Nieuwe Wereld

Ben jij klaar voor de Nieuwe Wereld?  

De wereld is al weken niet meer de wereld die we gewend zijn. De 1.5 meter maatschappij, de geldpers die op volle toeren draait, explosieve stijging werkloosheidcijfers en staatsschulden die record na record breken. De wereld zoals we die kende is er niet meer, de economische gevolgen zijn enorm, waar dit gaat eindigen weet niemand. Een Nieuwe Wereld is in de maak! Na het lezen van dit artikel besef je voor welke grote uitdagingen we staan en waar straks in een nieuwe economische crisis de kansen liggen.

>>> koop bitcoin direct bij het grootste en goedkoopste crypto handelsplatform van Nederland <<<

Wereldwijde schuldeneconomie vertoont ernstige scheuren

De schulden wereldwijd lopen, mede door de huidige coronacrisis, ongekend hard op. Zo bereikte de totale staatsschuld in de VS een record van ruim 24 biljoen dollar in april en 1 maand later is deze alweer opgelopen tot bijna 25,5 biljoen dollar. Maar liefst 18 biljoen dollar zijn schulden van de Amerikaanse burgers, denk aan hypotheken, leningen voor auto’s, creditcards en studieschulden. Het besef dat het probleem van nu, zoveel groter is, als tijdens de kredietcrisis in 2008, blijkt uit het feit dat de totale schulden nu 2.5 keer zo groot zijn als toen.

Totale schulden VS
2020 – 25,5 biljoen dollar, stijgt snel
2008 – 10 biljoen dollar, kredietcrisis
1996 – 5 biljoen dollar
1982 – 1 biljoen

25,5 biljoen dollar = $ 25.500.000.000.000 !!!

Vandaag maakt de Europese Commissie bekend nog eens 750 miljard nodig te hebben voor een herstelfonds in verband met de economische gevolgen van het coronavirus. In ons eigen land deden we het sinds de kredietcrisis een stuk beter en de laatste jaren daalde de staatsschulden. Daar is nu, door de huidige crisis, een abrupt einde aan gekomen. De verwachting is dat Nederland dit jaar het grootste tekort sinds de tweede wereldoorlog bereikt, namelijk 92 miljard euro. De verwachting voor de coronacrisis was dat de begroting dit jaar nog een overschot van 9 miljard euro zou vertonen. Na de tweede wereldoorlog was het staatstekort 9,2 procent van het BBP (bruto binnenlands product), nu is dit in één klap naar 11,8 procent gestegen. Ook de problemen in Nederland worden met de dag groter!

“Ongekende crash wereldwijde aandelenbeurzen onvermijdelijk”

Het gevaar van de geldpers

Europa heeft inmiddels al honderden miljarden aan steunpakketten uitgegeven. De Europese lidstaten hoeven zich niet meer te houden aan het stabiliteitspact. Het stabiliteitspact is ontstaan na de kredietcrisis in 2008 om herhaling te voorkomen. Afspraken die gemaakt zijn, namelijk dat een tekort van een lidstaat niet meer dan 3 procent van het BBP mag zijn en de staatsschuld niet meer dan 60 procent gelden voor nu (even) niet meer. Ook in Europa draait de geldpers op volle toeren.

Door het bijdrukken van geld is de ECB of de FED in staat om staatsschulden (staatsobligaties) op te kopen. Het wordt met de dag aannemelijker dat de opgekochte staatsobligaties niet meer op de markt worden teruggeplaatst of het bijgedrukte geld wordt teruggenomen. Hoe lang dit nog zo door kan gaan? Er is niemand die het weet, maar op het moment dat er geen vertrouwen meer is dat de schulden ooit nog terug betaald kunnen worden stort het huidige systeem als een kaartenhuis in elkaar en dit moment komt met de dag dichterbij.

