibonacci level 0.5 ($7.190) een halt toe geroepen. Dit weekend schommelt de koers net onder het Fibonacci level 0.382.

De kans is groot dat de koers de komende dagen zal blijven schommelen tussen de Fibonacci levels 0.236 en 0.5 wat overeenkomt met koersschommelingen tussen $5.430 en $7.190. Zolang de koers boven de 200-WMA weet te blijven ben ik nog steeds positief. Maar eerlijk is eerlijk, in de huidige situatie is niets zeker. Wanneer er opnieuw paniek ontstaat kan ook bitcoin zomaar een nieuwe klap te verduren krijgen.

bitcoin grafiek 22 maart 2020
bitcoin grafiek 22 maart 2020

Bitcoin – AEX – Dow Jones

In de afbeelding hieronder heb ik de koersontwikkelingen van bitcoin, de AEX en de Dow Jones, van de afgelopen jaren, in kaart gebracht. Ik vroeg aan mijn vriendin, die helemaal niet thuis is in bitcoin of aandelen, welke grafiek zij er het positiefst uit vindt zien. Wat vind jij?

Juist, en ook mijn vriendin wees direct naar de grafiek van bitcoin. Je hoeft geen verstand te hebben van beleggen om dit te kunnen zien! Bitcoin is de enige van de drie die zich nog in dezelfde range begeeft als de laatste jaren. Terwijl de AEX en de Dow Jones met historische verliezen ver onder de range uitgekomen zijn. Best een prestatie toch van een ‘simpele’ digitale munt zonder kapitaalinjecties van centrale banken?

BITCOIN - AEX - DOW JONES
BITCOIN – AEX – DOW JONES

Het ging mis vanaf 1971…

De huidige situatie op de financiële markten is zoals gezegd vele malen erger dan in 2008 en er staat ons echt nog heel wat te wachten. Om echt goed te begrijpen waar het mis is gegaan, kijken we kort naar de geschiedenis van ons geld.

Geschiedenis van geld

Circa 5.000 jaar geleden was goud de standaard voor wat wij nu ‘geld’ noemen. De gouden standaard voor geld ontstond in de 17e eeuw en in de 20e eeuw hadden alle landen gouden munten als betaalmiddel. Een munt had de waarde van de hoeveelheid goud (gewicht/gram) van desbetreffende munt. Er was een standaard dat over de hele wereld gebruikt werd.

Systeem van Bretton Woods – 1944

Het systeem van Bretton-Woods was een systeem waarin alle nationale valuta werd gekoppeld aan die van de Dollar. De dollar werd vervolgens aan het goud gekoppeld tegen een vaste prijs. Vanaf dit moment werd de dollar de belangrijkste munt ter wereld. De dollar was de reservewaarde van de wereldeconomie geworden. De Amerikaanse regering dekte de waarde van iedere dollar met goud.

Vanaf 1971…

In 1971 heeft de Amerikaanse regering (president Richard Nixon) besloten dat de dollar niet meer wordt gedekt door goud. Het werd hierdoor voor de overheid makkelijker om meer geld te creëren (geld bij te drukken). De waarde van 1 Dollar werd vanaf dit moment door niets meer gedekt en dit word “FIAT geld” genoemd. Vanaf dit punt besloten steeds meer landen, dat de waarde van hun munt, niet meer gedekt hoeft te worden door een onderliggende waarde als bijvoorbeeld goud. De waarde van ons geld wordt sinds dit moment, alleen nog maar in stand gehouden door vertrouwen. Verliest met het vertrouwen dan klapt het systeem en is ons geld niets meer waard. Wat er sinds dit nieuwe systeem gebeurde is schokkend:

vanaf 1971...

 

Meest opvallende grafiek uit de afbeelding hierboven is natuurlijk de grafiek rechts. In deze grafiek zie je de extreem oplopende staatsschulden van Amerika. In 1971 was dit nog geen 0.5 triljoen, inmiddels zijn de staatsschulden van Amerika opgelopen tot boven de 23 triljoen dollar. Wat ook direct opvalt is dat de Amerikaanse staatsschulden na de crisis van 2008 alleen maar harder en harder opgelopen zijn. In de grafiek van de Dow Jones (bovenaan) zie je dat de aandelenmarkt dus wordt opgedreven door schulden, schulden en nog een schulden. De FED (Centrale bank van Amerika) heeft de afgelopen jaren triljoenen dollars bijgedrukt om de economie draaiend te houden. Het lijkt er niet op dat dit op korte termijn anders zal gaan, want ook nu weer wordt de huidige crisis bestreden door het blijven bijdrukken van geld door de centrale banken wereldwijd.

Inflatie

Het is heel simpel, des te meer geld er bijgedrukt wordt, des te minder wordt het geld waard (meer aanbod, zelfde vraag). Gevolg is dat we steeds meer geld nodig hebben om dezelfde dingen te kunnen kopen. Neem als voorbeeld de bovenste twee grafieken uit de afbeelding. Linksboven zie je hoe de CPI (consumenten prijsindex) blijft oplopen. Het CPI geeft de gemiddelde prijsstijging aan van een pakket goederen en diensten dat door een bepaalde groep mensen gekocht wordt. In de grafiek ernaast zien we de stijgende huizenprijzen in vergelijking tot het nauwelijks stijgende gemiddelde inkomen in Amerika. De onderste grafiek laat zien hoe het gemiddelde inkomen in Amerika vanaf 1971 is afgevlakt.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat niet de boodschappen of woningen duurder worden, maar dat ons geld steeds minder waard wordt! We hebben steeds meer euro’s nodig om dezelfde dingen te kunnen kopen.

Meer grafieken zien? Zie: WTF Happened In 1971?

Bitcoin of geld?

Wat is het toch een veilig idee dat centrale banken geen extra bitcoins kunnen creëren. Hoe gaaf is het dat een nieuwe digitale munt zonder steun van overheden, zonder tussenkomst van een derde partij als een bank of overheid, zich de afgelopen jaren zo goed heeft ontwikkeld. Onthoud goed dat de waarde van bitcoin door schaarste zal stijgen en ons geld door een overvloed, alleen maar minder waard zal worden! Hoe sterk de huidige bodem van de aandelenmarkten is? Na het lezen van deze update kunnen we concluderen dat de huidige bodem niet sterk is en vroeg of laat in elkaar zal storten!

Laat een bericht achter