 

Historisch lage olieprijs

Vorige maand zakte de prijs voor een vat Amerikaanse olie voor het eerst in de geschiedenis onder het nulpunt (min 37,63 dollar). In 2011 koste een zelfde vat olie nog $114,-, dat er is groots gaande is mag duidelijk zijn. Vanaf de jaren 70 is de olieprijs gaan stijgen. Met name veroorzaakt door de toenemende wereldvraag naar olie, denk aan landen als China, Rusland, India en Amerika. De prijs van een vat olie wordt tegenwoordig bepaald door de wereldeconomie. Draait de wereldeconomie op volle toeren, is er veel vraag naar olie en hogere olieprijzen. Dat de prijs van een vat olie voor het eerst in de geschiedenis negatief was zegt genoeg over waar we nu staan.

Olieprijs

Stijgende werkloosheid, de genadeklap

Je hoeft de laatste weken maar de krant te pakken of het journaal te kijken en het is aan de orde van de dag, werkloosheid. Verschillende branches liggen nu al weken volledig stil, ja er komen begin juni wat versoepelingen aan, maar dit is voor al die bedrijven bij langer na niet genoeg om te kunnen overleven, laat staan om de ontstane schade goed te maken. In Amerika zien we ongekende taferelen plaatsvinden. De werkloosheid daar, is van een laagterecord in februari 3,5%, naar een hoogterecord 14,7% gestegen. Dit is het hoogste werkloosheidscijfer in 80 jaar!

“We begeven ons momenteel in een transformatie fase tussen de huidige wereld en de Nieuwe Wereld”

Des te meer mensen werkloos raken, des te minder schulden kunnen er worden terugbetaald. Hypotheekverstrekkers in Nederland zijn al begonnen met een betaalpauze voor mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen omdat er geen inkomsten meer zijn. Het gaat hier om een betaalpauze voor een periode van 3 maanden. De opgelopen betaalachterstand moet vervolgens in 3 jaar alsnog worden terugbetaald. De kans dat deze steeds groter wordende groep over 3 maanden wel aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen is klein. Zijn de hypothecaire schulden overigens nog maar een gedeelte van het probleem, want ook in Nederland rijden er heel wat mensen in een private lease auto, aankopen op afbetaling en studenten hebben te maken met torenhoge studieschulden!

Woningmarkt wordt hard getroffen

De woningmarkt is in Nederland misschien wel één van de belangrijkste pijlers, maar ook hier zullen harde klappen gaan vallen. Door de toenemende werkloosheid zullen steeds minder mensen de mogelijkheid hebben om een huis te kunnen kopen. Daarnaast zullen, zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, steeds meer mensen in de situatie terecht komen dat zij de hypotheek niet meer kunnen betalen.  Dit hebben we al in enige maten gezien tijdens de kredietcrisis van 2008.

Het grote verschil is dat er in 2008 nog een mogelijkheid was om de wereldwijde economie en de woningmarkten een grote impuls te geven, namelijk het verlagen van de rente. Door de rente in zijn algemeenheid te verlagen (kapitaalmarktrente) wordt het goedkoper en dus aantrekkelijker om geld te kunnen lenen. De lage rentestand van de afgelopen jaren heeft de woningmarkt na de kredietcrisis uit het slob weten te trekken. Maar er is één ding wat ze vergeten zijn en dat is om de rente gaandeweg weer iets omhoog bij te stellen. Door de blijvend lage rentestand, ook na de crisis, zijn de woningprijzen in Nederland de laatste jaren veel te hard gestegen.

Het grootste probleem is dat nu, aan de vooravond van een nieuwe crisis, de rente niet of  nauwelijks meer verlaagd kan worden. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. In 2010 stond de 10-jaars hypotheekrente met NHG nog op ongeveer 5%. Nu 10 jaar later is dit ongeveer 1%. Wat verder opvalt is dat de kapitaalmarktrente nu al bijna 1 jaar lang onder het nulpunt staat (negatieve rente). Kortom de mogelijkheid om de economie straks bij de nieuwe crisis een impuls te geven, door het verlagen van de kapitaalmarktrente, is geen reële optie meer!

Grafiek kapitaalmarktrente en hypotheekrente
Grafiek: kapitaalmarktrente en hypotheekrente | bron: homefinance.nl 

De Nieuwe Wereld

Hoe deze ‘Nieuwe Wereld’ er uit gaat zien? Dat weet niemand, maar er gaat echt heel veel veranderen! Hoe gaat de zogenaamde 1,5 meter samenleving eruit zien? Gaan we straks nog wel iedere dag met de auto naar ons werk? Kunnen we nog verre vliegvakanties maken? Kijken we straks anders naar de manier waarop we met onze wereld om gaan? Wat gebeurd er met het huidige economische systeem? Heeft de dollar of de euro nog wel waarde? Een heleboel vragen waar niemand een antwoord op heeft.

Voor dit moment geldt dat economisch gezien de steunpakketten en het ongelimiteerd bijdrukken van geld, het huidige economische systeem redelijk overeind weet te houden. Kijk maar eens wat er met de wereldwijde aandelenbeurzen is gebeurd na de crash in maart, die zijn weer behoorlijk opgeveerd. Maar zoals gezegd het houdt ergens op en een crisis van ongekende omvang is onvermijdelijk.

We begeven ons momenteel in een transformatie fase tussen de huidige wereld en de Nieuwe Wereld. Voordat we daadwerkelijk in de Nieuwe Wereld zijn beland kunnen we zomaar een jaar verder zijn.

Wees voorbereid: bitcoin, goud en zilver!

Goud en zilver hebben door de jaren heen en tijdens de verschillende wereldwijde economische crisissen al bewezen een veilige haven te zijn voor je vermogen. In mijn ogen zal dit de komende crisis weer het geval zijn. Er is nu sinds de kredietcrisis in 2008 een serieuze speler bijgekomen, namelijk bitcoin, het digitale goud.

Mijn verwachting is dat bitcoin een nieuwe veilige haven zal zijn, die past in het tijdperk waarin we nu leven. Er is geen overheid die kan besluiten om vanwege een crisis extra bitcoin bij te drukken. Dit geldt overigens ook voor goud en zilver. Het aanbod van goud en zilver wordt bepaald door de hoeveelheid goud en zilver dat gedolven kan worden en natuurlijk de vraag. Voor bitcoin geldt dat de bedenkers al in de code hebben vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop kan komen, ook staat exact beschreven hoeveel bitcoin er in omloop gebracht wordt. De bitcoin halving, die iedere 4 jaar plaatsvindt, zorgt ervoor dat er steeds minder bitcoin in omloop wordt gebracht. Bitcoin zal door zijn gelimiteerde aantal uiteindelijk nog schaarser worden dan zijn concurrenten goud en zilver, terwijl de vraag alleen maar groter wordt.

 

Bitcoin Golden Cross

Mijn voorspellingen:

  • Mei 2020 tot mei 2021 transformatiefase naar Nieuwe Wereld
  • Wereldwijde economische crisis binnen 6 maanden
  • Ongekende crash wereldwijde aandelenbeurzen onvermijdelijk
  • Woningmarkten wereldwijd gaan steeds slechter presteren
  • Steeds meer volken verliezen vertrouwen hun economisch systeem en in eigen valuta
  • Bitcoin, goud en zilver zullen in 2021 het meest waardevast zijn (veilige haven)

Volg Bitcoin Debuut

Volg de Bitcoin Updates en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Bitcoin (BTC). Kom meer te weten over technische analyses en leer trends herkennen. Vergoot je kennis en verbeter je eigen handelsvaardigheden!

Maak kennis met Margin Traders

Geen tijd of kennis om technische analyses voor je trades te maken? Gebruik dan de Margin Traders NL Signals Service. Zij doen als fulltime traders de benodigde analyses voor jou, zodat jij succesvol kunt traden. Profiteer van de winstgevende signals die de professionele traders met jou delen! Benieuwd naar de resultaten en hoe het werkt? Kijk dan op de website van Margin Traders.

Margin Traders

 

Laat een bericht achter